İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dink cinayeti: Trabzon’a giden dosyaya Yargıtay yolu

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinde ihmalleri olduğu iddia edilen, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay ve bazı emniyet görevlileri hakkında, Rize Ağır Ceza Mahkemesi’nin ifadelerinin alınması isteğiyle Trabzon’a gönderdiği dosyaya Yargıtay yolu açıldı.  

    
(DHA) — Rize Ağır Ceza Mahkemesi, ‘usul eksikliği olduğu gerekçesiyle’ Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iade edilen dosyayı, ‘usul eksikliği yoktur’ diyerek yeniden Trabzon’a gönderdi.
Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı bu karara ancak Yargıtay nezdinde itiraz edebilecek.
Dink ailesinin avukatları, İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaklaşık 1 yıl önce dilekçe vererek, Hrant Dink’in öldürülmesinde sorumluluğu olabilecek tüm kamu görevlilerinin yeniden soruşturulmasını istedi.
Mahkeme heyeti, Trabzon’da o dönemde görev yapan Emniyet Müdürlüğü ve jandarma görevlileri hakkındaki dosyayı Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.
Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı yaptığı incelemenin ardından, jandarma görevlileri hakkında soruşturma sürdürüldüğünü bildirirken, daha önce verilen Emniyet görevlileri hakkında soruşturma açılmasına gerek olmadığı yönündeki kararını değiştirmedi.
Ağır cezaya itiraz
Emniyet görevlileri hakkında yeniden soruşturmaya gerek olmadığı yönünde karar çıkması üzerine, Dink ailesinin avukatları en yakın üst mahkeme olan Rize Ağır Ceza Mahkemesi’nde itiraz etti.
Avukatlar, Başbakanlık Teftiş Kurulu Raporu’nda emniyet ve jandarma görevlilerinin kusuru olduğunun tespit edildiğini belirterek, şu bilgileri aktardı:
“Trabzon Emniyet Müdürlüğü görevlileri Meclis Araştırma Komisyonu’nda ifade verdi. Bu nedenle yeniden başvurduk ve ‘Emniyet görevlileri hakkında kovuşturmaya yer yoktur’ yönündeki kararın kaldırılmasını istedik. Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Aslan da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği ifadede, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay ve Polis Başmüfettişi Levent Yarımel’in konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olduğunu söyledi ve bu iki ismin mutlak surette dinlenilmesi gerektiğini belirtti.
Biz de son olarak Rize Ağır Ceza Mahkemesi’ne Emin Aslan’ın bu ifadesini gönderdik. Mahkeme 11 Ocak’ta verdiği kararda, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’na, ‘Reşat Altay’ı ve Levent Yarımay’ı dinleyin. TBMM Araştırma Komisyonu raporunu ekleriyle birlikte isteyin’ yönünde yazı yazılmasına karar verdi.”
Başsavcılık inceledi ve iade etti
Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, Rize Ağır Ceza Mahkemesi’nden gelen dosyanın ‘Usul eksikliği’ olduğu gerekçesiyle iade edilmesine karar verdi.
Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri, Rize’de verilen kararda kişilerin sorgulanması ve dosyanın gönderilmesinin istendiğini anlatırken, “Sadece itirazı kabul edip dosyayı bize gönderselerdi davayı açardık. Ama, ‘Soruşturun ve sonucu bize gönderin’ isteğinde ciddi usul eksikliği var. Dosyayı geri gönderdik. Eğer ısrar ederlerse bu kez Yargıtay’a intikal ettireceğiz” diye konuştu.
Ağır ceza kararında direndi
Rize Ağır Ceza Mahkemesi, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ‘usul eksikliği’ nedeniyle iade ettiği dosyayı bugün inceledi ve ‘usul eksikliği olmadığına’ karar vererek dosyanın yeniden Trabzon’a gönderilmesine hükmetti.
Rize Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay Genel Kurulu’nun 2007/247 esas, 2007/257 karar sayılı kararına atıfla, soruşturma aşamasında birtakım eksiklerin tamamlanmadığının tespit edilmesi halinde, soruşturma evresinin Cumhuriyet Savcısı’nca tamamlanması gerektiğini belirtti.
Soruşturma safhasında asıl yetkili Cumhuriyet Savcısı varken, istisnai yetkili olan Sulh Ceza Hakimi’nin soruşturma yapması sonucunda ulaşılacak durumun, yeni CMK’nın getirdiği sistem ve yasanın amacına aykırılık oluşturacağını ifade eden Rize Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet Savcısının soruşturmanın genişletilmesi işlemini yapmasına engel yasal bir düzenleme bulunmadığını belirtti. Bu nedenle Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebinin reddedilmesine karar vererek dosya yeniden Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.
Rize Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği bu karara Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’nın  ancak Yargıtay nezdinde itiraz edebileceği, dosyanın yeniden Rize Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilme ihtimalinin bulunmadığı belirtildi.
 http://www.cnnturk.com/2011/turkiye/02/04/dink.cinayeti.trabzona.giden.dosyaya.yargitay.yolu/605740.0/index.html

Yorumlar kapatıldı.