İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Konya’daki bin yıllık kilise müze olacak

Konya’da Selçuklu Belediyesi tarafından başlatılan proje kapsamında restore edilen yaklaşık bin yıllık geçmişe sahip Aya Elenia Kilisesi, çalışmaların ardından müze olarak hizmete açılacak.Selçuklu Belediyesi’nin yaklaşık 1 yıl önce Sille Mahallesi’ndeki tarihi dokuyu turizme kazandırmak için yürüttüğü çalışmalar kapsamında bazı tarihi yapılar ile Aya Elenia Kilisesi’nde restorasyon çalışması başlatıldı.

Restorasyon danışmanlığını yürüten Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü araştırma görevlisi İlker Mete Mimiroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aya Elenia Kilisesi’nin Konya için çok önemli bir yapı olduğunu belirtti.
Yapının üzerindeki geç döneme ait kitabeye göre, Bizans İmparatoru Konstantin’in annesi Helena’nın Kudüs’e yaptığı hac yolculuğu sırasında uğradığı Sille’de bu kiliseyi inşa ettirdiğinin anlaşıldığını söyleyen Mimiroğlu, kitabelerde 4. yüzyılda yapıldığı belirtilen kilisenin yeni buluntularla daha geç dönemde inşa edildiğinin anlaşıldığını söyledi.
Mimiroğlu, ”Kitabelerde 4. yüzyılda yapıldığı söylenmesine karşın son yapılan çalışmalarda ilk yapının yıkıldığı ve Orta Bizans Dönemi’nde mevcut yapının inşa edildiği anlaşılmıştır. Orta Bizans Dönemine ait olan mevcut kilisenin 11 veya 12. yüzyılda yapıldığı, 20. yüzyılda geçirdiği iki büyük onarımla bugünkü şeklini aldığı anlaşılıyor” diye konuştu.
Mevcut yapının yaklaşık bin yıllık olduğunu vurgulayan Mimiroğlu, ”Burada büyük bir kilise var. Orta Bizans dönemine tarihlendirilmiş. Mimarisi ve süslemeleri açısından çok güzel bir yapı” dedi.
Kilisenin bugüne kadar çok sayıda onarım geçirdiğini hatırlatan Mimiroğlu, özellikle 1880’den sonra iki büyük onarım yapıldığını, kiliseye giriş (narteks) eklendiğini, duvarların ve kubbenin onarıldığını, içerideki figürlerin yenilendiğini bildirdi.
-HZ. İSA, HZ. MERYEM VE HAVARİLERE AİT RESİMLER-
Kilisenin 2005 yılına kadar atıl vaziyette olduğunu üstelik içerisindeki bir çok eserin tahrip edilerek çalındığını kaydeden restorasyon danışmanı İlker Mete Mimiroğlu, sözlerine şöyle devam etti:
”Sille Konya’nın parlayan yıldızı. Özellikle turizm potansiyeli olan bir yerleşim alanı. Hristiyanlık için önemli olan bu kilisenin zaman kaybetmeden ele alınması ve restore edilmesi gerekiyordu. Kilise, Selçuklu Belediyesine devredildikten sonra kapsamlı bir çalışma gerçekleştirerek restorasyon kararı aldı. Önce bir hazırlık devresi yaptık. Öncelikli amacımız yapının yıkılmasını önlemekti.
Bütün duvarlar, kubbe ve örtü yenilendi, yalıtım tekrardan yapıldı. Onun dışında tahta zemin indirmesi gerçekleştirildi. Zeminde sağlamlaştırma için bütün avlu kazıldı. Şu anda çevre düzenlemesi gerçekleştiriliyor. Ama tabi ki restorasyonun en önemli çalışması iç kısmında gerçekleştirilecek. İçeride geç döneme ait Hz. İsa, Hz. Meryem ve havarilere ait resimler bulunuyor.”
-RESTORASYON KİTAPLAŞTIRILACAK-
Restorasyonun sürprizlerle dolu olduğunu anlatan Mimiroğlu, ”Daha önceki dönemlere ait duvar yazıları, yeni kitabeler tespit ettik. Yeni yeni bulgulara ulaştık. Yapının tarihlendirilmesiyle ilgili önemli bulgular elde ettik. Restorasyonun ardından Selçuklu Belediyesi’nin hazırlayacağı kitapta bunların hepsine yer vereceğiz. Restorasyonun bütün hikayesini bilimsel verilerle ve buluntularla bu kitapta anlatacağız” dedi.
Mimiroğlu, restorasyonun yaklaşık 8 ay daha süreceğini vurgulayarak daha sonra kiliseyi müze olarak turizme açmayı planladıklarını söyledi.
Tarihi kilisenin Sille’nin turizm potansiyelini artıracağına inandığını dile getiren Mimiroğlu, ”Bu haliyle bile çok sayıda turisti bölgeye çeken kiliseye, restorasyonun ardından adeta turist yağacak. Şu anda tanıtımı yapılmadığı halde özellikle Yunanistan’dan çok sayıda turist turlarla bölgeye geliyor. Yine İstanbul’dan da çok sayıda yerli turist mekanı ziyaret ediyor” diye konuştu.
Selçuklu Belediyesi’ne teşekkür eden Mimiroğlu, restorasyonun ardından Aya Elenia Müzesi olarak hizmet verecek tarihi yapıda ne tür eserler sergileneceğinin henüz belli olmadığını bildirdi.
Mimiroğlu, kilisenin eski fotoğraflarının ve restorasyon çalışmaları sonucunda elde edilen bulguların da müzede sergilenmesinin düşünüldüğünü sözlerine ekledi.
 http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1091584&title=konyadaki-bin-yillik-kilise-muze-olacak

Yorumlar kapatıldı.