İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Beyrut’ta olaylı festival

Cesur SERT
İzmir Sinema Derneği tarafından Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta düzenlenen “1. Türk Filmleri Festivali’nin açılışına Ermeni asıllı vatandaşların protestosu damga vurdu. Dört gün sürecek festivalin açılış galasında Lübnan Ulusal Ermeni Komitesi’nin salon içinde bildiri dağıtması ortamı gererken, Lübnan polisi olaya müdahale etti. Olayın ardından sinema salonuna giriş ve çıkışlar tutulurken, geniş güvenlik önlemleri alındı. Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği tarafından desteklenen festivalin Metropolis Empire Sofil Salonu’nda Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız’ın ev sahipliği yaptığı gecede Lübnan Devlet Bakanı Adnan Kassar’ın yanı sıra ABD Beyrut Büyükelçisi Maura Connelly, İngiltere Beyrut Büyükelçisi Frances Guy, Lübnan Genelkurmay Başkanı adına ise Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nezih Barudi’nin yanı sıra ‘Takva’ filminin senaristi Önder Çakar, oyuncu Erkan Can, Settar Tanrıöğen ve Tuna Yılmaz’ın yanı sıra Beyrut’ta yaşayan Türkler ve sinemaseverler katıldı

http://sinema.hurriyet.com.tr/haberler/17284789/beyrut-ta-olayli-festival.aspx 
Cesur SERT / BEYRUT
LÜBNAN POLİSİ MÜDAHALE ETTİ
Dört gün sürecek festivalin açılış galasında Lübnan Ulusal Ermeni Komitesi’nin salon içinde bildiri dağıtması ortamı gererken, Lübnan polisi olaya müdahale etti. Olayın ardından sinema salonuna giriş ve çıkışlar tutulurken, geniş güvenlik önlemleri alındı.
Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği tarafından desteklenen festivalin Metropolis Empire Sofil Salonu’nda Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız’ın ev sahipliği yaptığı gecede Lübnan Devlet Bakanı Adnan Kassar’ın yanı sıra ABD Beyrut Büyükelçisi Maura Connelly, İngiltere Beyrut Büyükelçisi Frances Guy, Lübnan Genelkurmay Başkanı adına ise Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nezih Barudi’nin yanı sıra ‘Takva’ filminin senaristi Önder Çakar, oyuncu Erkan Can, Settar Tanrıöğen ve Tuna Yılmaz’ın yanı sıra Beyrut’ta yaşayan Türkler ve sinemaseverler katıldı
İzmir Sinema Derneği Başkanı Kayhan Kırmızıgül, olayla ilgili olarak Lübnan Ulusal Ermeni Komitesi tarafından dağıtılan bildiride yazılanların gerçekleri yansıtmadığını belirterek, “Bildiride, ‘Lübnanlılar, Osmanlı’nın yaptığı kötülüklükleri unutmadı. 500 yıl boyunca Osmanlı, Lübnan’a katliam, açlık ve sefaletten başka bir şey vermedi. Türkler, Arapları siliyor. Türkler kendi tarihi hatalarını saklıyor’ gibi ifadeler yer alıyor. Bütün bunları sinema salonunda dağıtılmasına izin vermedik ve son anda önledik. Beş, Ermeni asıllı vatandaşı salon dışına polis çıkardı. Bildirileri bu defada çevredeki otomobillerin camlarına yapıştırmışlar. Festivalin açılışına gölge düşürmedi. Hafta boyu yedi filmimizin gösterimini yapacağız” dedi.
Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız ise ilk kez düzenlenen festivalin bir hafta boyunca büyük ilgi göreceğini ve geleneksel hale geleceğini belirterek, “Dört günlük festival boyunca Türk Filmleri hem Beyrut’ta yaşayan Türklere, hem de Lübnan halkı için yeni bir heyecanı da beraberinde getiriyor. Türk dizilerinden sonra filmleri de büyük ilgi görecek. Bu organizasyonda emeği geçenleri ve buraya gelen sanatçılarımızı kutluyor ve teşekkür ediyorum” dedi.
Türk Filmleri Festivali kapsamında bir hafta boyunca Beyrut’ta Metropolis Empire Sofil Solonu’nda son dönem Türk sinemasının önemli örnekleri arasından seçtiği ve festival programında yer alacak olan filmler olarak ‘Bal’, ‘Aşk Tutulması’, ‘Uzak’, ‘Üç Maymun’, ‘Ademin Trenleri’, ‘Uzak İhtimal’ ve ‘Takva’ yı gösterime sunulacak.  Festivale ise oyuncu olarak Önder Çakar (Takva- Senaryo Yazarı), Erkan Can (Takva – Oyuncu), Settar Tanrıöğen (Takva – Oyuncu), Cem Özer (Ademin Trenleri – Oyuncu), Zeynep Atakan Özbatur (Üç Maymun – Yapımcı), Tülin Özen (Bal-Oyuncu), Fahriye Evcen (Aşk Tutulması – Oyuncu), Hatice Aslan (Üç Maymun – Oyuncu)

Yorumlar kapatıldı.