İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mısır’da korkutan senaryo: Müslüman-Hıristiyan çatışması: 10 ölü

Cumali Önal
Mısır’da Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasında çıkan çatışmalarda 10 kişi öldü, 110 kişi de yaralandı.Mısır Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, geçtiğimiz hafta Kahire yakınlarındaki Hilvan kentinde bir kilisenin ateşe verilmesinden sonra olayların patlak verdiği belirtildi. Mukattam bölgesindeki çatışmalarda ölenlerden 6’sının Hıristiyan, 4’ünün Müslüman olduğu kaydediliyor.

Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek’in devrilmesinden sonra ülkede demokratik süreç hızla işlemeye başlamış, anayasa referandumu, parlamento ve devlet başkanlığı seçimlerinin tarihi belirlenmişti. Ancak sürecin engellenmesi için Müslüman-Hıristiyan çatışmasının körüklenmesi durumunda ülkenin kan gölüne dönüşmesinden endişe ediliyor. Devrim sırasında güvenlik güçlerinin halkın hedefi haline gelmesi, başkent Kahire sokaklarında güvenlik zafiyetinin oluşmasına neden olmuştu.
Yılbaşında da ülkenin kuzeyindeki İskenderiye kentinde bir kilisede ayin yapan Hıristiyanlara yönelik gerçekleştirilen bombalı saldırıda 21 kişi hayatını kaybetmişti. Nüfusun yaklaşık yüzde 7’sini oluşturan Hıristiyanlar, Mübarek karşıtı gösteriler sırasında Müslümanlarla omuz omuza mücadele etmişti.
BARADEY ADAYLIĞINI AÇIKLADI
Nüfusun çoğunluğunu oluşturan Müslümanlar, Hıristiyanlara yönelik saldırıların kışkırtma amaçlı olduğunu, Hıristiyanların da en az kendileri kadar Mısır’ın sahipleri olduğunu belirtiyor. Bu arada eylülde yapılması planlanan seçimler için adaylar belli olmaya başladı.
Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa’nın adaylık sinyali vermesinin ardından Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun eski Başkanı Muhammed El Baradey, Mısır cumhurbaşkanlığı için aday olacağını açıkladı.
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1105117

Yorumlar kapatıldı.