İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Geleneksel bahar krizi öncesi ABD seferi

Baş müzakereci Egemen Bağış, yarın ABD’ye gidiyor. 19 Mart’a kadar sürecek ziyaretin gündeminde, her yıl 24 Nisan öncesi ABD Kongresi’nin gündemine getirilmeye çalışılan sözde Ermeni soykırım tasarısı da bulunuyor.Bağış, Washington’daki temaslarının ilk gününde, Kongre’nin Türkiye Çalışma Grubu üyesi parlamenterleriyle bir araya gelecek. Görüşmelerde Ermeni iddialarını içeren bir tasarının Kongre gündemine getirilmesinin, iki ülke ilişkilerine vereceği zararın dile getirilmesi bekleniyor.

Ankara, 24 Nisan’da yeni bir ‘soykırım tasarısı krizi’ yaşanmaması için kulis çalışmalarına ağırlık verdi. Baş müzakereci Egemen Bağış, Washington’a giderek çeşitli görüşmeler yapacak.
ASLIHAN KARATAŞ
Başmüzakereci Egemen Bağış, yarın ABD’ye gidiyor. 19 Mart’a kadar sürecek ziyaretin gündeminde, her yıl 24 Nisan öncesi ABD Kongresi’nin gündemine getirilmeye çalışılan sözde Ermeni soykırım tasarısı da bulunuyor.
Bağış, Washington’daki temaslarının ilk gününde, Kongre’nin Türkiye Çalışma Grubu üyesi parlamenterleriyle bir araya gelecek. Görüşmelerde Ermeni iddialarını içeren bir tasarının Kongre gündemine getirilmesinin, iki ülke ilişkilerine vereceği zararın dile getirilmesi bekleniyor.
NANCY PELOSİ YOK
Diplomatik kaynaklara göre, Temsilciler Meclisi’nin Ermeni iddialarına verdiği destekle bilinen eski başkanı Nancy Pelosi’nin koltuğunu Cumhuriyetçi Parti’den John Boehner’e bırakması, tasarının gündeme alınma ihtimalini azaltıyor. Geçtiğimiz yıl Mart ayında Ermeni lobisinin desteğiyle Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde görüşülen karar tasarısı bir oy farkıyla kabul edilmişti. Karara sert tepki gösteren Ankara, Washington Büyükelçisi Namık Tan’ı geri çağırmıştı. Tasarının Meclis gündemine gelmeyeceğinin kesinleşmesi üzerine Tan görev yerine dönmüştü. Pelosi, son olarak Aralık’ta görevini devretmeden önce yeni bir girişimde bulunmuş ama tasarıyı Genel Kurul’a getirebilmek için gerekli çoğunluğu bulamamıştı

Yorumlar kapatıldı.