İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sur’da “Masal Divanı” Devam Ediyor

Diyarbakır Sur Belediyesi tarafından başlatılan Masal Divanı (Diwana Çirokan) projesine bu hafta Ermeni yazar Mıgdırdiç Magrosyan, yazar Şeyhmus Diken ve Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş katıldı.
Her hafta sonu bir evde kurulan Masal Divanı’na Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Ermeni yazar Mıgdırdiç Magrosyan, yazar Şeyhmus Diken, Belediye Başkan Yardımcısı Gülbahar Örmek, (TZP Kurdi) Kurdi-Der yöneticisi Muhsin Tantekin, DİAY-DER yöneticisi Seyda Mehmet Gönden ve dengbej ile savaş mahallesinde bir eve gittiler. Evin ortasında tepsi içinde kuru üzüm, bastık ve ceviz bulunan tepsinin etrafında çocuk ve kadınların oluşturduğu evde Başkan Demirbaş ve beraberlerindekiler kurulan divanda Kürtçe
masal anlatarak kelamlar söylediler. Divana katılan ve odada bulunanlara 1915 yıllarını anlatırken gözyaşlarını tutamayan Ermeni yazar Mıgdırdiç Magrosyan’da bu ortamın kendisini geçmişe götürdüğünü söyledi. Magrosyan, “Ben bu aksam sizlere Kürtçe konuşmak isterdim ama elimde değil, çocukluğumda az çok Kürtçe biliyordum. Ama 50 yıldan beri kimseyle Kürtçe konuşmayınca bildiklerimi de unuttum. Ama bu akşam dikkat ettim galiba Kürtçe konuşacağım. Kürtlerde ana dilin ne kadar önemli olduğunu başka dil de
görmedim. Zimane zikmaki (ana karnındaki dil) diyorsunuz Bunu başka hiçbir dilde duymadım. Hep ana dil deriz ama ana karnındaki dili kullanan yalnız Kürtlerdir. Bu akşam yaşadıklarım beni çok duygulandırdı. Kış aylarında yorganı ayaklarımızın üstüne atardık, büyüklerimiz 1915’leri anlatırdı. Bizim onları dinlediklerimizi görünce hemen konuyu değiştirlerdi. O günleri şu an yaşıyorum. Çok teşekkür ederim. Kalbim her zaman sizlerle beraberdir” dedi.
Gözyaşlarını tutamayan Ermeni yazar Magrosyana’ya Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, “Diyarbakır’ın güzelliği olan bu halkın mensubusunuz, kendi isteğinle gitmediniz. Biz kendimizi tanıdıkça sizleri daha çok sevmeye başladık. Kendini tanımayan bir halkın başka halka yanlış yapar. Bu projesi yakında çıkacak Ermenice çocuk kitabımızla biz bunu sizlere armağan ediyoruz. Biz Kürtler kendimiz için ne istiyorsak, Türklere, Ermenilere, Suryanilere, Keldanilere ve diğer tüm halklara da aynısını istiyoruz.
Amacımız, her gece masal okuyarak, dengbejlerle yasanmış türküleri dinleyerek hem geçmişimizi unutmadığımızı göstermek hem de dilimizi, kültürümüz öğrenmek aynı zamanda da toplantı yaparak aileler arası iletişimi sağlayarak demokratik aileyi yaratmak istiyoruz” diye konuştu.
“Her Gece Bir Masal, Her Ev Bir Oku” (Sere Şeve Çirokek, Her Malek Dibistanek) projesi kapsamında Sur Belediyesi tarafından hazırlanan 12 ciltlik hikaye kitabından bir hikayenin okunması ile program devam etti.
 http://www.haberciniz.biz/surda-quotmasal-divaniquot-devam-ediyor-986331h.htm

Yorumlar kapatıldı.