İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hocalı Katliamı şehitleri yurtta ve dünyada anıldı!

Ermeni Silahlı Kuvvetlerinin gerçekleştirdiği Hocalı Katliamı’nın 19’uncu yıl dönümünde hayatını kaybedenler Türkiye’de ve dünyanın çeşitli yerlerinde törenlerle anıldı. 

TÜRK DÜNYASI İNSAN HAKLARI DERNEĞİ ÜYELERİ BM TEMSİLCİLİĞİ ÖNÜNE SİYAH ÇELENK KOYDU
Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği üyeleri, Ankara’daki BM temsilciliği önüne siyah çelenk koydu.
Dernek üyeleri, katliamın 19. yılında, Çankaya’daki BM temsilciliği önünde toplandı.
Dernek Genel Başkanı Abdullah Buksur, burada yaptığı açıklamada, Ermenilerin Hocalı’da sivil, kadın, çocuk, yaşlı ayrımı yapmadan 613 kişiyi katlettiğini belirtti.
Hocalı katliamının Rus askerlerinin desteğiyle gerçekleştirildiğini ifade eden Buksur, BM ve batılı ülkelerin ise asrın katliamına sessiz kaldığını dile getirdi.
Buksur, soykırım tanımına göre, Hocalı’da yaşananların bir soykırım olduğunu vurgulayarak, BM’nin soykırım sözleşmesinin gereğini yapmasını ve Hocalı’da yaşananların soykırım olarak tanınmasını istedi.
Açıklamanın ardından Buksur, dernek üyeleriyle BM temsilciliği önüne siyah çelenk bıraktı.
HOCALI KATLİAMI’NIN 19’UNCU YIL DÖNÜMÜNDE HAYATINI KAYBEDENLER AZERBAYCAN’DA ANILDI
Ermeni Silahlı Kuvvetlerinin gerçekleştirdiği ”Hocalı Katliamı”nın 19’uncu yıl dönümünde hayatını kaybedenler Azerbaycan’da anılıyor.
Anma merasimine, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev başta olmak üzere, Mihriban Aliyev, Başbakan Artur Rasizade, Milli Meclis Başkanı Oktay Esedov, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Ramiz Mehdiyev, milletvekilleri ve öteki devlet yetkilileri katıldı.
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, başkent Bakü’de bulunan ”Ana Harayı” adlı Hocalı katliamı anıtını ziyaret ederek, çelenk bıraktı.
Resmi törenin ardından Hocalı Soykırım Anıtı, Azeri vatandaşlarca ziyaretçi akınına uğradı.
Soykırım anıtı ziyaretine muhalefet liderlerinden Müsavvat Partisi Başkanı İsa Gamber, Azerbaycan Halk Cephesi Partisi Başkanı Ali Kerimli ve bir grup partili de katıldı.
İsa Gamber ve Ali Kerimli anıt mezar önünde birer açıklama yaparak, Hocalı katliamı ile ilgili üzüntülerinin ifade etti.
Ali Kerimli ise Azerbaycan’ın her vatandaşı için Yukarı Karabağ topraklarını bağımsızlığa kavuşturmanın bir şeref borcu olduğunu söyledi.
Soykırım Anıtını ziyarete gelen Azeriler, Ermenilerin yaptığı katliamların insanlığa sığmadığını ifade ederek, Azerbaycan topraklarının hiçbir şekilde Ermenilere verilmeyeceğini belirttiler.
Anma merasiminde bazı Azeriler duygularını ifade etmek için şiir okudular.
OCALI KATLİAMI KURBANLARI LEFKOŞA’DA DA ANILDI
Azerbaycan’ın Hocalı kasabasında Ermeni güçler tarafından 1992’de katledilen 613 kişi, ”Hocalı Katliamını Telin Komitesi” tarafından KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da anıldı.
Şehitler Anıtı önünde düzenlenen ve birçok sivil toplum örgütü temsilcisinin katıldığı törende, saygı duruşunda bulunuldu, anıta çelenk ve karanfil konuldu.
Komite adına konuşan Makbule Ötüken, ”katliamın derin ve kapanmaz bir yara olduğunu” belirtti.
1992 yılında yapılan katliama Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin seyirci kaldığını kaydeden Ötüken, bir Fransız gazetecinin ”çok savaş hikayesi duydum, ama umarım Hocalı’daki gibi bir vahşete kimse şahit olmaz” sözlerini hatırlattı.
Ötüken, Ermeni güçlerinin, Rus güçlerinin desteği ile stratejik öneme sahip 2500 nüfuslu Hocalı kasabasına yaptığı saldırıda 83’ü çocuk, 106’sı kadın 613 kişiyi öldürdüğünü anlattı.
DÜNYA GENÇLERİ DOSTLUK VE DAYANIŞMA DERNEĞİ ÜYELERİ, HOCALI KATLİAMININ YIL DÖNÜMÜ NEDENİYLE YÜRÜYÜŞ YAPTI
Dünya Gençleri Dostluk ve Dayanışma Derneği üyeleri, Hocalı katliamının yıl dönümü nedeniyle yürüyüş yaptı.
Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan dernek üyeleri, Azerbaycan’ın Yukarı Karabağ bölgesindeki Hocalı şehrinde 1992 yılında yapılan katliamın yıl dönümü nedeniyle Konak Meydanı’na yürüdü.
İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşunun ardından basın açıklaması okuyan Dünya Gençleri Dostluk ve Dayanışma Derneği Başkanı Sedat Adakan, 25 Şubat 1992’de Hocalı kentinde 2 gün süren soykırımda 106’sı kadın, 63’ü çocuk 613 kişinin katledildiğini bildirdi.
Hocalı katliamının sadece Azerbaycan’ın veya Türkiye’nin değil tüm Türk dünyasının kanayan yarası olduğunu ifade eden Adakan, ”Bu anlamda bilinmelidir ki, Doğu Türkistan’da, Türkmeneli’nde, KKTC’de ve Türklerin yaşadığı her yerde yaşanılan acı, sıkıntı, hüzün, sevinç tüm Türk dünyasının ortak duygusudur” dedi.
Konak Meydanı’nda kurulan stantta Hocalı katliamından fotoğrafların yer aldığı serginin açılmasının ardından topluluk dağıldı.
İZMİR’DE, KATLİAMDA HAYATINI KAYBEDENLERİ ANMA YÜRÜYÜŞÜ YAPILDI
Dağlık Karabağ’ın Hocalı kasabasında 1992 yılında Ermeni güçlerin  saldırılarında hayatını kaybedenleri anmak için İzmir’de yürüyüş yapıldı.
Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan Dünya Gençleri Dostluk ve Dayanışma Derneği üyeleri, Hocalı katliamının yıl dönümü dolayısıyla Konak Meydanı’na kadar yürüdü.
İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşunun ardından Dernek Başkanı Sedat Adakan, 1992’de Hocalı kentinde 106’sı kadın, 63’ü çocuk 613 kişinin katledildiğini belirterek, ”Hocalı katliamı sadece Azerbaycan’ın veya Türkiye’nin değil tüm Türk dünyasının kanayan yarası. Bilinmelidir ki Doğu Türkistan’da, Türkmeneli’nde, KKTC’de ve Türklerin yaşadığı her yerde yaşanılan acı, sıkıntı, hüzün, sevinç tüm Türk dünyasının ortak duygusudur” dedi.
Konak Meydanı’nda kurulan stantta, Hocalı katliamından fotoğrafların yer aldığı sergi açıldı. Grup, daha sonra dağıldı.
ANKARA’NIN KEÇİÖREN İLÇESİNDEKİ HOCALI ANITI’NDA TÖREN DÜZENLENDİ
Azerbaycan’ın Yukarı Karabağ bölgesindeki Hocalı şehrinde 1992’de yapılan katliamda hayatını kaybedenler Ankara’da da anıldı.
Keçiören Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, olayda hayatını kaybedenler için Azerbaycan Büyükelçiliği ve Keçiören Belediyesi iş birliğinde, ilçede bulunan Hocalı Anıtı’nda anma programı düzenlendi.
Anma törenine, Azerbaycan Milletvekili Elvan Memedov, Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Faik Bagirov, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Türkiye Azerbaycan Derneği Başkanı Sinan Oğan ve Türkiye’de eğitim gören Azerbaycanlı öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Hocalı Anıtı’na çelenk konularak saygı duruşunda bulunulmasının ardından, şehitler için Kur’an-ı Kerim okundu.
Törende konuşan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Hocalı katliamının insanlık onurunun ayaklar altına alındığı bir kara gün olduğunu ve unutulmaması gerektiğini belirtti.
Bu kara günün unutulmaması ve insanlığa hatırlatılması için 2005 yılında Keçiören’de Hocalı şehitleri adına anıt dikildiğini hatırlatan Başkan Ak, ”Keçiörenliler olarak Türkiye ve Azerbaycan bayraklarının dalgalandığı bu anıtın burada bulunmasından gurur duyuyoruz. Bir insanlık ayıbı olan bu kara günü lanetliyorum. Hocalı’da hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.
Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Faik Bagirov da Hocalı katliamını gerçekleştirenlerin bugüne kadar cezalandırılmadığını ifade ederek, bunun yeni nesillere ve dünyaya anlatılması için çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.
Hocalı katliamının canlı tanıklarından olduğu belirtilen Azerbaycan Milletvekili Elvan Memedov ise insanlığa ve İslam dünyasına karşı 20. yüzyılda pek çok soykırım işlendiğini ancak bunların dünyadaki hakim güçler tarafından görmezden gelindiğini kaydetti.
BERLİN’DE HOCALI KATLİAMI KURBANLARI ANILDI
Hocalı katliamı kurbanları Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen bir etkinlikte anıldı.
Berlin-Brandenburg Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve Almanya’daki Azerbaycanlılar Koordinasyon Merkezi tarafından Türkevi’nde düzenlenen anma etkinliğine, Azerbaycan’ın Berlin Büyükelçisi Perviz Şahbazov ve Türkiye’nin Berlin Başkonsolosu Mustafa Pulat katıldı.
ADD Başkanı Olcay Başeğmez tarafından yönetilen etkinlik programı, 1 dakikalık saygı duruşunun ardından Azerbaycan Milli Marşı ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Etkinlikte konuşan Büyükelçi Şahbazov, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının her fırsatta belirli çevreler tarafından Türkiye’ye karşı kullanıldığını belirterek, bunların doğru olmadığını, asıl katliamları yapanların Ermeniler olduğunu Azeri ve Türklerin birlikte Alman kamuoyuna duyurması gerektiğini söyledi.
Ermenistan’ın hala Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini işgal altında tuttuğunu, Hocalı katliamının Azerbaycan tarihinin en kanlı sayfalarından birini oluşturduğunu ifade eden Şahbazov, bunun insanlığa karşı işlenmiş cinayet suçu olduğunu ve sorumluların yargılanması gerektiğini kaydetti.
Başkonsolos Pulat da konuşmasında, Dağlık Karabağ bölgesinde yaşanan katliamların yanı sıra yaklaşık 1 milyon insanın yurdundan edildiğini, uluslararası camianın bu konuda suskun kaldığını belirtti.
Azerilerin Türklerin dostu ve kardeşi olduğunu ifade eden Pulat, bundan gurur duyduklarını ve Dağlık Karabağ sorununun herkesi tatmin edecek bir şekilde çözülmesini ümit ettiklerini dile getirdi.
Etkinlik çerçevesinde düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan Alman Federal Meclisinin eski Türk kökenli üyesi Hakkı Keskin ise Türkiye ve Ermenistan arasında imzalanan protokolü eleştirerek, “Ermenistan ile imzalanan protokol yanlıştı” dedi ve bugün fiilen geçerliliği olmadığını söyledi.
Azerbaycan Parlamentosu üyelerinden Rövşan Rzayev de, Türkiye’nin Ermenistan ile imzaladığı protokolün Azerbaycan’da sorunlar yarattığını, bunu konuşmak için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildiklerini hatırlatarak, bu konudaki endişelerini dile getirdiklerini ve nitekim protokolün de bugüne kadar fiilen uygulanmadığını kaydetti.
Türkiye’nin Azerbaycan’ın en büyük stratejik ortağı olduğunu, kendilerini her zaman desteklediğini ifade eden Rzayev, Hocalı’da yaşanan vahşete ve Dağlık Karabağ bölgesinin işgal altında tutulmasına rağmen sorunun barışçı yollardan çözümünü istediklerini, Azerbaycan’ın her zaman barış ve dostluktan yana bir ülke olduğunu söyledi.
Azerbaycan tarihi hakkında bilgi veren Azeri tarihçi Kerim Şükürov, Türk ve Azeri halkları arasındaki dostluğun dünyada bir benzeri olmadığını belirterek, Türk halkının her zaman Azerbaycan’ın yanında olduğunu ve bu tarihten gelen dostluğun günümüzde de devam ettiğini anlattı.
Hocalı’da katledilen 613 kişiden çoğunun kendisini bile savunamayacak masum insanlar olduğunu ifade eden Şükürov, bu vahşi katliamı Ermenilerin yaptığını, bu nedenle dünya kamuoyunun olayları yanlış değerlendirmesinin önlenmesi gerektiğini kaydetti.
Anma etkinliği çerçevesinde Naibe Tural da saz eşliğinde Azeri şiirleri okudu.
BBP GENEL BAŞKANI TOPÇU:
BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, ”Hocalı’daki katliamın, tüm dünyanın gözü önünde işlenen toplu bir cinayet olmasına rağmen göz yumularak sessiz sedasız kabullenilmesi ve Türkiye’nin bu sessizliğe ortak oluşunun çok hazin bir durum olduğunu” bildirdi.
Topçu, Dağlık Karabağ’ın Hocalı kasabasında 1992 yılında gerçekleştirilen katliamın 19. yılı nedeniyle bir mesaj yayımladı.
Topçu, Hocalı’da kaybedilenleri rahmet ve saygıyla andıklarını, Azerilerin yasına ortak olduklarını ifade etti.
Azerilere uygulanan zulüm ve işkencenin son yıllardaki en önemli örneğinin, Hocalı’da işlenen katliamlarla tarihe kara bir leke olarak yazıldığını belirten Topçu, bunun karşısında insan hakları savunucularının, Türk-İslam topluluklarında zulüm, haksızlık, işkence ve katliam gibi insanlık dışı uygulamalara yıllardır gözünü kulağını kapadığını vurguladı.
”Tüm dünyanın dikkatinin yeniden ve ciddiyetle Hocalı’da katledilen kardeşlere çevrilmesini” isteyen Topçu, ”613 sivilin insanlık duygularından yoksun bir şekilde katledilmesi ve ardından bunun tüm dünyanın gözü önünde işlenen toplu bir cinayet olmasına rağmen göz yumularak sessiz sedasız kabullenilmesi ve Türkiye’nin bu sessizliğe ortak oluşu çok hazin bir durumdur” ifadelerini kullandı.
Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Cem Toker de hükümet yetkililerine Hocalı kasabasındaki katliamın sorumlularını uluslararası yargı önüne çıkarıltılması için girişimde bulunmalarını önerdi.
MHP GENEL BAŞKANI BAHÇELİ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ”Unutulmamalı ki, sınırlarımızı açmak için fırsat kollayan ve Ermenilerin dostluğunu kazanmak amacıyla olmadık dayatmalara boyun eğen bugünkü siyasi iktidarın; hem Doğu Anadolu’daki soykırımı hem de Hocalı katliamını asla hatırından çıkarmaması, ahlaki ve milli tutarlılık gereği olacaktır” dedi.
Bahçeli, Hocalı katliamının 19. yılı sebebiyle yayımladığı mesajda, ”Dağlık Karabağ’ın Hocalı kasabasına Ermeni katillerin saldırması sonucunda hiçbir suçu günahı olmayan yüzlerce masum Azerbaycanlı soydaşın katledildiğini” belirterek, şunları kaydetti:
”Bu elem verici insanlık suçunun sorumlularını Türk milleti asla bağışlamayacak ve affetmeyecektir. Hocalı’da çocuk, kadın ve yaşlı demeden önüne geleni öldürenlerin ikiyüzlülüğünü ise bir gün herkes açıkça görecektir. Bu vahşetin üzerinden geçen zaman içinde millet olarak hüznümüz ve eli kanlı canilere yönelik nefretimiz hiç eksilmemiş ve kızgınlığımızda bir azalma olmamıştır.
Ermeni çetelerinin her devirde alışkanlık haline getirdiği sivilleri ve savunmasız insanları katletmeleri milletimizin hafızasından bir an olsun çıkmamaktadır. Türk milletine soykırımcı yaftası vurarak yıllardan beridir iftira, tezvirat ve kurmaca senaryolarla ülkemizi uluslararası toplum nezdinde zan ve töhmet altında bırakan Ermeni zihniyetinin; gerçekleştirdiği cinayetlerini görmezden ve anlamazdan gelmesi insanlığın gördüğü en büyük çifte standartlardan birisidir. Nitekim Hocalı katliamı bunlar arasındadır ve bu menfur hadise Ermeni mezaliminin ve acımasızlığının her devirde devam ettiğini göstermiştir.”
Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarını işgal altında bulundurmasını da eleştiren Bahçeli, mesajında şu görüşlere yer verdi:
”Bugün Azerbaycan topraklarının yaklaşık beşte birini işgali altında bulunduran Ermenistan; saldırgan ve tahrik gücü yüksek politikalarını sürdürmektedir.
Türkiye’nin toprak bütünlüğünü sorgulama cüreti gösteren ve her fırsatta düşmanlık duygularını sergilemekten kaçınmayan Erivan yönetiminin, yıllardan beri Azerbaycanlı kardeşlerimize büyük eziyetler yaptığı da bir hakikattir.
Tarihimizi Ermenilere sorgulatanlar, ecdadımızın hakir görülmesine çanak tutanlar ve maç bahaneleriyle Türkiye’nin milli iddialarını Ermeniler karşısında aciz bir duruma düşürenler, esasen geçmişten hiç ders almayan zavallı zihniyetlerdir.
Unutulmamalı ki, sınırlarımızı açmak için fırsat kollayan ve Ermenilerin dostluğunu kazanmak amacıyla olmadık dayatmalara boyun eğen bugünkü siyasi iktidarın; hem Doğu Anadolu’daki soykırımı hem de Hocalı katliamını asla hatırından çıkarmaması, ahlaki ve milli tutarlılık gereği olacaktır.
Bu vesileyle başta Hocalı olmak üzere, Ermeni saldırılarıyla hayatını kaybetmiş bütün soydaşlarımızı ve ecdadımızı hürmetle yad ediyor, hepsine Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun.”
HOCALI KATLİAMINDA ÖLENLER WASHINGTON’DA ANILDI
Hocalı katliamının 19. yılında hayatını kaybedenler Washington’da anıldı.
George Washington Üniversitesi’nde Amerika Azerbaycan Derneği (ASA), Amerika Azerbaycan Konseyi (AAC), Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA), Washington Türk-Amerikan Derneği (ATA-DC) ve George Washington Üniversitesi Türk Öğrencileri Derneği (GWU-TSA) tarafından ortak anma etkinliği düzenlendi.
Azerbaycan’ın Washington Büyükelçisi Yaşar Aliyev, açılışta yaptığı konuşmada, Hocalı’da yaşanan acı ve hüzne değinerek, ABD’de bu konuyla ilgili farkındalığı artırmak için gösterdikleri çabaları dile getirdi. Aliyev, Hocalı katliamını hiçbir zaman unutmayacaklarını ve adalet yerini bulana kadar çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.
Açılışın ardından Hocalı katliamını anlatan belgesel gösterimi sunuldu.
Katliamın yapıldığı dönemde gazeteci olarak Hocalı’ya giderek yaşanan drama gözleriyle şahit olan Montana Eyalet Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Thomas Goltz de anma dolayısıyla düzenlenen panelde konuştu.
“Yapılanın katliam olduğunu ve Hocalı’da insanların planlı şekilde etnik temizliğe tabi tutulduğunu” anlatan Goltz, ancak bu konunun “soykırım” olarak tanımlanmaması gerektiğini söyledi.
Thomas Goltz, Hocalı’da yaşananların “soykırım” tanımı içine girmediğini, ama “eşit derecede etkili bir kelime olan katliamın yaşananları doğru anlattığını” ifade ederek, bu konuda yanlış tanımlama yapmamanın önemli olduğunu belirtti.
Goltz, kendisinin ABD ve diğer ülkelerde katıldığı toplantıların Ermeniler tarafından provoke edilmeye çalışıldığını, konferanslar başka konularda bile olsa Ermenilerin kendisine “Hocalı’da yaşananlara dair yalan söylediğine” dair aynı ithamda bulunduğunu anlattı. Bu duruma aldırmadığını dile getiren Goltz, Ermenilerin Hocalı’da hayatlarını kaybedenlere dair resimlerin “Azerbaycanlılar tarafından öldürülen Ermeniler” olduğu gibi “saçma iddialarda” da bulunduğunu söyledi.
Azerbaycan’ın BM Daimi Temsilcisi Yardımcısı Tofig Musayev da Hocalı’da yaşananların “soykırım ve savaş suçu” olduğunu ifade etti. Musayev, bölgede adalet sağlanmadan huzurun yerine gelemeyeceğini kaydetti.
HOCALI KATLİAMI NEW YORK’TA ERMENİSTAN’IN BM DAİMİ TEMSİLCİLİĞİ VE BM’NİN ÖNÜNDE PROTESTO EDİLDİ
Hocalı katliamı, 19. yılında New York’ta Ermenistan’ın BM Daimi Temsilciliği binası ve BM binasının önünde protesto edildi.
Ermenistan’ın BM Daimi Temsilciliği binasının  karşısındaki protesto gösterisi, Genç Türkler Derneği ve New York Azerbaycan Derneği tarafından çeşitli derneklerin de desteğiyle düzenlendi. Ellerinde Türk ve Azerbaycan bayrağı bulunan göstericiler yağmurun altında ”Terörist Ermenistan” diye bağırdı ve ”Hocalı İçin Adalet” yazılı pankartlar taşıdı.
Genç Türkler Derneği Genel Başkanı Tulga Tekman gazetecilere yaptığı açıklamada, 19 yıl önce de Hocalı katliamının hemen ardından BM’nin önünde katliamı protsto ettiklerini ve 19 yıldır bu protesto gösterisine devam ettiklerini söyledi.
Tekman, ”BM’yi ve Amerikan kamuoyunu katliamdan haberdar etmek, duyarsız insanlara etki yapmak, Türk ve Azeri toplumu olarak, bu katliamın bir soykırım olarak kabul edilmesini istiyoruz. Ermenilerin yalanlarına karşı, bizler gerçekten yaşanmış katliamları Amerikan Kongresine duyurmak zorundayız. Genç Türkler olarak buradaki toplumu tepki vermeye zorluyoruz, biz sokağa çıkmazsak derdimizi anlatmazsak bu olaylara herkes seyirci kalacak” dedi.
Tekman, New York’ta 24 Nisanda geleneksel ”Ermeni Yalanlarına Son Mitingi” düzenleyeceklerini de söyledi.
New York Azerbaycan Derneği Başkanı Ali Nasibov da yaptığı açıklamada, ”Hocalı soykırımı”ndan bu yana 19 yıl geçtiğini belirterek ”Biz soykırımı Ermeniler’in yaptığını tüm Amerikan halkına göstermek istiyoruz” dedi. Türk ve Azerbaycan milletinin bir arada bu protesto gösterisini yaptığını belirten Nasibov, Ermeniler’in Hocalı şehrini ve Hocalı’daki Azerbaycan halkını yok ettiğini söyledi.
BM binasının tam karşısındaki Ralph Bunche Parkı’nda yapılan diğer gösteride de Hocalı katliamı kınandı. Yağmur altındaki protesto gösterisini Azerbaycan New York Derneği, Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu ile düzenledi.
Azerbaycan New York Derneği Başkanı Ercan Yerdenli yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
”BM Genel Sekreteri’ne sunmak üzere mektup getirdik. Hocalı soykırımının BM tarafından da diğer Türk devletleri tarafından da katliam olarak tanınmasını istiyoruz. Uluslararası hukuk tarafından da bunun soykırım olduğu biliniyor, kabul görüyor. Amacımız her yıl yaptığımız bu eylemlerin artık ses getirmesini ve soykırım olarak tanınmasını sağlamaktır.”
AA

http://www.haber7.com/haber/20110226/Hocali-Katliami-sehitleri-yurtta-ve-dunyada-anildi.php

Yorumlar kapatıldı.