İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ÇGD Ermeni gazetecileri unutmadı!

Çağdaş Gazeteciler Derneği, 1915’te öldürülen Ermeni gazetecileri, öldürülen gazetecilerin anıldığı listelere dahil etti. Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), 1915’te tehcir edilen ve öldürülen dokuz gazeteci ve yazarı ‘öldürülen gazeteciler’ arasında andı ve hazırlanan listeyi internet sitesinde yayımladı. Rupen Zartaryan, Siamanto, Yervant Sırmakeşhanlıyan, Armen Doryan, Levon Larents, Tılgadmtsı, Krikor Zohrap, Taniel Varujan ve Rupen Sevag, ÇGD’nin listesine dahil edilen isimler oldu. 

Çağdaş Gazeteciler Derneği, 1915’te öldürülen Ermeni gazetecileri, öldürülen gazetecilerin anıldığı listelere dahil etti.
GAZETECİLER.COM (ÖZEL HABER) Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), 1915’te tehcir edilen ve öldürülen dokuz gazeteci ve yazarı ‘öldürülen gazeteciler’ arasında andı ve hazırlanan listeyi internet sitesinde yayımladı. Rupen Zartaryan, Siamanto, Yervant Sırmakeşhanlıyan, Armen Doryan, Levon Larents, Tılgadmtsı, Krikor Zohrap, Taniel Varujan ve Rupen Sevag, ÇGD’nin listesine dahil edilen isimler oldu.
ÇGD LİSTESİNİ GÜNCELLEDİ
ÇGD Başkanı Ahmet Abakay, yapılan yayınlar ve uyarılar üzerine Öldürülen Ermeni gazetecilerin isimlerini listeye eklediklerini, hakkında bilgiler eksik olan isimleri de eklemeye hazır olduklarını söyledi. Abakay, Agos gazetesinin haberine göre  “Demokrasi, insan hakları, ifade özgürlüğü konularında hassasiyet gösteren bir derneğiz. Bu geç kalınmış bir karardı. Dikkatsizliğimizin de bunda etkisi olabilir Bu liste eksik olabilir. Yeni bilgiler elde edersek, eksiklerimizi gidermek mesleki ve insanı görevimiz olacaktır” diyor.
ÇGD, bundan önce Türkiye’de öldürülen gazeteciler listesinde 67 isme yer veriyordu. Ancak dernek, internet sitesinde yapılan son değişiklikle, 1915’te katledilen dokuz Ermeni gazetecinin isimlerini listeye ekledi.
Bu isimler, Rupen Zartaryan, Siamanto (Adom Yarcanyan), Yervant Sırmakeşhanlıyan (Yeruhan), Armen Doryan, Levon Larents, Tılgadıntsi (Hovhannes Harutyunyan), Krikor Zohrab, Taniel Varujan ve Rupen Sevag’dan oluşuyor.
KİM OLDUKLARINI TESPİT ETMEK BOYNUMUZUN BORCU
Daha önce kaleme aldığı ve öldürülen Ermeni gazeteciler hakkında bilgi verdiği ‘Kanla Sansür’ isimli çalışması Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından “övgüye değer” bulunan Gazeteciler.com sitesi editörü Bülent Tellan, Agos gazetesine yaptığı açıklamada, araştırmaları sırasında, 1915 yılında Osmanlı tebaası çok sayıda Ermeni basın emekçisinin öldürüldüğünü tespit ettiğini söylüyor. Tellan’a göre, bu kişilerin kimliklerini ve öldürülme nedenlerini ortaya çıkarmak, vicdanı bir borç; çünkü gazetecilerin cehaleti, yeni şiddet gösterilerinin en önemli kaynaklarından biri.
LİSTEYİ TAM OLARAK BİLEMİYORUZ
Kaleme aldığı “Kanla Sansür” isimli çalışması TGC tarafından “övgüye değer” bulunan gazeteci Tellan, Agos’a yaptığı açıklamada, öldürülen gazetecilerin, TGC ve ÇGD gibi meslek örgütleri tarafından net bir şekilde listelenememesinin kendisi bu alanda çalışmaya ittiğini söyledi. TGC’nin yarışmasına başvurmak için hazırlanırken, 1915 yılında Osmanlı tebaası çok sayıda başyazar, editör, muhabir ve basın emekçisinin de tehcir edilmiş olduğunu fark ettiğini söyleyen Tellan, Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu Sözcüsü Necati Abay’ın daha önce yayımlanmış çalışmasını güncelleyip yeni bilgiler ekleyerek, 1915’te öldürülen 22 Ermeni gazetecinin ismini tespit ettiğini anlattı.
Gazetecilik mesleğinin pek çok sorunu olduğunu söyleyen Tellan, bunları, “örgütlenememek, geçmişimizden ders alamamak ve tepkilerimizi güçlü bîr şekilde ortaya koyamamak” olarak sıralıyor ve şunları söylüyor:
“Bugüne kadar dövülen, işkence edilen, mesleğini yapağı için tutuklanan, yargılanan, hapsedilen ve öldürülen gazetecilerin -ideolojik, etnik, dinsel ayrımlar olmaksızın- kim olduğunu bile tam olarak bilemiyoruz. Gazetecilerin bu cehaleti, yeni şiddet gösterilerine neden oluyor. Bu nedenle Türkiye’de gazetecilik mesleğinin ortaya çıktığı ilk günlerden bugüne kadar öldürülen gazetecilerin tam bir listesini çıkartmak, yaşamına kastedilen gazetecilerin kimliklerini, öldürülme nedenlerini tespit ederek, öldürülmelerinin asıl nedeninin halkın “haber alma hak ve özgürlüğün” engellenmesi çabası olduğunu sergilemeye çalışmak bîr tür vicdani borçtu.”
İŞTE ÇGD’NİN LİSTESİNE EKLEDİĞİ İSİMLER
Rupen Zartaryan
1874’te Siverek’te doğdu. Dza-ğig, Masis, Şirag ve Arevelyan Mamul, Jamanak, Azadamard, Meğraked gazecelerinde çalıştı. 24 Nisan 1915’te İstanbul’da tutuklandı. Bir süre Ayaş hapishanesinde tutulduktan sonra öldürüldü.
Yeruhan (Yervant Sırmakeşhanlıyan)
1870’te İstanbul. Has-köy’de doğdu. Dzağıg, Arevelk, Şarjum, Şaviğ, Püzantion, Jamanak, Anahit, Sisvan, Lusaper, Arevelk gazetelerinde çalıştı.
1915’te Harput’ca iken tehcir edildi. Eşi ve iki çocuğu ile birlikle, Elazıg-Dıyarbakır yolu üzerinde, Mastar Dağı’nda, Deveboynu adıyla anılan yerde öldürüldü.
Armen Doryan
(Hraçya Surenyan) Üsküp’te doğdu. Paris’te yaşadığı yıllarda L’arene adlı bir dergi yayımladı. Bir gece, İstanbul’da ders verdiği okulda tutulanarak götürüldü.
Levon Larents
(Kirişçıyan) 1875 te Samatya’da doğdu. Püzantiyon, Tzayn Hayrenyats, Murc gazetelerinde çalıştı. Kuran-ı Kerinı’i Ermeni-ceye çevirdi. 24 Nisan 1915’te istanbul’da tutuklandı.
Rupen Sevag
(Çilingiryan) 1885’te Silivri’de doğdu. Pek çok gazetede şiirleri ve yazıları yayımlandı. Azadamard gazetesinde çalıştı. Osmanlı ordusunda tabip subay olarak görev yaptığı sırada öldürüldü.
Taniel Varujan
1884’te Sivas’ta doğdu. Pazma-veb, Keğuni, Anahid, Şirag, Raz-mig, Hayrcnik gazete ve dergile-rinde çalıştı, Navasart adlı yıllığı yayımladı. 24 Nisan 1915’te tutuklandı.
Siamanto (Adom Yarcanyan)
1878’de Eğin’de doğdu. Vağvan Tzaynı, Anahid, Panpcr, Şirag, Troşag, Razmig, Azadamard gazete ve dergilerinde çalıştı. 24 Nisan 1915’te tutuklandı. Ve ardından katledildi
Tılgadıntsi (Hovhannes Hanıtyunyan)
1860ta Harput’ta doğdu. Dönemin bütün önemli gazete ve dergilerinde yazdı. Harput’tan tehcir edildi.
Krikor Zohrab
1861’de İstanbul’da doğdu. Masis gazetesini yönetti, dönemin çeşitli gazetelerinde yazdı. İstanbul mebusuydu. Urfa yakınlarında katledildi.

http://www.gazeteciler.com/gundem/cgd-ermeni-gazetecileri-unutmadi-31535h.html

Yorumlar kapatıldı.