İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sasonlu Ermeniler AİHM’e gidiyor

Merkezi İstanbul’da bulunan Sason Ermenileri Sosyal Yardımlaşma Derneği, vakıf açmalarına izin verilmediği için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru yapmaya hazırlanıyor. Bitlis, Batman, Van, Muş ile ilçelerinde yaşayan Ermenileri de kapsayan derneğin başkanı Aziz Dağcı “Etnik, kültürel, dilsel ve dinsel kimliğimizi geliştirmek istiyoruz” diyor.  

Bitlis, Batman, Van, Muş ve Siirt’ten sürülen yada hala orda yaşayan Ermenilerinin sorunlarıyla ilgilenen Sason ilçesi ve köyleri Ermenileri Sosyal Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği, yıllardır vakıf olma mücadelesi veriyor.
Dernek Başkanı Aziz Dağcı’nın 6 kurucu ile birlikte yaptığı vakıf tescil talepleri iki yıl önce İstanbul 5. Asliye Hukuk Mahkemesinin “Ermeni uyruklu azınlıklar cemaat ismini kullanarak vakıf kuramaz” kararıyla Türk Medeni Kanunu’nun 101. maddesinin 4. fıkrasıyla red edilmişti. Geçtiğimiz yıl ise Yargıtay’dan da bir sonuç alamayan Sasonlu Ermeniler, iç hukuk yollarının tükenmesi üzerine şimdi AİHM’e başvurmaya hazırlanıyor.
‘DİNİ ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ İHLAL EDİLİYOR’
Birliklerini kurmak, vakıf kurma, Ermenice dinsel eğitim yapma ana ile toplantı özgürlüğünün ihlal edildiğine dikkat çeken dernek başkanı Dağcı “Bu talebimiz yasaklanmış ve engellenmiştir. Ayrıca düşünce, vicdan ve din özgürlüğümüz engellenmiştir. Adil yargılanma hakkımız hiçe sayılmıştır. Ayrımcılık yapmıştır” şeklinde konuştu.
Dağcı, önümüzdeki ay Strassburg’a giderek başvurularını yapacaklarını duyurdu. Ermenice dilde dini eğitime Lozan antlaşması ile sahip olduklarını hatırlatan Dağcı “Haklı olduğumuz davamızın AİHM’de lehimize sonuçlanacağına inanıyoruz” dedi.
Vakıfın ise başlıca şu hizmetleri yapması planlanıyor: Evliliklerde dini nikahları Hıristiyan din görevlisine kıldırmak, yeni doğan çocukların dini vaftizlerini yaptırmak, ölüleri dini törenle ve din görevlileri ile kiliselerden kaldırmak, dinlerine ve adetlerine göre mezarların bulunduğu yerde dini görevlileri, papazlar bulundurmak, mezarlarda ölülerin üzerinde dini ibadetleri yaptırmak, kilise ve mezarların çevresine koruma duvarı örmek.
Şu anda Batman’a bağlı olan Sason ilçesinde daha yüz yıl öncesine kadar binlerce Ermeni yaşıyordu. Ermeni göçün başlamasından hemen önce 1914’te 20 binden fazla Ermeni’nin yaşadığı Sason ilçesinde 127 kilise, 6 manastır, 15 dini okul vardı.
ANF NEWS AGENCY

http://www.firatnews.com/index.php?rupel=nuce&nuceID=41589

Yorumlar kapatıldı.