İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

MISIR’DA HIRISTİYANLAR KENDİLERİNİ GÜVENDE HİSSEDİYOR

Vercihan Ziflioğlu
“Mısır’da yaşanan kanlı olaylara karşın Hıristiyanlar güvende olduklarını vurguladı. Kahire’deki Sourp Bedros Armenian Apostolic Churc’den Rahip Krikor Muratyan ‘Kiliselere yönelik saldırı yok’ dedi. Rum toplumu temsilcilerinden Andreas Andonisdis’te kiliselere yönelik en ufak yağma ve saldırının söz konusu olmadığını söyledi. Tüm bu açıklamalara karşın ülkedeki Ermenistanlılar da endişeli bekleyiş hakim. ”

 ————–
VERCİHAN ZİFLİOĞLU
ISTANBUL – HURRIYET DAILY NEWS
Mısır’daki ayaklanmalar ikinci haftasını doldurdu. Ülkede yaşanan tüm kanlı olaylara karşın ülkenin en büyük Hıristiyan azınlık topluluklardan biri olan Ermeniler ve Rumlar Hıristiyanların olduğunu söyledi. Uluslararası basına yansıyan Hıristiyan mabetlerine yönelik saldırılarsa provokasyon sözleriyle değerlendirildi. Hurriyet Daily News and Economic Review telefon bağlantısıyla Mısır’daki Ermeni Apostolic Kilisesi Lideri Bishop Ashod Mnazsaganyan ülkede yaşayan Ermenilerin yaşanan gelişmeleri büyük bir tedirginlikle yakından takip ettiğini söyledi. Bishop Mnazsagnyan açıklamalarına şöyle devam etti: “Ermenistan vatandaşları ve Mısır’da yaşayan Ermeni gelişmelerden endişeli Ermenistan’a gitme konusunda düşünüyor. Ermenistan konsolosluğuna bu doğrultuda başvurular da yapıldı. Kiliselere yönelik saldırı yok.” Bishop Mnazsaganyan’ın aksine Sourp Bedros Armenian Apostolic Church’ün dini önderi Rahip Krikor Muratyan Ermeni kilisesi ve tüm kardeş kiliselerde pazar ayinlerinin güven içerisinde yapıldığını söyledi ve ekledi: “Uluslararası basında kiliselere saldırı yapıldığı yönünde haberler yer aldı, bu haberler gerçeği yansıtmıyor bir din adamı olarak açık yüreklilikle söyleyebilirim ki burada Hıristiyan-Müslüman çatışması yok. Çatışmalardan dolayı endişeliyiz hepsi bu.” Kahire’deki Rum toplumu temsilcilerinden Andreas Andonidis’te, Muratyan gibi Mısır’da Hıristiyanların güvende olduğunu ve kiliselere yönelik en ufak bir yağma ve saldırının söz konusu olmadığını söyledi.
“Halk patladı”
Kahire’de yayın yapan Ermenice Husaper Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Zaven Lilozyan taşkınlıkların ağırlıklı olarak Tahrir meydanında yaşandığını, gösterilerin bir parça hız kestiğini söyledi. Cuma ve cumartesi günü Kahire’de pek çok yağmalama olayının yaşandığını söyleyen Lilozyan, iç savaştan endişe ettiğini vurguladı ve yaşananları şu sözlerle özetledi: “Onlarca yıldır baskı içerisinde yaşayan halk en sonunda patlama noktasına geldi ve artık hakkını arıyor.” Hıristiyan nüfusa karşı ülkede herhangi bir olayın meydana gelmediğini söyleyen Lilozyan açıklamalarına şöyle devam etti: “Saldırıların yoğun olarak yaşandığı Tahrir meydanında Hıristiyanlara ait birkaç dükkânda darp edildi ve yağmalandı fakat sadece o dükkânlar değil etraftaki pek çok bina ve işyeri de yağmalandı dolayısıyla saldırıların Hıristiyan nüfusu hedef aldığı söylenemez.”
Hıristiyan-Müslüman din adamlarından çağrı
Kahire’de yaşamını sürdüren Rum asılı Konstantin Katropoulous da, Hıristiyanların güvende olduğunu söyledi. Ülke içerisindeki güvenliğin en kısa sürede sağlanacağını düşündüğünü belirtti ve ekledi: “Şimdilik güvenliğimiz nedeniyle sadece alışveriş için dışarı çıkıyoruz, bizi rahatsız edecek bir durum yok.” Olayların yaşandığı Tahrir meydanına yakın bir mesafede evinin bulunduğunu söyleyen Ermeni asıllı Suren Bayramyan’sa, çevrede Kıptilere, Rumlara, Ermenilere, Katolik ve Protestanlara ait pek çok kilisenin bulunduğunu fakat tüm yaşanan olaylara karşın en ufak bir saldırının meydana gelmediğini belirtti. Hıristiyan ve Müslüman din önderlerinin yaşanan hassas süreçte ortak çaba gösterdiklerini söyleyen Bayramyan açıklamalarına şöyle devam etti: “Dinler arası çatışma yaşanmaması için kardeşliğe vurgu yapılan çağrılar yapılıyor. Şimdilik biz Hıristiyanlar için her şey yolunda bundan sonra da bir şey yaşanacağını düşünmüyorum.”
Ermenistanlılara uçak gitmedi
Ermenistan vatandaşlarıysa bir an önce ülkelerine dönmek için gün sayıyor. Daily news’a e-mail üzerinden açıklamalarda bulunan serbest gazeteci Nektar Harutyunyan şunları söyledi: “Çatışmaların başladığı ilk gün Mısırlı Ermeniler ve biz Ermenistanlılar hemen konsolosluğa başvurduk ve geri dönmek istediğimizi söyledik fakat uçak göndermediler. Şu ana kadar bizlerden kimseye bir şey olmadı, fakat bu olmayacak anlamına gelmez. Şimdilik kiliselere saldırı yok fakat kendimizi güvende hissetmiyoruz. Sokaklarımızı saldırılara karşı korumaya çalışıyoruz. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Dikran Balayan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda, Mısır’da 60 Ermenistan vatandaşı olmak üzere 8 bin Ermeni’nin bulunduğunu şimdilik onları tahliye için bir neden görmedikleri olası bir durumda ülkedeki konsoloslukla bağlantıya geçmeleri konusunda çağrıda bulundu.

Not: Haberin orijinali İngilizce olup
http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=egyptian-christians-in-safe-amid-violent-uprising-2011-02-06 linkinden okunabilir. Haberi Türkçeye çeviren arkadaşımıza teşekkür ederiz. HYETERT

Yorumlar kapatıldı.