İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Makedonya’da Müslümanlar, milliyetçilerle çatıştı

Ortadoğu’da otokratik rejimler sarsılırken, Balkanlar’dan da kimlik çatışması haberi geldi. Makedonya’da, Osmanlı zamanından kalma Üsküp kalesinin içine kilise inşa etme projesi, Müslüman gençleri sokağa döktü. Müslüman gençler, Hıristiyan gruplar ve polisle çatıştı. Gerginlik Manastır kentine de sıçradı.
              

Balkanlarda çok kültürlülüğün son kalelerinden biri, Osmanlı kalesi içinde kilise projesiyle sarsılıyor.
Makedonya’nın başkenti Üsküp’te Müslüman nüfusun Hıristiyan Makedon yönetimine karşı duyduğu tepki sonunda bu küçük ülkeyi bu noktaya getirdi.
Üsküp’e bakan tepelere yerleştirilen haçların ardından, tarihi Osmanlı kalesinin içine kilise inşasına başlanınca, Müslümanların tepkisi sokaklara taştı.
Kilise inşası önce durduruldu. Sonra, çalışmalara gece devam edildiği iddiası üzerine Makedonyalı Müslümanlar kale kapısına yığıldı. 
Müslüman gençler kalenin çevresinde milliyetçi Makedonlarla ve polisle çatıştı. Bıçaklar çekildi, 10 kişi yaralandı. Yaralılardan birinin durumu ağır.
Gerginlik başkent Üsküp’le sınırlı kalmadı. Ülkenin en büyük ikinci kenti Manastır da gergin.
Çatışmalar oraya da sıçradı.
Makedonya nüfusunun yüzde 66’sı Ortodoks Hıristiyan. Yüzde 33’ü Müslüman. Müslümanların çoğunluğu Arnavut kökenli, kalanı ağırlıklı olarak Türk asıllı…
Ülkedeki Hıristiyanlar Kosova’nın Sırbistan’dan ayrılmasından bu yana iyice diken üzerinde. Balkanlar’da yükselen Arnavut milliyetçiliğine karşı, Hıristiyanlığa yapılan vurgu da gittikçe artıyor.
Makedonyalı Müslümanlar, kalenin içinde tarihi olarak bir kilise değil cami olduğuna dikkat çekerek, “Aslına uygun restorasyon ve İslami kültür mirasının korunması bizim için önemli” diyor.
 http://www.cnnturk.com/2011/dunya/02/15/makedonyada.muslumanlar.milliyetcilerle.catisti/606945.0/index.html

Yorumlar kapatıldı.