İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türk Rumlara: Geri dönün

Zeynep ŞAFAK- Yorgo KIRBAKİ
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Atina’da yaşayan “Türk Rumları” diye adlandırdığı İstanbul’dan göç etmiş Rumlara “Geri dönün” çağrısı yaptı.Davutoğlu önceki gün Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği’nde görüştüğü İstanbullu Rumlara şöyle seslendi: “Türk Büyükelçiliği sizin evinizdir. Aslında ben sizin yaşadığınız Palio Faliro semtine gelmek isterdim ama vakit yoktu. Bir dahaki sefere ben sizin mahallenize geleceğim. Sizlerin Türkçenizi, adetlerinizi koruduğunuzu görmek çok güzel. Gelelim gidelim, bağımızı arttıralım. Siz bizim kültürümüzün bir parçasısınız.” Görüşmeye katılan İstanbullu Rumlar ise şu talepleri dile getirdiler: “İstanbul’da yaşayan Yunan vatandaşlarına eğitim kolaylığı sağlansın. İstanbullu Rumların el konulan evleri iade edilsin.  

Türk vatandaşlığını geri almak isteyen ancak askerlik yapmamış Rumlara kolaylık gösterilsin.” İstanbullu Rumlar ayrıca, Yunanistan’daki ekonomik kriz nedeniyle Türkiye’ye dönüşü düşündüklerini belirttiler. Selanik Belediye Başkanı Yiannis Butaris’le de görüşen Davutoğlu, “Selanik aşığıyım, hayranıyım. Şehri geliştirecek her şeyde beni yardımcı olarak görebilirsiniz” dedi. Davutoğlu’nun ziyaretiyle ilgili Yunanistan Hükümet Sözcüsü Yorgos Petalotis, “Batı Trakya’daki Müslümanların davetsiz avukatlara ve savunuculara ihtiyacı yok’’ açıklaması yaptı.
Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın evinde
BATI Trakya’daki tarihi mekanları eşi Sare Davutoğlu ile ziyaret eden Ahmet Davutoğlu, 19’uncu yüzyılın başında yaptırılan ve otele çevirilen Kavalalı Mehmet Ali Paşa Külliyesi’ni ve Alaca Cami’yi gezdi.
 http://www.hurriyet.com.tr/gundem/17238955.asp?gid=233

Yorumlar kapatıldı.