İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Marmaris – Kameriye Adası’ndaki Kilise Restore Edilecek

Hisarönü Körfezi’nin gerek özel yatlar gerekse de günübirlik tur tekneleri tarafından uğrak noktalarından Kameriye adasındaki tarihi kilise restore edilecek. İki bakanlığın olumlu yanıt verdiği çalışmalar yıl sonuna doğru başlayacak. Muğla’nın Marmaris İlçesi Selimiye Köyü’nün 2 mil açığındaki Kameriye adasında bulunan ve halk arasında “bozuk kilise” olarak bilinen ortodoks kilisesi restore edilerek gelecek yıl turizme açılacak.

Marmaris Ticaret Odası’nın geçen yıl yaptığı restorasyon başvurusuna, Kültür ve Turizm ile Çevre ve Orman Bakanlıkları olumlu yanıt verdi. Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal, adadaki Hazine ile Çevre ve Orman Bakanlığı’na ait arazilerin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmesi gerektiği belirterek, bu işlemlerinin Kasım ayında tamamlanmasının beklendiğini söyledi. Baysal, “Her şey olumlu gelişti. Kilisenin onarım izni çıktı. Şimdi prosedürler tamamlanıyor. Arazilerin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na geçme işlemleri Kasım ayını bulur. Biz de bu arada hazırlayacağımız restorasyon projesini bakanlığa sunacağız. Onayın hemen ardından da sanırım Kasım veya Aralık ayında çalışmalara başlamış oluruz” dedi.
Baysal, geç Bizans dönemine ait kilisenin restorasyonunun aslına uygun yapılabilmesi için Fener Rum Patrikhanesi’ne başvurduklarını, ancak burayla ilgili ellerinde bir bilgi olmadığı yanıtı aldıklarını söyledi. Bunun üzerine Yunanistan’ın İzmir Başkonsolosu Haroula Skolarikouya’dan bilgi istediklerini kaydeden Baysal, “Skolarikouya Trakya’da bulunan aynı konumdaki bir kiliseyi inceletip etnoğrafik yapısını bildirecek. Bu gelecek bilgiler ışığında proje hazırlayacağız. Ada ile birlikte kiliseyi de büyük bir olasılıkla önümüzdeki sezon açmış oluruz” diye konuştu.
TAHRİBAT VAR
Yunanistan’ın Sömbeki (Simi) Adası’na 7, Rodos’a 23 ve Selimiye Köyü’ne 2 mil uzaklıktaki adanın özel ve günübirlik teknelerden gelen yüzlerce yerli ve yabancı turisti ağırladığını kaydeden Baysal, “Adanın güney tarafındaki kilise kalıntısı günümüze kadar ayakta kalırken iç duvarları aşırı derecede tahrip edilmiş durumda. Kilisenin çevresi ve ön avlusunda zemin moazik üzerine yuvarlak kenarlı siyah ve beyaz renkli çakıl taşlarıyla bezeli. Adanın plajı da kiliseyi ziyarete gelenler tarafından kullanılıyor. Adada ayrıca manastırın iki tarafında harap durumda bulunan iki yapı ve bir Sarnıç kalıntısı yer alıyor. Çevre duvarlarının batı ucunda da iki katlı bir yapı kalıntısı mevcut. Geç Bizans dönemine ait yapılar koruma altına alınmadığı için dış etkenlerin de yardımıyla daha çabuk tahrip olmuş” dedi.
EVLİLİK TURİZMİ
Amaçlarının özellikle Yunan adalarından gelen turistlerin ilgisini buraya çekmek olduğunu kaydeden Baysal, Bozburun Deniz Hudut Kapısı’nın da yakın olmasının bu durumu kolaylaştıracağını söyledi. Bir diğer amaçlarının da bu kiliseyi inanç ve evlilik turizmine açmak olduklarını anlatan Baysal, “Çünkü Muğla bölgesinde nikah yapmak isteyen yabancılar için tek bir kilise bile bulunmuyor. Burayı sponsorlar ile restore ederek hem turizm hem de evlilik ve ibadet yeri olarak açmayı tasarladık” dedi. (Doğan Haber Ajansı) 5 saat önce..[
 http://www.haberler.com/marmaris-kameriye-adasi-ndaki-kilise-restore-2525386-haberi/2525386/

Yorumlar kapatıldı.