İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye Çan Sesleriyle Uyanacak AKP şimdi de camileri kiliseye dönüştürüyor!

Kilise açılımını tam gaz sürdüren AKP, yeni bir adım daha attı ve İznik Ayasofya Camii’ni Kültür Bakanlığı kanalıyla ‘Ayasofya Kilisesi ve Konsül Sarayı’na çevirdi. Anadolu’daki kilise, havra ve sinagogları da ihya etmeye devam eden iktidar, Edirne’deki Büyük Sinagog için de 3.7 milyon lira ayırdı.Akdamar ve Sümela’ya milyonlar gömen AKP’nin ortada cemaat olmamasına rağmen ayine açtığı kilise sayısı yurt çapında 16’ya ulaştı. 

Camiyi de kilise yaptılar
MHP’li Homriş, tapuda cami olarak görünen İznik Ayasofya’nın Kültür Bakanlığı tarafından kilise olarak tahsis edilmesini ve tanıtımlarda kubbesindeki besmelenin üstüne haç dikilmesini Meclis gündemine taşıdı.
Türk toprağı Anadolu üzerindeki harabe haline gelen kiliseleri 4.4 trilyon lira harcayarak ihya eden AKP iktidarı, şimdi de tapu kayıtlarında cami olarak tescilli tarihi binaları kilise yapmaya çalışıyor. MHP Bursa Milletvekili Hamit Homriş, Bursa’nın İznik İlçesi’ndeki Ayasofya Camii’nin Kültür Bakanlığı tarafından ’Ayasofya Kilisesi ve Konsül Sarayı’olarak tahsis edilmesini soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Homriş, TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde Bursa’nın İznik İlçesinde bulunan Ayasofya Camii’nin, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait 13 Şubat 1995 gün ve 109 sayılı belgede imar, tapu ve eski eser kayıtlarında “camii” olarak kayıtlı bulunduğunu hatırlattı.
Başka maksatla kullanılamaz
İznik Ayasofya’nın Müze ya da bir başka maksatla kullanılamayacağının açık olduğunu belirten Homriş, soru önergesinde şöyle dedi: “Caminin Kültür Bakanlığı tarafından 20 Ekim 2010 tarihli yazısıyla ’Bursa İli İznik İlçesi’ndeki Ayasofya Kilisesi ve Konsül Sarayı olarak’tahsis edildiği belirtilmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtım Genel Müdürlüğünün İznik Türkiye başlığı ile hazırlattığı 22 sayfalık kitapçıkta İznik Camii’nin kubbesindeki ’Bismillahirrahmanirrahim’Ayet-i Kerimesi üzerine İsa Figürü ve Haç yerleştirilmiştir. Bu olay tüm Bursa kamuoyunu derinden üzmüştür.”
Faruk Çelik’e sorular
MHP’li Homriş Devlet Bakanı Faruk Çelik’e şu soruları yöneltti: “Camilerin korunup kollanması, vakfiyelerine uygun olarak kullanılmaları gerekirken AKP Hükümetinin böyle bir karar almasının sebepleri nelerdir? Orhan Gazi Han Vakfiyesi olan bu cami ve müştemilatının bakanlığınız tarafından hangi gerekçelere dayanarak İznik Ayasofya Kilisesi ve Konsül Sarayı olarak tahsis edilmiştir? Besmelenin aynı zamanda Kuran-ı Kerim ayeti olduğu göz önünde bulundurulursa bu tahrifatın önlenmesi için bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Bakanlığınızın bu haksız ve toplumda huzursuzluğa sebep olan yanlış uygulamalarından vazgeçip tekrar yeniden eskisi gibi cami olarak kullanılması için gerekli yasal düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?”
Restoranda ayin yapmışlardı
Geçen yıl eylül ayında Fransa’dan İznik’e gelen 37 kişilik Katolik grup, İznik Ayasof’ya’da ayin yapmak istedi. Kendilerine izin verilmeyen grup, daha sonra Ayasofya yakınındaki bir restorana giderek ayin yapmıştı.
Anadolu ‘haç’a boğuldu
AKP’nin kilise açılımı çerçevesinde ayine açtığı kilise sayısı 16’ya ulaştı. Trabzon’daki Sümela Manastırı ve Van Akdamar Kilisesi’nde yapılan ayinlerin ardından Türkiye’de ’kültür varlığı’ statüsünde bulunan kiliseler, ortalarda görünmeyen Hristiyan cemaatin ilgisini artırdı. Kültür Bakanlığı ayin yapmak isteyenlere ’izin gerekmeyen’bu 16 kiliseyi adres gösteriyor. Üstelik Dışişleri, İçişleri ile Kültür ve Turizm bakanlıkları arasında alınan ’otorite kararı’da ayine gelenlere büyük kolaylık sağlıyor. Geçen yıl Trabzon’daki Sümela Manastırı ve Van’daki Akdamar Kilisesi’ni ayine açan Türkiye, Hıristiyanların isteklerini tek tek yerine getiriyor. AKP’nin, St. Paul ve Sümela Manastırı ve Akdamar Kilisesi’ni ayine açmasından cesaret alanların Türkiye ilgisi ise artırıyor. Eline haçını alan gruplar, farklı mekanlarda ibadet edebilmek için Anadolu’ya akın ediyor.
Provokasyon peşindeler
Yunan asıllı ABD’li Kris Spiru da geçen eylülde, yıllardır kilise olması için çaba harcadığı Ayasofya’da provokasyon peşinde koştu. 200 kişiyle İstanbul’a geleceğini açıklayarak büyük gerginlik yaratan Uluslararası Ayasofya Kilise Bölgesi Derneği Başkanı olan Spiru, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’na muhtıra gibi bir mektup göndererek, 17 Eylül tarihinde Ayasofya’da yapacakları ayine davet etmişti. Yunan asıllı iş adamı, girişimlerine gelen tepki ve Türkiye’de ortaya çıkan infial üzerine son anda Türkiye’ye gelmekten vazgeçmişti.
Sümela’dan mesaj verdiler
AKP iktidarının 88 yıl aradan sonra yılda 1 günlüğüne ibadete açtığı Sümela’ya gelen 2500 Ortodoks, Trabzon’un fethedildiği 15 Ağustos’ta yaptıkları ayinle dünyaya mesaj verir tavırdaydılar. Yunanistan ve Rusya’dan gelen Ortodokslar, Trabzon’un fethedildiği 15 Ağustos’ta haçı tekrar Sümela’ya dikerek, Fatih Sultan Mehmet’in kemiklerini sızlatmıştı.
Akdamar için
3 milyon lira
Anadolu’daki kilise, havra ve sinagogları ihya eden AKP, Van’daki Akdamar Kilisesi’ne 3 milyon lira, Antalya Belek’teki Dinler Bahçesi’ne 1.4 milyon lira olmak üzere toplam 4.4 milyon lira (eski parayla 4.4 trilyon lira) harcadı. İktidar Edirne’deki Büyük Sinagog için ise 3 milyon 700 bin liralık ödenek ayırdı. Trakya Üniversitesi’ne tahsis edilen bina Yahudi cemaatinin tepkisi üzerine yeniden Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmişti. Türkiye’ye “soykırımcı” diyen ve bunu dünyanın dört bir yanında her fırsatta dile getiren Ermenistan’ı memnun edebilmek için devletin kasasından 3 milyon lira harcanarak Van Akdamar Kilisesi onarılıp hizmete açıldı.
 http://www.trakyanethaber.com/yeni/haber.asp?id=37415

Yorumlar kapatıldı.