İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan yönetimini muhalefet ve ABD uyardı: Seçime git

Sefa Kaplan
Arap ülkelerindeki otoriter rejimlerin peş peşe devrilmesiyle sonuçlanan gösteriler Ermenistan’a da sıçradı.Eski Devlet Başkanı Levon Ter-Petrosyan’ın öncülüğündeki binlerce muhalifin katıldığı 1 Mart’taki büyük yürüyüşün ardından Ermeni Ulusal Kongresi (HAK) adına bir konuşma yapan Ter-Petrosyan, 15 Mart’a kadar siyasi tutukluların serbest bırakılmasını, siyasi reformların yapılmasını ve başbakanın görevine son verilerek erken seçim kararının açıklanmasını istedi.

Aksi takdirde gösterileri bütün ülkeye yayacaklarını söyleyen Ter-Petrosyan, Devlet Başkanı Serj Sarkisyan’ı ‘Mübarekizasyon’un beklediğini söyledi. 2008’de yapılan ve hile karıştırıldığı iddia edilen seçimlerden sonra başlayan ayaklanmalar kanlı bir şekilde bastırılmış ve 10 kişi hayatını kaybetmişti. Radio Free Europa / Radio Liberty’nin internet sitesinde yer alan habere göre, Sarkisyan’ın Arap diktatörlerden bir farkının bulunmadığını ve en az onlar kadar baskıcı olduğunu belirten Levon Ter-Petrosyan, hükümetin erken seçim kararı almaması durumunda gösterilerin bütün ülkeye yayılacağını söyledi. Petrosyan’ın liderliğindeki muhalif blok Ermeni Ulusal Kongresi (HAK) de bir bildiri yayımlayarak, taraftarlarının her türlü direnişe hazır olmasını istedi.
ABD: Reformların vakti geldi
ABD’nin Ermenistan Elçisi Marie Yovanovitch de Ermenistan yönetimini uyararak, reformların vaktinin geldiğini söyledi. Erivan Devlet Üniversitesi’nde sivil toplum ve medya temsilcileri ile öğrenci derneklerinin yöneticilerine seslenen Marie Yovanovitch, Ermenistan’ın Batılı bir demokrasi olabilmesi için özgürlüklerin sınırlarının genişletilmesi ve serbest seçimlere gidilmesi gerektiğini belirtti.  Marie Yovanovitch, sivil toplumun güçlenmesinin Ermenistan’ın hayati sorunlarından birisi olduğunu kaydederek, Avrupa standartlarının devlette, toplumda ve ekonomik hayatta uygulanmasını istedi. Ermenistan anayasasında, yasalarda ve siyasi kültüründe yapılacak değişikliklerle özgürlük alanlarının genişleyebileceğini hatırlatan ABD elçisi, gazetecilere yönelik siyasi cinayetlerin de mutlaka önlenmesi gerektiğini vurguladı.
http://www.hurriyet.com.tr/dunya/17201246.asp

Yorumlar kapatıldı.