İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AP’nin Türkiye raporunda gözden kaçan noktalar

Avrupa Parlamentosu’nun 2010 Türkiye İlerleme Raporu’nda yer alan bazı önemli detaylar, Türkiye’deki basın özgürlüğüyle ilgili bölüm nedeniyle dikkatlerden kaçtı. Ancak bu gözden kaçan önemli detaylar arasında Alevilerin, gayrimüslim topluluklarla birlikte anılması dikkat çekti. Raporda dikkat çeken bir diğer nokta ise Maraş’ın Rumlar’a iadesi istenmesi. Raporda Yunan vatandaşların mülkiyet mirası ve tescilinde uygulamalarda sorunlar yaşandığı belirtilerek, “Bu konuda, AİHM, AİHS’nin 1.Protokolü’nün 1.maddesinin ihlal edildiğine hükmetmiş ve mülkün iadesi veya başvuranların mali olarak tazmin edilmesine karar vermiştir” denildi.

AYNUR EKİZ/ANKARA
Avrupa Parlamentosu’nun 2010 Türkiye İlerleme Raporu’nda yer alan bazı önemli detaylar, Türkiye’deki basın özgürlüğüyle ilgili bölüm nedeniyle dikkatlerden kaçtı.
Ancak bu gözden kaçan önemli detaylar arasında Türkiye’de Sünnilikten sonra en fazla mensubu olan İslami inanış şekli olarak bilinen Aleviliğin, gayrimüslim topluluklarla birlikte anılması dikkat çekti. Raporda, Aleviler ve gayrimüslim topluluklara ait olan vakıflarla ilgili yasal düzenlemenin uygulanmasında bazı sorunlara rağmen devam ettiği belirtilerek “Aleviler ve gayrimüslim topluluklarla olan diyalog devam etmekle birlikte henüz sonuçlarını vermemiştir. Heybeliada Ruhban Okulu’na ilişkin beyanlar takip edilmemiştir. Azınlık dinlerine mensup kişiler aşırı eğilimli kişilerin tehdidine maruz kalmaya devam etmektedir. Tüm gayrimüslim azınlıkların ve Alevilerin, din adamlarının eğitimi de dahil olmak üzere, herhangi bir kısıtlama olmaksızın faaliyet göstermelerine imkan tanıyacak şekilde AİHS ile uyumlu bir yasal çerçeve henüz oluşturulmamıştır” denildi.

Not: Yasak nedeniyle haberin tamamını yayımlayamıyoruz. Haberi http://yenisafak.com.tr/Dunya/?i=308452 linkinden okuyabilirsiniz.

Yorumlar kapatıldı.