İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kemalizm AB sürecini engelliyor

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu üyesi olarak Türkiye’yi yıllardır yakından takip eden İngiliz Liberal AP Üyesi Andrew Duff, “Bunu söylemekten üzgünüm, ama Türkiye’nin AB katılım süreci maalesef suya gömülmüştür” dedi…Duff, 2005’te Kemalistlerin tepkisini çeken bir beyanında da “Binalardaki Atatürk resimlerini görmek istemiyoruz. Bu zihniyetle AB’ye giremezsiniz. Atatürk Türkiye’yi Batılılaştırdı, ama o dönemde de Avrupa faşist politikaların kollarındaydı. Atatürk vatandaşların devlet için olduğuna inanıyordu, oysa Avrupa zihniyeti bunun tam tersidir” demişti. 

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu üyesi olarak Türkiye’yi yıllardır yakından takip eden İngiliz Liberal AP Üyesi Andrew Duff, “Bunu söylemekten üzgünüm, ama Türkiye’nin AB katılım süreci maalesef suya gömülmüştür” dedi.
 
KEMALİZMİN ETKİSİ HÂLÂ DEVAM EDİYOR
Duff, katılım müzakerelerinin batmasında özellikle Türkiye’deki Kemalizm ideolojisinin etkisini sürdürmesinin etkisinin büyük olduğunu söyledi.
ATATÜRK’ÜN GÖRÜŞÜ AVRUPA’YA TERS
Duff, 2005’te Kemalistlerin tepkisini çeken bir beyanında da “Binalardaki Atatürk resimlerini görmek istemiyoruz. Bu zihniyetle AB’ye giremezsiniz. Atatürk Türkiye’yi Batılılaştırdı, ama o dönemde de Avrupa faşist politikaların kollarındaydı. Atatürk vatandaşların devlet için olduğuna inanıyordu, oysa Avrupa zihniyeti bunun tam tersidir” demişti.
AB süreci suya gömüldü
AVRUPA Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Hollandalı Hıristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten, Türkiye’nin AB katılım sürecinin suya gömüldüğünü söyledi. Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Hollandalı Hristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye karar taslağı AP Dış İlişkiler Komitesi’nde tartışıldı. www.haber365.com internet sitesinde yer alan habere göre  Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) üyesi olarak Türkiye’yi yıllardır yakından takip eden İngiliz Liberal AP Üyesi Andrew Duff, burada yaptığı konuşmada “Bunu söylemekten üzgünüm ama Türkiye’nin AB katılım süreci malesef suya gömülmüştür. Seneye bu vakitlerde alternatifleri konuşuyor oluyoz” dedi. Türkiye-AB-KPK Eşbaşkanı Helene Flautre da Türkiye’nin uluslar arası ilişkilerde ağırlığını arttırdığı bir dönemde AB’nin yaptığı hatalarla Türkiye üzerindeki etkisini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Sosyalistler adına konuşan KPK Üyesi İngiliz Richard Howitt, Türkiye’nin AB sürecinde statükonun artık işlemediğini ve açılabilecek sadece 3 fasıl kaldığını belirterek verdikleri değişiklik önergeleriyle müzakereleri yeniden canlandıracak bir çıkış yolu açmak istediklerini kaydetti. Liberaller adına söz alan KPK üyesi Alman Aleksander Lambsdorff, basın örgürlüğü noktasında Türkiye’ye daha güçlü bir çağrının AP belgesine girmesi için çaba göstereceklerini ifade etti. Türk asıllı Hollandalı Sosyalist Emine Bozkurt ve Bulgar Liberal Metin Kazak, vize sorununun çözülmesi için AB’nin artık adım atmasını teşvik eden ifadelerin belgeye dahil edilmesini talep etti.
KEMALİZM, AB’YE ENGEL
İNGİLİZ Liberal AP Üyesi Andrew Duff, katılım müzakerelerinin batmasında AB üyesi ülkelerin fasılları siyasi nedenlerle engellemesinin, “Türkiye’deki Kemalizm ideolojisinin etkisini sürdürmeye devam etmesinin” ve Kıbrıs konusunda her iki taraftaki kayıtsızlığın belirleyici olduğunu söyledi. Bir diğer KPK üyesi İngiliz Muhafazakâr Geoffrey Van Orden ise, verilen değişiklik önergeleriyle 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının metne sokulmaya çalışılmasını eleştirerek “Hassas bir uluslar arası ortamda Türkiye bilinçli olarak yabancılaştırılmaya çalışılıyor ve hakarete uğruyor. Türkiye ‘ortak tarih komisyonu kuralım’ önerisinde bulundu ama maalesef Ermeniler bunu kabul etmedi” şeklinde konuştu.
RUMLAR, ADİL DAVRANMIYOR
OTURUMDA Rum ve Yunan milletvekilleri de kapalı Maraş’ın iadesi ve Yunan hava sahasının ihlâl edilmemesi üzerinde durdu. Verdikleri önergelerle Kıbrıs’ta kapalı Maraş bölgesinin iadesi gibi Türkiye’den taleplerde bulunan Rum milletvekillerini “adil olmamakla” suçlayan Van Orden, “AB de (KKTC’ye) izolasyonları kaldırma sözünü tutmadı. Sadece Türk tarafına çağrı yapmak doğru değil. Rumlara da çağrı yapılmalı” dedi. Van Orden, Türkiye karar taslağında enerji faslının açılması yönündeki çağrıya da destek vererek AB’nin enerji güvenliğinin büyük önem arz ettiği bugünkü ortamda “enerji faslının açılmamasını desteklemenin vizyonsuzluk olacağı” uyarısında bulundu. 

Yorumlar kapatıldı.