İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Esir değişimi konusunda anlaştılar

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Karabağ savaş esirlerinin değişiminin bir an önce tamamlanması konusunda anlaşmaya vardı.

Aliyev ve Sarkisyan, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’in daveti üzerine bugün Rusya’nın sayfiye kenti olan Soçi’nin Krasnaya Polyana bölgesinde bir araya geldi. Medvedev, Aliyev ve Sarkisyan ilk önce Soçi’deki kayak sporları alanı olan Krasnaya Polyana’daki bir kafede çay içti ardından da kar motoruna bindi.
Üç lider daha sonra ana gündemini Karabağ sorunun oluşturduğu gayri resmi bir görüşme yaptı. Görüşmede, geçen yıl 27 Ekimde Rusya’nın Astrahan kentinde ortaya konan ortak deklarasyonun gereğinin yerine getirilmesi ve deklarasyona daha ileri önlemlerin eklenmesi konusunda görüş birliğine varıldı.
Görüşmenin ardından yayımlanan ortak bildiride, tüm çatışmaların barışçıl yollardan çözümü, ateşkes olan bölgelerde çıkan olayların ilgili tarafların yanı sıra Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu ile birlikte soruşturulması konusunda görüşbirliğine varıldığı belirtilerek, ”Liderler savaş esirleri değişimin mümkün olduğunca hızlı bir şekilde tamamlanması konusunda anlaştı” ifadesine yer verildi.
Karabağ barış süreciyle ilgili düzenli temasların önemine dikkati çeken liderler, AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlarının çalışmalarının yanı sıra 3’lü formattaki görüşmeleri sürdürme kararı aldı.
Rus, Azeri ve Ermeni liderlerin geçen yıl Ekim ayında Astrahan’daki görüşmelerinin ardından yayımlanan ortak bildiride, savaş esirlerinin ve savaş sırasında öldürülenlerin cenazelerinin takası konusunda anlaşma varıldığı belirtilmişti.
Medvedev de Astrahan’da yaptığı açıklamada, yayımlanan ortak deklarasyonun güven artırıcı önlemlere yönelik bir katkı olduğunu söylemişti.

http://www.stargazete.com/dunya/esir-degisimi-konusunda-anlastilar-haber-335374.htm

Yorumlar kapatıldı.