İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Güler ve Zarakolu’na Savcı Beraat İstedi; Mahkeme Ceza Verdi

“KCK Dosyası/Küresel Devlet ve Devletsiz Kürtler” kitabını yazan Mehmet Güler ve yayınlayan Ragıp Zarakolu’nun “PKK propagandası yapmak”tan yargılandıkları davada savcının beraat istemesine rağmen, mahkeme Güler’e 1 yıl 3 ay hapis, Zarakolu’na 16 bin TL para cezası verdi.
Emir ÇELİK İstanbul – BİA Haber Merkezi10 Mart 2011, Perşembe
Yazar Mehmet Güler ve Belge yayınları yetkilisi olarak Ragıp Zarakolu’nun, 2010 yılının Mayıs ayında çıkar çıkmaz toplatılan “KCK Dosyası/Küresel Devlet ve Devletsiz Kürtler” adlı kitap nedeniyle “PKK propagandası yapmak”tan yargılandıkları davada savcının beraat istemesine rağmen mahkeme yazar ve yayıncıya ceza verdi.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün (10 Mart) görülen davanın üçüncü ve karar duruşmasında savcı Kasım İlimoğlu “Ceza hukuku uyarınca bu tür yayınlara özgürlüğü bağlayıcı hapis cezalarının verilmesinin, ölçülülük ve demokratik bir toplumun gereklerine uygun olmadığını” belirtti.
Savcı İlimoğlu mütalaasında şunları vurguladı:
“Anayasanın 15. maddesine göre, savaş ve diğer olağanüstü hallerde bile sınırlanamayacağı vurgulanan düşünce ve kanaatlerinden dolayı kimsenin suçlanamayacağı ilkesi de göz önünde bulundurulduğunda,
“Her somut olayda düşünce ve ifade özgürlüğü ile terör propagandası yapmak arasındaki çizgiyi net olarak belirlenemeyeceği, ceza hukukunun bu tür konularda son derece sınır ve ölçülü olarak kullanılması gerektiği düşüncelerimizle,
“Sanıkların üzerlerine atılı suçların yasal unsurlarının oluşmaması nedeniyle ayrı ayrı beraatlerine karar verilmesi kamu adına talep olunur.”
Güler’e 1 yıl 3 ay hapis, Zarakolu’na 16 bin TL para cezası
Başkanlığını Ömer Diken’in yürüttüğü mahkeme heyeti ise sanıklar Güler ve Zarakolu hakkında “örgüt propagandası yapmak”tan ceza verilmesine karar verdi.
Mahkeme yazar Güler’in 1991’den beri yürürlükte olan “Terörle Mücadele Yasası”nın (TMY) 7/2. maddesine dayanılarak 1 yıl 3 ay hapis ile cezalandırılmasına karar verirken, yayıncı Zarakolu hakkında da aynı maddeden 833 gün adli para cezası olarak 16.660 TL ceza ödemesine karar verdi.
Zarakolu: Adalet yerini buldu; tecelli etti (!)
Yayınladığı “Ölümden Zor Kararlar” adlı, Güler’in 1 yıl 3 ay hapis cezası almasına neden olan kitap nedeniyle yargılandığı davada geçen Haziran ayında beraat etmiş olan Zarakolu, bu karara atıf yaparak bugünkü sonucu bianet’e değerlendirdi:
“Bir önceki davada beraat etmiştim. Bu sefer adalet yerini buldu, tecelli etti. Çok duygulandım. Hayatımda ilk kez bir savcı beraatimi istedi.”
Yazar Güler de savcının Anayasa metni ve AİHM içtihatlarına yaptığı atıfların dikkat çekici olduğunu belirtti; cezayla ilgili ise temyize gideceklerini açıkladı.
Kitap da halen yasaklı
1.Diyarbakır Kitap Fuarı’nda tanıtıldıktan sonra toplatılan kitapla ilgili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hakan Karaali Zarakolu Güler’in, “PKK açıklamalarına yer vermek” ve “PKK propagandası yapmak”tan yargılanmaları için iddianame düzenlemişti.
İki kişinin yargılandıkları mahkeme, 10 Haziran 2010’da Güler’i, ve “Ölümden Zor Kararlar” kitabında yaptığı karakter tercihleri nedeniyle 1 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum etmişti. Yayıncı Zarakolu bu davadan beraat etmişti.
Davanın ilk duruşmasında, üzerindeki yasağın da nihai kararla birlikte değerlendirilmesine karar verilen “KCK Dosyası” kitabı halen yasaklı bulunuyor. (EÇ/EÖ)

http://bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/128490-guler-ve-zarakoluna-savci-beraat-istedi-mahkeme-ceza-verdi

Yorumlar kapatıldı.