İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bayındır’daki Ermeni Kilisesi Restore Edilecek

Bayındır Kurt Mahallesi’nde bulunan ve halk arasında “Ülkü Sineması” olarak bilinen Ermeni Kilisesi’nin restorasyonu için Bayındır Belediyesi 2009 yılı içerisinde İzmir Valiliği İl Özel İdaresi’nce verilen katkı payı ile projeleri hazırlayarak Koruma Kurulu’na onaylattı. Kilisenin restorasyon uygulama keşifleri hazırlanarak, yapımı ile ilgili olarak İzmir Valisi Sayın Cahit Kıraç’a sunuldu.Onay aşamasının ardından Mayıs-Haziran ayı içerisinde Ermeni Kilisesi’nde çalışmaların başlaması ve 2012 yılı içerisinde bitirilmesi hedefleniyor. 

 Restorasyon çalışmaları kapsamında, yapının fiziksel özellikleri, çevre dokunun ve belediyenin gereksinimleri göz önünde bulundurularak yapılan incelemelere göre yapı ve çevresine yeni bir fonksiyon önerisi getirildiğini belirten Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş; “Teknik müdahale kararları ve mekânsal organizasyona ilişkin kararlar; yapının özgünlüğünü koruyarak, yeni fonksiyona uygun olarak verildi. İlçemizde yer alan ve 19. yüzyıl ortalarında Bayındır’ın etnik nüfusu içerisinde bir grup olan Ermeni topluluğuna hizmet veren Ermeni Kilisesi; günümüz koşullarının ihtiyaçlarını karşılamak, mevcut durumdaki özgün kilisenin gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak ve yapının korunması amacı ile ‘Çok Amaçlı Salon ve Kütüphane Binası’ olarak kullanılması düşünüldü” dedi.Bayındır Ermeni Kilisesi’nde gerçekleştirilecek olan restorasyon projesinde ana hedefin mevcut yapının üzerindeki ve çevresindeki muhdes eklerin temizlenmesi ve restitüsyon projesi ışığında yapının özgün formuna uygun olarak çağdaş malzeme ile tamamlanması olduğu ifade edildi.
Yapı üzerinde izleri net olarak algılanan hasar görmüş yapı elemanları, özgününe uygun malzemelerle ve yapının mevcut olmayan kısmı ise çelik ve cam malzeme ile tamamlanacağı ve yapıyı dış koşullardan korumak ve kapalı bir hacim elde etmek için çelik strüktürlü bir koruma çatısı yapılacağı belirtildi.
Haber FX
http://www.avim.org.tr/bultentekli.php?haberid=30657

Yorumlar kapatıldı.