İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Yukarı Karabağ alt komitesi Türk projesi değildir’

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, AKPM’deki Yukarı Karabağ alt komitesinin “Türk projesi olduğunun” söylendiğini, ancak bunun yalan olduğunu belirtti…”Ermenistan’daki bazı arkadaşlarımız ve medya, bunun bir Türk projesi olduğunu söylüyor. Bu yalandır. Bu iddialarda bulunan arkadaşlara Erivan’daki toplantılarda da söyledim: ‘Bir kere her şeyden önce Ermenistan halkına yalan söylemeyin. Dürüst olun ve aldatmayın. Yalan söylemeyin’ dedim. Benim yerime bir Ermeni başkan da olsa bunu gündeme getirmek zorunda; eğer başkanlık yapacaksa, objektif olacaksa bunu gündeme getirmek zorunda. Dolayısıyla son derece objektif çerçevede, Avrupa Konseyi kararları ve kriterleri çerçevesinde oluşturduk. İçinde bir tane de Türk yok.”

 Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, AKPM’deki Yukarı Karabağ alt komitesinin “Türk projesi olduğunun” söylendiğini, ancak bunun yalan olduğunu belirtti.
İngiltere’nin başkenti Londra’ya çalışma ziyaretinde bulunan Çavuşoğlu, AA’nın sorularını yanıtladı.
AKPM’deki Yukarı Karabağ alt komitesi ve Ermenistan’ın bu komiteyle ilgili eleştirileri konusundaki soruya, bu komitenin oybirliğiyle kurulduğunu söyleyerek yanıt veren Çavuşoğlu, AKPM’nin bir insan hakları örgütü ve diyalog için bir platform olduğuna dikkati çekti.
Daha önce alınan kararlar çerçevesinde bu alt komitenin kurulduğunu ifade eden Çavuşoğlu şöyle konuştu:
“Ermenistan’daki bazı arkadaşlarımız ve medya, bunun bir Türk projesi olduğunu söylüyor. Bu yalandır. Bu iddialarda bulunan arkadaşlara Erivan’daki toplantılarda da söyledim: ‘Bir kere her şeyden önce Ermenistan halkına yalan söylemeyin. Dürüst olun ve aldatmayın. Yalan söylemeyin’ dedim. Benim yerime bir Ermeni başkan da olsa bunu gündeme getirmek zorunda; eğer başkanlık yapacaksa, objektif olacaksa bunu gündeme getirmek zorunda. Dolayısıyla son derece objektif çerçevede, Avrupa Konseyi kararları ve kriterleri çerçevesinde oluşturduk. İçinde bir tane de Türk yok.”
Bu alt komiteyle ilgili Ermenistan’daki bazı siyasiler ve bazı medya organları dışında hiç kimsenin bir eleştirisi olmadığını belirten Çavuşoğlu, “Biz insan hakları kurumuysak, bunların konuşulması gerekiyor” dedi.
-“DURUP DURURKEN CAMERON’IN BÖYLE BİR AÇIKLAMA YAPMASI ŞAŞIRTTI”-
Çavuşoğlu, İngiltere Başbakanı David Cameron’ın, “Çok kültürlülük başarısız oldu” açıklamasının hatırlatılması üzerine ise, “İngiltere’den böyle bir açıklama gelmesine şaşırdığını, çünkü İngiltere’nin kıta Avrupa’sındaki birçok ülkeye göre çok kültürlülük, çok dinlilik ve hoşgörü konusunda çok ileri olan bir ülke olduğunu” ifade etti.
Almanya, Fransa gibi ülkelerle karşılaştırıldığı zaman İngiltere’nin birçok politikasının daha başarılı olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “Durup dururken İngiltere Başbakanı David Cameron’ın böyle bir açıklama yapması beni şaşırttı. (Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas) Sarkozy’den, (Almanya Başbakanı Angela) Merkel’den bu tür açıklamaları duymak bizi şaşırtmaz” ifadesini kullandı.
İngiltere Parlamentosunda dün görüştüğü Muhafazakar Partili milletvekillerine bu konuya ilişkin şaşkınlığını dile getirdiğini belirten Çavuşoğlu, “Böyle bir açıklamadan üzüntü duyduklarını bizzat dile getirdiler. Bu açıklama İngiltere içerisinde de şaşkınlık yarattı” diye konuştu.
Özellikle Merkel’in kullandığı “Avrupa’da ya da Almanya’da çok kültürlülük çökmüştür” sözlerini çok yanlış bulduğunu ifade eden Çavuşoğlu, bunun doğru bir söylem olmadığını kaydetti. Çavuşoğlu, Fransa ve Almanya gibi ülkelerin, entegrasyon programlarını yenilemeleri ve gözden geçirmeleri gerektiğini kaydederek, “Başarısız olan, onların bu politikalarıdır” dedi.
“İngiliz Başbakanının bu sözlerini, İngiliz hükümetinin göçmen politikasındaki sıkılaşmaya bağlayabilir miyiz” sorusuna ise AKPM Başkanı Çavuşoğlu şu yanıtı verdi:
“Maalesef İngiltere’de bu konuda olumsuz gelişmeler de var. Son zamanlarda özellikle vize ve göçmen konusunda biraz katılık görüyoruz. Bu konuyu da Avrupa Konseyinde gündeme getireceğimizi düşünüyorum.”

Yorumlar kapatıldı.