İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Sevgililer Günü’nün İslam’da yeri yok’

Eski Roma’da dini bir bayram olarak kutlanan sevgililer gününün, bugünkü şekliyle kutlanmasının ise 200 yıllık bir tarihi vardır. 14 Şubat, 1800 yıllarda Amerika’lı Esther Howland’ın ilk Sevgililer Günü kartını yollamasından bu yana çok sayıda insanın kutladığı toplumsal bir olay olmuştur…Maalesef Sevgililer Günü’nün kökeni Roma’ya dayanmaktadır. Sevgililer Günü, resmen Roma Katolik Kilisesinin, bir dini ritüeli olarak kutlanmaya başlanmıştır.  Valentine ismindeki bir din adamının adına ilan edilen bir bayram günü olarak.  Bunun için de bir çok Hıristiyan ülkede hala “Aziz Valentin Günü” olarak kutlanmaktadır. Valentine kelimesi batı medeniyetlerinde hoşlanılan kişi veya sevgili anlamlarında kullanılmaktadır.  


Maalesef Sevgililer Günü’nün kökeni Roma’ya dayanmaktadır. Sevgililer Günü, resmen Roma Katolik Kilisesinin, bir dini ritüeli olarak kutlanmaya başlanmıştır.  Valentine ismindeki bir din adamının adına ilan edilen bir bayram günü olarak.  Bunun için de bir çok Hıristiyan ülkede hala “Aziz Valentin Günü” olarak kutlanmaktadır. Valentine kelimesi batı medeniyetlerinde hoşlanılan kişi veya sevgili anlamlarında kullanılmaktadır.
Bir Hıristiyan efsanesine göre Roma imparatorlarından 2. Claudius savaşa gidecek asker bulmaktan zorlanmaktaydı. Askerler eşlerini ve nişanlılarını bırakıp savaşa gitmek istemiyorlardı. Bundan dolayı da evlenmeyi yasakladı. Ancak Aziz Valentine isimli bir din adamı ise bu yasağı çiğneyerek askerleri evlendirmekteydi. İmparator bu durumu tespit ettiğinde, Aziz Valentine’yi tutuklatarak öldürür. İşte, ölüm günü olan 14 Şubat o günden buyana Sevgililer günü olarak kutlanmaktadır.
Eski Roma’da dini bir bayram olarak kutlanan sevgililer gününün, bugünkü şekliyle kutlanmasının ise 200 yıllık bir tarihi vardır. 14 Şubat, 1800 yıllarda Amerika’lı Esther Howland’ın ilk Sevgililer Günü kartını yollamasından bu yana çok sayıda insanın kutladığı toplumsal bir olay olmuştur. Yaklaşık 200 yıl önce bir kartın yollanması şeklinde başlayan kutlamalar, günümüzde tüketim ekonomisinin en önemli argümanlarından biri olmuştur. Liberal ekonomilerin kapital uğruna büyüttükleri Sevgililer günü, günümüzün vazgeçilemez fuzuli tüketim günlerinden biri haline getirilmiştir.
Sevgiler gününün tarihsel gelişimi böyle. Aslında bir Hıristiyan bayramı olan Sevgililer Günü, artık bir ticari bayram olarak kutlanmaktadır. Peki Sevgililer Gününün İslam dinine göre durumu nedir. Konu hakkında bilgisine başvurduğumuz Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker, Müslümanların sevgililer gününü kutlamasının uygun olmayacağını söyledi.  Bu bayramın bir Hıristiyan geleneği olduğunu hatırlatan Orhan Çeker, Sevgililer gününün sevgiyi bildirmenin ötesine geçerek çeşitli ahlak dışı gelişmelerin yaşandığı gün haline getirildiğini ifade etti.   Çeker, sevginin bir günle sınırlandırılmayacağını, dinimizin eşlerin bir birine karşı olan haklarını en mükemmel şekilde düzenlediğini kaydetti. Çeker bundan dolayı Müslümanların sevgililer gününü kutlamalarının uygun olmayacağını bildirdi.
 http://www.hakimiyet.com/haber/22150/Sevgililer_gununun_islamda_yeri_yok.html

Yorumlar kapatıldı.