İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ankara, Erivan’dan ”evet” bekliyor

Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün mart ayında Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’a sunulacak mektubunda, “AGİT’te bir Türk Genel Sekreter’in olması Ermenistan’ın da çıkarına” vurgusu yapılıyor.

Habertürk’ün haberine göre Türkiye, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreterliği seçiminde Ermenistan’dan mektupla destek isteyecek. Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’a bu amaçla bir mektup yazdı. Mektup Türkiye’nin genel sekreter adayı Büyükelçi Ersin Erçin tarafından Mart başında Ermeni lidere sunulacak.
Ankara, diplomatik ilişkilerinin bulunmadığı ve ortak sınırın kapalı olduğu Ermenistan’a yönelik önemli bir adım atıyor. “Normalleşme süreci”nin askıya alındığı Erivan yönetiminden kritik bir seçim öncesinde resmi destek istenecek.
Türkiye’nin AGİT Genel Sekreter adayı Büyükelçi Ersin Erçin, Mart ayında Erivan’a gidecek. Erçin, Gül’ün Sarkisyan’a yazdığı mektubu Ermeni lidere sunacak.
Gül’ün mektubunun “iyi niyet jesti” olduğunu söyleyen Büyükelçi Erçin, “Oraya Cumhurbaşkanı Gül’ün özel temsilcisi sıfatıyla gideceğim. Cumhurbaşkanımızın Sarkisyan’a vereceği mesaj şu olacak: Türkiye, AGİT’te tam tarafsızlığı esas olacak. Hiçbir genel sekreter Türkiye kadar tarafsız olamaz. Belki müzahir bile olabilir.”
Büyükelçi Erçin , ziyaretin iki ülke arasında psikolojik köprülerin kurulmasına yol açacağını belirtirken, “Benim Erivan’a gidişim zaten bir mesajdır. AGİT Sekreteryası’nda Ermeniler yok. Bunların personel ve diğer konularda, lehlerine davranmak mümkün. Onların sözünü dinleyecek, büyük ülkelerden daha fazla kulak verecek bir genel sekreter olacağım. Bir Türk genel sekreter Ermenistan’ın da çıkarına olur. Ben Ermeni ya da Rum olsam, bir Türk’e ‘Evet derdim” diye konuştu.

http://www.tert.am/tr/news/2011/02/14/gul/

Yorumlar kapatıldı.