İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Anadolu: Kemalizm’in Auschwitz’i

Dahası nüfus sayımlarında Ermenilerin sayılarında ortaya çıkan bu “çarpıcı” azalma, Ermenilerin “otantik” azınlıklar haline getirilmesi, şer odağı haline getirilmesi size bir şey ifade etmiyor mu?Ertuğrul Mavioğlu’nun Asılmayıp Beslenenler kitabında bir 1980 mağduru sosyalist askerlerin kendilerine şöyle bağırdığını söylüyor: Rum ve Ermeni tohumları…

Auschwitz’den sonra şiir yazmak babarlıktır.”
Theodor Adorno
“Bir memleket tarafından gösterilen ‘misafirperverlik’ten faydalanarak zengin oldukları halde, ona karşı bu nazik anda ‘vazife’lerini yapmaktan kaçınacaklar hakkında bu kanun tüm şiddetiyle uygulanacaktır…”
Şükrü Saraçoğlu / Anıtkabir’e ilk kazmayı vuranlardan biri, politikacı…
Bu toplumun tarihinin yalanlarla örülü olduğunu biliyoruz; bir de yazılı resmi tarihin kendini ele veren yanı var. Örneğin bu cümle. Bugün dünyanın neresine giderseniz gidin bunun zenofobiden ırkçılığa onlarca tanımıyla karşı karşıya kalırsınız; ama koşulsuz bir gerçek de vardır ki, asıl unutulmaması gereken de budur: Bu cümleyi kuran adam ve onun arkadaşları bir ülkenin ortalama ruh halini yansıtan mekanizmanın, iktidarın parçalarıydılar.
Misafirperverlik kadar “yavuz hırsızlık” konusunda da yol kat etmiş ve dünya tarihine mal olmuş isimlerden biri Hitler’dir. Kendisi, pür Alman Almanya’sı da dahil olmak üzere tüm dünyada çıktığı Yahudi avından “başarı” ile döndü döneli bu “yavuz hırsızlık” durumu Hitler’le ilişkilendirilir olmuşsa da, ev sahibini bastırma konusunda Kemalistlerin de yoğun çabalarını atlamamak şart.
“Genel Türk Tarihi” isimli derste bize aktarılan “dört nala gelip uzak Asya’dan Anadolu’nun bağrına zehirli hançer gibi saplanan” tarihimize dair birkaç söz söylemekte fayda var elbet; ama güncelin tarihin bir yansımasından öteye gitmediğini görmüyor muyuz?
Hrant’ın ölümünün ardından geçen dört yıl bize bu topraklarda İslam dininden çok daha evvel kök salmış bir dinin mensuplarının tam olarak nereye kaybolduğunu düşündürmüyor mu size?
Dahası nüfus sayımlarında Ermenilerin sayılarında ortaya çıkan bu “çarpıcı” azalma, Ermenilerin “otantik” azınlıklar haline getirilmesi, şer odağı haline getirilmesi size bir şey ifade etmiyor mu?
Ertuğrul Mavioğlu’nun Asılmayıp Beslenenler kitabında bir 1980 mağduru sosyalist askerlerin kendilerine şöyle bağırdığını söylüyor: Rum ve Ermeni tohumları…
Kürtler, Ermeniler ve Rumlar; Kemalizm’in ve İttihatçılık akımının (ki ikisi arasında çok ciddi yol ayrımları vardır) Auschwitz’inde yaşamaya mahkum edildiler.
Şimdi bu modern Auschwitz’de herkes bize demokrasiden bahsediyor; ama bir Posta yazarı çıkıp hepimize postayı koyabiliyor ve diyor ki; çanak antenler ve porno bu insanları ahlâksızlaştırıyor…
Büyük tespit…
Candaş Tolga kardeşimiz her yavuz hırsızın yaptığını yapıyor, ben çalmasam bile hayırlı bir iş için kullanmayacaklardı bu toprakları demeye getiriyor.
Onu da geçtim, kocaman bir ülke sarayda geçen dizi için tarih koruma bilinciyle bir arada gelip başlıyor haykırmaya…
Padişah sevişmezdi!
Padişah içki içmezdi!
Aklımdan tek bir cümle geçiyor.
Keşke alayınızın sülalesi sevişmeseydi, tarihin en büyük toplama kampının, Türkiye’nin bu kadar çok gönüllü gardiyanı olmazdı belki!
Evrensel Gazetesi yazarı, Jîyan Yazı İşleri Müdürü, üniversite öğrencisi…
Sarphan Uzunoglu
http://jiyan.org/2011/01/27/anadolu-kemalizmin-auschwitzi-sarphan-uzunoglu/

Yorumlar kapatıldı.