İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Levon Ter-Petrosyan muhalefetin taleplerini ilan etti

Levon Ter-Petrosyan konuşmasının başında halihazırda iktidardaki eşkıya rejimin, parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hileler, 1 Mart 2008 kanlı cinayetleri aracılığıyla iktidarı işgal ettiğini bir kez daha hatırlatarak, hitabının bir konuşmadan ziyade, mitingde hazır bulunan 50 bin kişilik halk kitlesinin talepler bildirisi olarak ifade edeceğini söyledi.

NEWS.am Ermenistan I. Devlet başkanı, Ermeni Ulusal Kongresi (EUK) lideri Levon Ter-Petrosyan 1 Mart mitinginde yaptığı konuşmayı özetleyerek sunuyor:
Levon Ter-Petrosyan konuşmasının başında halihazırda iktidardaki eşkıya rejimin, parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hileler, 1 Mart 2008 kanlı cinayetleri aracılığıyla iktidarı işgal ettiğini bir kez daha hatırlatarak, hitabının bir konuşmadan ziyade, mitingde hazır bulunan 50 bin kişilik halk kitlesinin talepler bildirisi olarak ifade edeceğini söyledi.
Ter-Petrosyan Ermeni Ulusal Kongresi tarafından organize edilen mitingin şu talepleri olduğunu ilan etti:
1.Bu yılın 15 Mart tarihine, yani Avrupa Komisyonu Ermenistan raportörlerinin Erivan ziyaretine kadar siyasi görüş ve faaliyetlerinden ötürü mahkum olmuş tüm hükümlülerin –Ter-Petrosyan bunların adlarını tek tek okuyarak- serbest bırakılması.
2.1 Mart olaylarını araştıran Bağımsız Uluslararası Komisyon veya bünyesine uluslararası uzmanlar da katmak suretiyle ″Veri Toplama Grubu″nun çalışmalarının yeniden tesis edilmesi, suçluların ortaya çıkarılarak cezai müeyyideye tabi tutulması.
3.1 Mart olaylarında yaşamını kaybeden her bir yurttaşın ailesine 1 milyon dolar ve yaralananlara 100 bin dolar ölçüsünde maddi tazminat ödenmesi.
4.Toplu gösteri ve mitinglere katılımın engellenmesi amaçlı gerçekleştirilen polis baskılarına, takibatlara, miting günleri şehirlerarası yolların kapatılmasına ve Özgürlük Meydanı’nda mitingler gerçekleştirilmesi yönündeki engellere son verilmesi.
5.Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ″A1+″ TV kanalına yayın hakkı verilmesine ilişkin kararını görmezden gelen devlet bürokratlarının sorumluluğa tabi tutulması, elektronik haber araçları üzerindeki denetimin kaldırılması.
6.İktidarın yürüttüğü militarist retoriğe son verilmesi ve Karabağ müzakere sürecinin doğal mecrasına geri getirmek için, AGİT Budapeşte zirvesi kararıyla müzakerelerde tam yetkili taraf olan Dağlık Karabağ Cumhuriyetinin müzakerelerde tam yetkili taraf olduğu eski müzakere formatına geri dönülmesi.
7.Sokak ticaretinin yasaklanmasına yönelik kararın iptal edilmesi, akşam 20:00’den sonra küçük dükkanların çalışmasının durdurulması, zorunlu trafik sigortasına ilişkin alınan kararların gözden geçirilmek, ithal edilen malların eski gümrük harç oranlarının yeniden uygulamaya geçirilmesi.
8.Bireysel kullanım amaçlı araçların ithalinde KDV uygulamasına son verilmesi.
9. Asgari ücretin 200 dolara, işsizlik yardımının bunun % 50’si düzeyine (100 dolar), ortalama emekli aylığını asgari ücretin % 40’na (112 dolar) yükseltilmesi -Büyük firmalardan sistematik olarak tahsil edilmeyen vergi ve üst düzey devlet bürokratlarının cebine giden muazzam meblağların bu sorunları çözebileceğini belirterek.
10.İş Kanunun 142. Maddesinde yapılacak değişikliklerle, çalışma haftasının 6 güne çıkarılması konusunun ve işverenin işçiyi işten çıkarması durumunda 3 aylık ücreti ölçüsünde tazminat ödemesini işverenin inisiyatifine bırakılması yönündeki yasa önerisinin Millet Meclisi gündeminden çıkarılması.
11.Stratejik tarım ürünlerine yönelik devlet sübvansiyonları tesis edilmesi, toprakların işlenmesine yönelik sınıflandırmaların gerçekleştirilmesi, sınır havalisi toprakların stratejik önemi, Merkez Bankası tarafından köylülere verilen ve verilecek kredilede elverişli faiz oranları uygulanması.
12.Ermenistan’da bağımsızlık döneminde devlet başkanlarından ve aile üyelerinden başlamak üzere, başbakanlar, bakanlar, bakan yardımcıları, eyalet valiler, kent belediye başkanları, yargıçlar, savcılar, generaller ve milletvekillerinin tüm varlık ve gelirlerinin beyan edilmesi ve basında açıklanması.
13.Ekonomik yönetim ve hukukiliğin temini alanında gösterdikleri başarısızlıktan ötürü Ermenistan cumhuriyetinin görevdeki başbakanı, başbakan yardımcısı, Merkez Bankası başkanı, Devlet Gelirler Komitesi başkanı, Erivan Belediye başkanı, cumhuriyet başsavcısı, Ulusal Güvenlik Servisi müdürü, Emniyet Genel Müdürü, Özel Teftiş Servisi başkanı, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tutukevleri Dairesi Başkanının gecikmeden görevlerinden uzaklaştırılması.
14.Miting aynı zamanda uluslararası kuruluşlara, ABD ve AB ülkeleri hükümetlerine jeopolitik gerekçelerle Ermenistan’daki dikta rejimine gösterilen koşulsuz desteğine son vermesi çağrısında bulunmaktadır. Bu destek demokratik reformların gerçekleşmemesi yanı sıra aksine rejimin mevzilerini pekiştirmekte ve en nihayetinde halk karşıtıdır. Bunun en güzel örneği Arap ülkelerinde halihazırda devam eden olaylar ışıdığında bariz gözükmektedir, hatta batılı siyaset adamları ve bağımsız uzmanlar bile bunu itiraf etmektedir.
15.Anılan taleplerin önemli kısmının gerçekleştirilmesi durumunda miting Ermeni Ulusal Kongresini, gündemdeki tek sorun olan olağanüstü parlamento ve devlet başkanlığı seçimleri olmak üzere iktidarla pratik diyalog kurulması yönünde yetkilendirmektedir.
Daha sonra Levon Ter-Petrosyan anılan maddeleri mitinge katılan kitlenin onayına sundu ve daha sonra katılımcıların ezici çoğunluğunu tarafından kabul edildiğini ifade etti.
Ter-Petrosyan ilgili beyanatın iktidar tarafından göreceği yankıya paralel olarak sonuçlarının 17 Mart’ta düzenlenecek mitingde değerlendirileceğini söyledi. EUK lideri muhalefet eylemlerinin mitingler düzeyinden, farklı toplumsal formatlarda özgün bir özyönetsel toplumsal foruma dönüşmekte olduğunu da sözlerinde belirtti.

Yorumlar kapatıldı.