İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İznik Ayasofya kilise mi oluyor?

MHP Bursa Milletvekili Hamit Homriş, İznik Ayasofya Camii’nin Kültür Bakanlığı tarafından “Ayasofya Kilisesi ve Konsül Sarayı’ olarak tahsis edilmesini soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
Homriş, TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde Bursa’nın İznik İlçesinde bulunan Ayasofya Camisi’nin, Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait 13 Şubat 1995 gün ve 109 sayılı belgede imar, tapu ve eski eser kayıtlarında “camii” olarak kayıtlı bulunduğunu hatırlattı. Homriş, “Bu sebepten dolayı müze ya da bir başka maksatla kullanılamayacağı açıktır. Durum böyle iken söz konusu Caminin Kültür Bakanlığı tarafından 20 Ekim 2010 tarihli yazısıyla “Bursa İli İznik İlçesindeki Ayasofya Kilisesi ve Konsül Sarayı olarak’ tahsis edildiği belirtilmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtım Genel Müdürlüğünün İznik Türkiye başlığı ile hazırlattığı 22 sayfalık kitapçıkta İznik Camiinin kubbesindeki “Bismillahirrahmanirrahim’ Ayet-i Kerimesi üzerine Tanrı İsa Figürü ve Haç yerleştirilmiştir. Bu olay tüm Bursa kamuoyunu derinden üzmüştür” dedi. MHP’li Homriş Devlet Bakanı Faruk Çelik’e şu soruları yöneltti:
AYASOFYA KİLİSESİ VE KONSÜL SARAYI
“Camilerin korunup kollanması, vakfiyelerine uygun olarak kullanılmaları gerekirken AKP Hükümetinin böyle bir karar almasının sebepleri nelerdir? Orhan Gazi Han Vakfiyesi olan bu cami ve müştemilatının bakanlığınız tarafından hangi gerekçelere dayanarak İznik Ayasofya Kilisesi ve Konsül Sarayı olarak tahsis edilmiştir? Besmelenin aynı zamanda Kuran-ı Kerim ayeti olduğu göz önünde bulundurulursa bu tahrifatın önlenmesi için bir çalışmanız bulunmakta mıdır?Bakanlığınızın bu haksız ve toplumda huzursuzluğa sebep olan yanlış uygulamalarından vazgeçip tekrar yeniden eskisi gibi cami olarak kullanılması için gerekli yasal düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?”
 http://www.gazete5.com/haber/ayasofya-kilise-mi-oluyor-mhp-li-hamit-homris-sordu-4-subat-2011-81253.htm

Yorumlar kapatıldı.