İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Ermenistan ile arayı düzeltmek istiyoruz”

Değişim Liderleri Zirvesi’ne katılan Bülent Arınç’tan Ermenistan açıklaması..Değişim Liderleri Zirvesi’ne katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Ermenistan ile sorunları çözmek istiyoruz. Geçmişte bu topraklarda Ermeniler yaşadılar, onlar bu ülkenin zenginliğiydiler. Onlar gittiler biz zenginliğimizden kaybettik” dedi.

Pınar TARCAN / AHT
Fotoğraflar: Serkan AKKOÇ / AHT
İstanbul Kongre Merkezi’nde yapılan ‘Değişim Liderleri Zirvesi’ne katlına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ekrem Dumanlı’nın yönettiği ‘Birbirimize İhtiyacımız Var: Politik, Ekonomik İşbirliği’ başlıklı oturumda, Tunus Kalkınma Bakanı Ahmed Nejib Chebbi ve Irak Yüksek İslam Konseyi Başkanı Ammar El Hakim ile birlikte katıldı. Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Dumanlı, dünyada gelişen her şeyin birbirini tetiklediğini söyleyerek, “Kelebek etkisi dediğimiz şeyin her alanda yaşandığını görüyoruz. Japonya’da meydana gelen tsunami ve depremin dünyanın dört bir yanında izleniyor olması hem birey hem de aile olarak etkileniyor olmamız üzerinde durulması gereken bir konu” diye konuştu.
“Komşu komşunun külüne muhtaçtır”
Sözlerine Japonya’daki depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı dileyerek başlayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ise şöyle devam etti: “Muhtaçlara yardım etmeyi hepimiz düşünürüz. Anadolu’da halkımızın dilinden düşmeyen bir söz vardır, ‘komşu komşunun külüne muhtaçtır’ Peygamberimiz yaşadığı dönemde o kadar komşuluk hakkından bahsediyor ki yanındakiler, ‘neredeyse bu konuda ayet gelecek zannettik’ derler. Bizim toplumlarımızda komşuluk ilişkileri son derece güçlüdür. İnsanların her şeyi ellerinin altında bulundurması mümkün değildir. Ortak amaçlar doğrultusunda birlikte hareket etmenin hayatımızdaki yerini çok iyi biliyoruz. Politik anlamda devletler anlamında bunun gücünü kabul edebiliriz. İhtiyaç muhtaç olmaktan geliyor. Bunun için felsefi tarifler yapmaya gerek yok.”
“Geçmişte harp noktasına gelmiştik şimdi o ülkelerle sıcak ilişkiler kuruyoruz”
Ülkelerin birbiriyle dostluğu reddeden anlayıştan uzaklaşması gerektiğini savunan Arınç, geçmişe atıfta bulunarak “Suriye ile Türkiye harp edecek noktaya gelmişti. Ancak şimdi Suriye-Lübnan ve Türkiye arasında sıcak ilişkiler kurulabiliyor. Halep’ten Antakya’ya insanlar alışverişe gidebiliyor. Türkiye Yunanistan ile de harp edecek noktaya gelmişti. Bugün Yunanistan ile çok iyi ilişkiler içindeyiz. Bazı jestler yapmamız lazım. Uzlaşmak bazı sorunları çözmek adına adım atmak lazım. Çok da mesafe alıyoruz. Yunanistan ile iyi ilişkilerimizde bütün sorunları çözecek noktaya doğru ilerliyoruz” dedi.
“Ermenistan ile sorunları çözmek istiyoruz”
Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin de değiştiğine ve geliştiğine dikkat çeken Arınç, şöyle noktaladı: “Türkiye Pakistan’ı çok seviyor. Geçmişten bu yana bu var. Pakistan’la olan ilişkilerimiz kesinlikle çıkara dayalı bir ilişki değildir. Her şeyi çıkara dayalı göstermek doğru değil. Ticareti güçlendirmemiz lazım. Ticaret yapanların siyasi ilişkileri de güçlü olur. Ticaret yapanlar birbirleriyle kavga etmez. Afrika’da bizim 30’a yakın ülkede büyük elçiliğimiz yoktu. 15 tane büyükelçilik açtık. Ermenistan ile sorunları çözmek istiyoruz. Geçmişte bu topraklarda Ermeniler yaşadılar, onlar bu ülkenin zenginliğiydiler. Onlar gittiler biz zenginliğimizden kaybettik, görülüyor ki onların kabahatleri bizden fazla ama komşular arasındaki sorunlar çözülebilir.”
http://www.haberturk.com/yasam/haber/610788-ermenistan-ile-arayi-duzeltmek-istiyoruz

Yorumlar kapatıldı.