İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“İnsanlık” Anıtının Yıkımını Mahkeme Durdurdu

Başbakan Erdoğan’ın Kars’ta bulunan ve Ermenistan-Türkiye arasında barışı simgeleyen “İnsanlık Anıtı” için “ucube” diyerek tartışmayı başlatmıştı. Başbakan’ın çıkışının ardından heykeli yıkma kararı alan Kars Belediyesi’ni mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı durdurdu.
Kars – BİA Haber Merkezi08 Mart 2011, Salı Kars’ta Heykeltraş Mehmet Aksoy’un yaptığı İnsanlık Anıtı’nın yıkımı için ihale yapıldı. Ancak Mehmet Aksoy’un açtığı dava sonucunda, Erzurum 1. İdare Mahkemesi, “geri dönüşümü olmayan bir zararın doğmaması için”, dava sonuçlanana kadar yıkımla ilgili yürütmeyi durduruldu.
İhale yapıldı ama…
Söz konusu anıtın yıkımı için Kars Belediyesi tarafından alınan karar doğrultusunda bir ihale düzenlendiğini belirten heykeltraş Mehmet Aksoy’un avukatı Aslı Kazan, ”Geri dönüşümü olmayan bir zararın doğmaması için Erzurum 1. İdare Mahkemesi, Kars Belediye Meclisinin insanlık anıtının yıkım kararına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi. İnsanlık Anıtı, bu karara göre dava sonuçlanıncaya kadar yıkılamayacak” dedi.
Ne olmuştu?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İnsanlık Anıtı’na ‘ucube’ diyerek tartışmayı başlatmıştı. Erdoğan şunları söylemişti:
“Hasan Harakani’nin türbesinin yanına bir ucube koymuşlar, garip bir şey dikmişler. Oradaki tüm vakıf eserlerinin, o sanatkârane eserlerin olduğu yerde böyle bir şey olması düşünülemez. Konuyla ilgili olarak belediye başkanımız görevini süratle yerine getirecektir. Bunu süratle bekliyoruz. İnşallah ilk gelişimizde bunu da göreceğiz. O bölgeyi de gayet güzel bir park haline belediye getirecektir.”
Ardından Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Belediye Meclisi’nin kentteki ”tartışmalı heykellerin” kaldırılması yönünde karar aldığını belirterek, ”Belediye Meclisimiz, İmar Kanunu doğrultusunda tescilli bir yapı üzerinde yapılan heykellerin kaldırılması ve arkasından tarihi dokuya uygun bir proje geliştirilmesi yönünde karar vermiştir” dedi.
“Yıkılmaması gerekir”
Kars Belediyesi’nin heykeli yıkma kararının ardından NTV’ye konuşan Mehmet Aksoy, heykelin yıkılmasıyla ilgili daha önce şöyle konuşmuştu:
”Bu fiziki olarak tabii ki yavaş yavaş yıkılabilir. Ama büyük ihtimalle bu çok uzun zaman sürecektir. 1 yılı, 2 yılı bulacaktır. O kadar zaman içerisinde de bütün dünyada ses getirecektir. Bunun yapılmaması gerekir. Türkiye’nin dünyaya böyle bir imaj vermemesi gerekir. Bu çok üzücü bir şeydir. Yetkililerin, kurumların bu sorumlulukta olmaları gerekir. 3 sene içerisinde bir Koruma Kurulu 5 karar değiştirir mi? (Yıkım kararı var) deniyor, ben buna inanmıyorum. Böyle bir karar yoktu. Bir anda nereden çıkartıldı, imzalandı.” (EKN)
* Bu haberde ntvmsnbc’den yararlanılmıştır.

http://www.bianet.org/bianet/sanat/128410-insanlik-anitinin-yikimini-mahkeme-durdurdu

Yorumlar kapatıldı.