İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TÜRKİYE’DEKİ AZINLIK VAKIFLARI YENİ BİR SÜRECE GİRDİ

Vercihan Ziflioğlu 
 “Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde artık tüm azınlık vakıflarını temsil eden bir isim var. Rum asıllı Laki Vingas Türkiye’deki tüm azınlık toplumlarının vakıflardaki sözcüsü ve imza yetkisine sahip, sorumluluk alanında 161 vakıf var.”…Vingas gelecekte hayata geçecek olan yeni projelerin sinyallerini verdi ve şunları söyledi:  “Cemaatler olarak ortak toplumsal projeleri hayata geçirmememizin zamanı artık geldi sadece kendi cemaatlerimizi düşüncek lükse sahip değiliz. Hedefimiz kültürel, eğitim ve vakıflar konusunda birlikte hareket etmek. Türkiye’de geçmişte vakıf mallarına bir çivi çakmanın bile mümkün olmadığı yıllardan bugünlere geldik Cumhuriyet tarihinde bu kapsamda ilk görevi aldım benden sonra başkaları da olacak diyen Vingas sözlerine şöyle devam etti: “Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde en üst organ olan mecliste azınlık toplumları temsilcisiyim ve imza yetkisine sahibim Türkiye genelinde toplam 161 azınlık vakfı sorumluluğumda.————-

VERCİHAN ZİFLİOĞLU
ISTANBUL – HURRIYET DAILY NEWS
 “Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde artık tüm azınlık vakıflarını temsil eden bir isim var. Rum asıllı Laki Vingas Türkiye’deki tüm azınlık toplumlarının vakıflardaki sözcüsü ve imza yetkisine sahip, sorumluluk alanında 161 vakıf var.”… 
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde Cumhuriyet tarihinde ilk kez tüm cemaat vakıflarını temsilen azınlık toplumlardan bir temsilci görev yapacak. Bu kapsamda ilk isim tüm Türkiye’de yaşayan azınlıkları temsilen Rum, Ermeni ve Suryani Vakıflarından yüksek sayıda oy alarak seçilen Rum asıllı Laki Vingas. Vingas, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde sadece üç vakfın sorunlarıyla değil, Apostolik-Katolik-Protestan Ermeni, Bulgar, Keldani ve Gürcü vakıflarıyla da ilgilenecek. Hurriyet Daily News and Economic Review’a konuşan Vingas gelecekte hayata geçecek olan yeni projelerin sinyallerini verdi ve şunları söyledi: “Cemaatler olarak ortak toplumsal projeleri hayata geçirmememizin zamanı artık geldi sadece kendi cemaatlerimizi düşüncek lükse sahip değiliz. Hedefimiz kültürel, eğitim ve vakıflar konusunda birlikte hareket etmek. Türkiye’de geçmişte vakıf mallarına bir çivi çakmanın bile mümkün olmadığı yıllardan bugünlere geldik Cumhuriyet tarihinde bu kapsamda ilk görevi aldım benden sonra başkaları da olacak diyen Vingas sözlerine şöyle devam etti: “Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde en üst organ olan mecliste azınlık toplumları temsilcisiyim ve imza yetkisine sahibim Türkiye genelinde toplam 161 azınlık vakfı sorumluluğumda.” Eskiden azınlık toplumları Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kapısından bile girmeye bile korkardı diyen Vingas, AB uyum yasaları çerçevesinde çıkan yeni kanunlarla bu sorunların üstesinden gelindiğini söyledi. Daily news Vingas’ın yanısıra Ermeni toplumunda yeni yeni kurumsallaşmaya başlayan Ermeni Vakıflarası Dayanışma Platformu’nun (VADIP) koordinasyon kurulu üyesi Harutyun Şanlı ve Istanbul Suryani Ortadoks Cemaati Vakıf Başkanı Kenan Altınışıkla da konuştu. Şanlı Ermeni toplumu olarak 36’sı Istanbul’da, 4 Anadolu’daa bulunan 40 vakfımızı bir çatı altında toplamaya hazırlandıklarını söyledi. Altınışık’sa doksan yıllık kronikleşmiş sorunlarımız var fakat Ankara’yla görüşmelerimiz son derece verimli dedi. Şanlı ve Altınışık, Vingas’ın tüm azınlık vakıflarını temsilinden son derece mutlu olduklarını söyledi.
“Rum cemaati tehlikede”
Türkiye genelinde en çok vakfı bulunan toplumlardan biri Rumlar diğeriyse Ermeniler. Vingas’ın verdiği bilgiye göre 2.500 kişilin nüfusa sahip Rumların 75 Vakfı, Şanlı’nın verdiği bilgiye göreyse 60 bin nüfusa Ermenilerin toplam 40 vakfı var, 25 bin kişilik nüfusa sahip olan Suryanilerin toplam Vakıf sayısıysa 19 ve çoğunluğu Diyarbakır ve Mardinde bulunuyor. Geçmişte uzun yıllar vakıf yöneticiliği de yaptığını söyleyen Vingas Rum Vakıflarında en büyük sorunun vakıf yöneticilerinin seçimlere karşı çıkması olduğunu söyledi: “Kökleşmiş kalıplar ve zihniyetler nedeniyle yönetimler hiç değişmiyor aynı ekipler on yıllardır aynı kurumları yönetiyor hesap vermiyor, bu şekilde sorunların ve yolsuzlukların üstesinden gelinemez.” Rum nüfusunun yaşlandığını ve sayılarının gün geçtikçe azaldığını söyleyen Vingas  şunları söyledi: “Eğer yeni bir yapılanma hayata geçirilmezse Rum cemmatinin geleceği tehlikede. Vakıflarla ilgili profesyonel destek alınmalı ve kurumsalaşmalı.” Daily news’un Ruhban Okulu’nun geleceğini nasıl görüyorsunuz sorusuna Vingas şu yanıtı verdi: “Ruhban Okulu siyasi bir konu ve Patrikhane’nin ilgi alanı dolayısıyla bu konu hakkında konuşmak istemiyorum, sadece şunu söyleyebilirim şahsi kanaatim bu sorun yakın bir gelecekte olumlu sonuçlanacak.”
Ermeniler atakta, Suryaniler çekimser
Altmış binlik nüfusuyla Türkiye’deki en büyük azınlık toplumu olan Ermeni cemaatinin son yıllarda vakıflarla ilgili kazanımları oldu ve yeni bir hareketlenme başladı. Şişli’de Karagözyan Yetimyanesi Vakfı arazisi üzerinde bir gökedelen ve alışveriş kompleksi inşaa ediliyor, Boğaz sırtlarındaki 45.000 metrekarelik alan üzerinde lüks Lotus evleri kompleksi tamamlandı. Şanlı şunları söyledi: “Eğer VADIP’i gerçek anlamda hayata geçirmeyi başarabilirsek tüm gelirlerimiz bir bankada toplanacak ve bu şekilde yolsuzlukların önüne geçilecek. Altınışık’sa Midyat Morgabriel Manastırı’yla ilgili büyük bir sorun yaşadıklarını söyledi. Süryani cemaatinin VADIP gibi bir oluşuma sıcak bakmadığını söyleyen Altınışık düşüncelerini şu sözlerle özetledi: “Her vakfın üstlendiği amaç ve taşıdığı önem farklı, tek tip yaklaşım idari açıdan sorunlar yaratabilir.”

Not: Haberin orijinali İngilizce olup

Yorumlar kapatıldı.