İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Danimarka laikliği tartışıyor

Türkiye’de yıllardan beri devam eden laiklik tartışmalarının bir benzeri Danimarka’da yaşanıyor. Tartışma Danimarka Radyo Televizyon Kurumu’nun (DR) yapısında yapılan bir değişiklikle başladı. Bugüne kadar ‘Danimarka’nın kültürel mirasını’ korumak ve geliştirmekle yükümlü olan DR tüzüğünde yapılan bir değişiklikle artık ‘Hıristiyan kültür mirasını’ korumak ve geliştirmekle yükümlü olacak. Danimarka Kültür Bakanlığı’nın baskısıyla yapıldığı söylenen bu değişiklik birçok tartışmayı beraberinde getirdi. Ülkenin önde gelen kanaat önderlerinden bazıları DR’nin bu değişiklikle birlikte büyük bir ayrımcılığa imza attığını savunurken bazıları da yapılan değişikliği destek veriyor.

Kopenhag Üniversitesinin ünlü tarihçilerinden Michael Rothstein değişikliği sert bir dille eleştiriyor. Söz konusu değişikliğin arkasında nasyonalist bir Hıristiyanlığın yattığını savunan Prof. Rothstein, “Bu değişiklikle birlikte Danimarka’da yaşayan herkes nasyonalist bir Hıristiyanlığın esiri haline geldi.” dedi. Devlet Radyo Televizyon Kurumu’nun ülkede yaşayan herkese hitap etmesi gerektiğini savunan Prof. Rothstein, “Kültür Bakanlığı ile Radyo Televizyon Kurulu arasındaki görüşmede tam olarak ne konuşulduğunu bilemiyorum ama görünen o ki DR’ye siyaset bulaştı.” ifadelerini kullandı. Prof. Rothstein değişikliğin arkasında aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi’nin etkisi olduğunu söyledi.
Söz konusu değişikliği yanlış yönde atılmış bir adım olarak değerlendiren bir diğer isim tarihçi Malene Busk. DR’nin bir kamu kuruluşu olduğunu ve kamu hizmeti yaptığının altını çizen Busk, İnformation gazetesine yaptığı açıklamada “Kamu hizmetleri sadece Hıristiyanlara rezerve edilemez.” dedi. Söz konusu değişiklikle birlikte DR’nin artık entegrasyonu teşvik eden bir kurum olmaktan çıktığına dikkat çeken Busk, “Bu değişiklikle birlikte Hıristiyan olmayan insanlara, Danimarka’ya ait olmadıkları mesajı gönderiliyor. Sanırım nihayet laikliğin toplumumuz için ne kadar önemli olduğunu tartışmaya başladık.” şeklinde konuştu.
Diğer taraftan Kültür Bakanı Per Stig Möller yapılan değişikliği savunuyor. Hıristiyanlığın Danimarka’nın ayrılmaz bir parçası olduğunu söyleyen bakan Möller, şunları söyledi: “Hıristiyan kültürü Danimarka’nın önemli bir parçası. Sürekli değişen küresel bir dünya ile karşı karşıyayız. Böyle bir dünyada hangi değerleri savunduğumuzu kendimiz içinde tekrar tekrar doğrulamamız gerekiyor.”
Toplam nüfusu 5,4 milyon olan Danimarka’da halkın yüzde 82’i Protestan. Diğer taraftan kilise tarafından organize edilen herhangi bir faaliyete düzenli olarak katılanların oranı ise yüzde 3’ü geçmiyor. Yapılan son araştırmalar Danimarkalılar arasında kilise üyeliğinden ayrılanların sayısının her geçen yıl arttığını gösteriyor. Öte yandan ülkede yaşayan Müslümanların sayısının ise 250 bin civarında olduğu söyleniyor. Son olarak, Amerikan merkezli Pew Din ve Kamu Hayatı Forumu adlı kuruluş tarafından yapılan küresel bir araştırma Danimarka’daki Müslüman sayısının 1990 yılından bu yana iki kat arttığını göstermişti.
(CİHAN)
 http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1091765&title=danimarka-laikligi-tartisiyor

Yorumlar kapatıldı.