İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Şirince’deki Nişanyan evlerinin yıkımı ertelendi

İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince Köyü’nde, aralarında yazar Sevan Nişanyan ve Matematik Köyü kurucusu Ali Nesin’in evlerinin de bulunduğu kaçak binaların yıkımı ertelendi. Sevan Nişanyan, “Yıkımın şimdilik ertelendiğini öğrendik, az önce TEDAŞ’tan da kesilen elektriklerin yeniden bağlanacağını öğrendik. Yıkımın ertelenmesi iptal edildiği anlamına gelmiyor, her an yine olabilir” dedi.
Validen açıklama
İzmir Valisi M. Cahit Kıraç ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan akşam saatlerinde bir yazı geldiğini, yazının İzmir İl Özel İdaresi uzmanları tarafından incelendiğini dile getirerek, “Koruma amaçlı imar planı ile ilgili bir yazı geldi. Yazının incelenmesi sürüyor. İnceleme bittikten sonra bir karar vereceğiz. Henüz bir karar vermedik” diye konuştu.
Nişanyan: “Yıkıma direneceğim”
Yıkım ile bürokrasinin “kendi kendini tatmin etmeye çalıştığını” belirten Nişanyan, “Yarın burada yapılan yıkım aslında kaçak binaların yıkımı değil, Sevan Nişanyan’a haddini bildirmek, Nişanyan Evleri’ni yıkmaktır. Bürokratik güç çığırından çıktı. Bürokratik çirkef herkese bulaştı. Bunu süslemek, vitrin yapmak için de başka çaresi olmadığı için evine ek yapmış köylülerin evlerini yıkacaklar. Yarın burada yıkım kararı 1999 yılında alınmış olan oteli yıktıktan sonra ‘Öğlen oldu’ deyip çekip gidecekler. Ancak ne olursa olsun yarın burada beni vurmadan bir şey yapamayacaklar. Onlar kan istiyorlarsa kan akacak. Bürokrasi yarınki muharebeyi kazanabilir ancak savaşı asla kazanamayacak. Çünkü halka karşı mücadele ediyorlar” diye konuşmuştu.
Yıkımı yapılacak yerlerden restoran sahibi Mustafa Uygun ise “Yıllardır yıkım yıkım diyorlar. Yeter artık. Ben buradan geçimimi sağlıyorum, burası benim hem evim hem de iş yerim. 6 çocuğum var sokakta mı kalayım? Ne yapacağımızı şaşırdık, dozerler, greyderler geliyor, bize kim sahip çıkacak?” diyerek isyan etmişti.
Yıkım kararı ilk 1999’da alınmıştı
Şirince’de, Nişanyan’a ait yıkımı kesinleşmiş 16 kaçak bina ile birlikte vatandaşlara ait yaklaşık 35 binanın da yıkım kararı bulunuyor.
Yıkılacak kaçak yapıların tamamına yakını ise cumbalar, duvar uzatmaları, sundurmalar oluşturuyor.
İlk yıkım kararlarının 1999 yılında Nişanyan’a ait evlere yönelik olarak verildiği köyde, ikinci kez 2001-2002 yıllarında yıkım kararları verildi. Son 1-2 yıl içerisinde ise 70’e yakın yıkım kararı verildi ancak bunların büyük bölümü henüz kesinleşmedi.

Yorumlar kapatıldı.