İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İstanbul Samatya’yı yeniden keşfediyor

Can Ataklı
Samatya, sahilyolundaki İstanbul’un en eski semtlerinden biri. 6-7 Eylül olaylar ına kadar Türk, Rum, Ermeni ve Yahudilerin iç içe barış ve sevgiyle yaşadığı yer olan Samatya daha sonraları eski cazibesini kaybetti.Ancak buna rağmen Samatya’nın kültürü, gelenekleri, özellikle damak tadına hitap eden meyhaneleri, balık lokantaları yaşamaya devam etti.Semt çarpık kentleşmenin kültürü ve tarihi ezen baskısına fazla direnemedi ama yine de ayakta kaldı.İşte o Samatya şimdi yeniden canlanıyor. Eski Turizm Bakanı ve Turizm Araştırmaları Derneği Başkanı Bahattin Yücel ’in hayata geçirmeye çalıştığı proje ile Samatya yepyeni bir görünüm ve kimlik kazanıyor.


Fatih Belediyesi tarafından düzenlenen Samatya Meydanı ’nın çevresindeki tüm lokantalar “Dirilen Samatya” projesine uygun biçimde yeniden düzenlendi. Düzenlemeler için lokanta sahiplerine Mey İçki Grubu da sponsor olmuş.
Samatya’nın yeni halini görmek için ben de gittim. Hem de birkaç kere. Her seferinde ayrı bir lokantada ayrı lezzetlere ortak oldum, geçmişten günümüze yaşayan çok kültürlü mutfak örneklerinden tattım.
Sohbetlerde Cem Yılmaz ’ın, Uğur Dündar ’ın, Fatma Girik ’in, Aydın Boysan’ın, cilt uzmanı Agop Kotogyan’ın, komedyen Yalçın Özden ve tasarımcı Sevan Bıçakçı’nın Samatyalı olduklarını ve ilgilerini hâlâ sürdürdüklerini öğrendim.
Samatya Osmanlı’nın önemli konuklarını karşıladığı, muzaffer ordusunun kente giriş yaptığı Altın Kapı’nın da olduğu yer. Küçücük bir alanda o kadar çok kilise ve cami var ki, öğrenince çok şaşırdım, üstelik hepsi de tarihi olarak çok değerli ve önemli.
İstanbul’da nostaljiyi ça ğdaş anlayışla yaşamak, geleneksel balık ve et keyfimizin tadını çıkarmak ve yeni bir yer keşfetmenin keyfine varmak isteyenlere mutlaka tavsiye ederim.
Gördüğüm tek olumsuzluk, Samatya’nın en eski kebapçılarından Develi’nin , Samatya Meydanı ’nın sahibi gibi davranması, “Benim müşterim sosyetik yürütemem” diyerek meydana araç sokması ve bu güzel projeye biraz soğuk bakması. Ama sanıyorum Samatya yeniden ünlendikçe Develi de durumun farkına varacaktır.
http://haber.gazetevatan.com/Haber/361815/1/Gundem

Yorumlar kapatıldı.