İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa’dan ‘Hıristiyan Avrupa’ vurgusu

Fransa’nın Avrupa İşleri bakanı Laurent Wauquiez, Avrupa konusunu Fransızların gözünde yeniden popüler kılmak amacıyla, ‘Avrupalı’ kimliğini ulusal çapta tartışmaya açacaklarını duyurdu. Fransa’da gelecek yıl düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı seçimine hazırlanan hükümet, Avrupa konusunu ülkede yükselişte olan aşırı sağın tekeline bırakmamak amacıyla Avrupalı kimliğini tartışmaya açıyor. Girişim Avrupa İşleri’nden sorumlu bakan Laurent Wauquiez tarafından Paris Dış Basın Merkezi’nde düzenlenen bir toplantıda duyuruldu. Wauquiez’nin basın toplantısında en dikkat çeken konu, ‘laik’ Fransa’nın Avrupa’nın Hıristiyan kökleri temasını yeniden işleyeceğini ilan etmesi oldu.

Fransa, eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac döneminde referandumla reddettiği Avrupa Anayasası’nın giriş bölümüne Avrupa’nın Hıristiyan kökleriyle ilgili ibare konmasına karşı çıkmıştı. Bu tavrın Avrupa Anayasası’nın 2005 yılında reddedilmesinde pay sahibi olduğunu savunan Wauquiez, “Avrupa’nın Hıristiyan köklerinin varlığına ve Hıristiyanlaştırma hareketinin Avrupa’nın inşasında öncü rol oynadığına kim karşı çıkabilir? Ne adına bu tarihi olguyu kabullenmekte kompleksli davranacağım?” ifadelerini kullandı.
Fransız bakan Avrupa ve Hıristiyanlık arasında ilk kez ideolojik ve kültürel bir bağ kurmuyor. Geçen yıl Kasım ayında Avrupa İşleri’nden sorumlu bakanlığa getirilen Laurent Wauquiez, son olarak Avrupa Komisyonu’nun 2011 yılı için hazırlattığı bazı ajandalarda Hıristiyan bayramlarının belirtilmemesine sert tepki göstermiş ve “Çanlar Avrupası kendini inkar ediyor” demişti.
‘OSMANLI-TÜRK MEDENİYETİNE KARŞI…’
Wauquiez, Macaristan’ın AB dönem başkanlığı öncesinde Aralık ayında Budapeşte’ye düzenlediği ziyaret sırasında ise Avrupa’nın “Osmanlı-Türk medeniyetine karşı Macar topraklarında inşa edilmeye başlandığını” savunmuştu. Fransız bakan, söz konusu ziyaret sırasında Macar mevkidaşıyla düzenlediği ortak basın toplantısında, “Avrupa’nın, diyalog içinde ve Türk medeniyetine karşı inşa edildiği ve kimliğinin oluştuğu bir yer varsa o da Macar topraklarıdır. Osmanlı medeniyeti büyük bir medeniyettir ama Avrupa medeniyeti değildir. Türkiye’nin yerinin Avrupa medeniyetleri ile Orta Doğu arasında bağ kuran bir medeniyet olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullanmıştı.
35 yaşındaki Avrupa İşleri bakanı Wauquiez, 14 Kasım’daki kabine değişikliğiyle yeni görevine getirilmişti. Cumhurbaşkanı Sarkozy’ye yakınlığıyla bilinen Wauquiez, 2007-2008 yıllarında hükümet sözcülüğü yapmış, 2008-2010 yılları arasında ise İstihdamdan sorumlu yardımcı bakanlık görevinde bulunmuştu. Başta Mısır olmak üzere Arap dünyasını yakından tanıyan Wauquiez, Arapça da konuşuyor.
(Kayhan Karaca – ntvmsnbc)
http://www.euractiv.com.tr/abnin-gelecegi/article/fransadan-hiristiyan-avrupa-vurgusu-015760

Yorumlar kapatıldı.