İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni devlet memuru, normalleşme sürecinin önemli bir parçası

Devlet Bakanı ve Baş müzakereci Egemen Bağış’ın, ilk Ermeni bürokratın Avrupa Birliği (AB) Genel Sekreterliği’ne uzman olarak alındığını açıklaması, devletle vatandaşlar arasındaki güven ilişkisinin gelişmesi olarak yorumlandı.Ermeni aydınlardan gazeteci-yazar Etyen Mahçupyan, bu atamanın Türkiye’deki normalleşme sürecinin doğal bir parçası olduğunu söyledi. Mahçupyan, “Geçmişte yaşadığımız olumsuz tecrübeler, günümüzde yaşadığımız olumlu ama sıradan bazı şeyleri abartmamıza yol açtı.” şeklinde konuştu.
Devlet Bakanı ve Baş müzakereci Egemen Bağış’ın, ilk Ermeni bürokratın Avrupa Birliği (AB) Genel Sekreterliği’ne uzman olarak alındığını açıklaması, devletle vatandaşlar arasındaki güven ilişkisinin gelişmesi olarak yorumlandı.
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın, ilk Ermeni bürokratın Avrupa Birliği (AB) Genel Sekreterliği’ne uzman olarak alındığını açıklaması, devletle vatandaşlar arasındaki güven ilişkisinin gelişmesi olarak yorumlandı. Ermeni aydınlardan gazeteci-yazar Etyen Mahçupyan, bu atamanın Türkiye’deki normalleşme sürecinin doğal bir parçası olduğunu söyledi. Mahçupyan, “Geçmişte yaşadığımız olumsuz tecrübeler, günümüzde yaşadığımız olumlu ama sıradan bazı şeyleri abartmamıza yol açtı.” şeklinde konuştu. 100 yıl öncesine gittiğimiz zaman gayrimüslim cemaatlerinden insanların olağan bir şekilde devlet kapısının her tarafında bulunduğunun altını çizen Mahçupyan, Cumhuriyet döneminde kimliksel bir daralma yaşandığını ifade etti. Atamanın aynı zamanda devletle vatandaş arasındaki güvenin tezahürü olduğunu ifade eden Mahçupyan, normalleşmeye engel olan ideolojik duvarların yıkılmasının bu olumlu süreci ortaya çıkardığını söylüyor.
Özeleştiri yapan, düşmanlık duvarlarını yıkıyor
Gazeteci-yazar Markar Esayan da, olması gereken normallere ulaşmaya çalışıldığını belirtiyor. Ermenilerin yıllarca vatandaşlık tanımı içinde kendini bulamayarak dışlandığını anlatan Esayan, Menderes’e karşı yapılan 60 darbesinden sonra yönetimde etkili olan darbeci ve ulusalcı zihniyetin bu dışlamayı gerçekleştirdiğini belirtiyor. Özellikle ulusalcı çevreler tarafından Ermeni, Alevi, Kürt olanların hedef gösterildiğini söyleyen Esayan, bu kesimlerin devletten ve tüm kurumlardan dışlandığını kaydediyor. Bazı azınlıkların milletvekili yapılmasının da konuşulduğunu hatırlatan Esayan, Leo Halepli’nin AB Genel Sekreterliği’ne kabulünün normalleşme açısından bir başlangıç ve azınlıklar için bir nevi iade-i itibar niteliği taşıdığının altını çiziyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1102048

Yorumlar kapatıldı.