İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İki Meclisli Sisteme İlişkin Çelişkili Görüşler

İki meclisli parlamento sistemine geçiş düşüncesi dün milletvekillerinin basın kulüplerine aktif şekilde görüş ifade ettikleri konular arasındaydı. Bilindiği gibi Diyaspora Bakanı ABD’de Serj Sarkisyan’ın iki meclisli parlamentoya geçişle ilgili düşüncesi olduğunu, bunun Diyaspora’da yaşayan Ermenilerin de Ermenistan’daki yönetim sürecine katılım olanağı sağlayabileceğini belirtmişti. 

Ermenistan Cumhuriyetçi Parti’den (ECP) Hovhannes Sahakyan konunun sadece düşünce düzeyinde olduğunu ve ilerde gerçekleştirilecek tartışmalarla amacının ortaya çıkacağını kaydetti.
BDT Enstitüsü Ermenistan Şubesi direktörü Alesandr Markarov, azınlık menfaatlerinin temsilinin zorunlu olduğu iki meclisli parlamentonun federal cumhuriyetlerde işlediğini ve bunun Ermenistan Anayasasıyla çelişyiğini, zira son 5 yıl aralıksuz Ermenistan’da yaşayanların milletvekili adayı olabileceklerine dikkat çekti.
Eski milletvekili Hmayak Hovhannisyna’sa bu konuda daha 2007’de ilk öneriyi kendilerinin yaptığını ve verimli bir yasama sistemi olabileceğini kaydetti.
ECP’li diğer bir millevekili Artak Davtyan’sa konunun daha uzun süre tartışma gerektirdiğini ve bunun şu an gerçekleşini düşünmenin bile çok erken olduğunu belirtti.
″Miras Partisi″ milletvekili Armen Martirosyan basına yaptığı açıklamada ″İki meclisli parlamento oluşturulmas yönünde Ermenistan iktidarının ileri sürdüğü düşünce, Diyaspora’da Ermeni-Türk protokollerinin yarattığı tepkiyi etkisizleştirme amacı taşıyor″ görüşünü ifade etti. Martirosyan böylece Diyaspora’daki Ermeni yurttaşların kalbinin birkaç yıllığına kazanılması denemesinde bulunulduğunu belirtti.
Açıklamasında ″Varolan koşullarda, Diyasporanın Ermenistan’da süregiden süreçlerde yer alması için iktidarın uygulayabileceği bir dizi metod var. Ancak bizde imitasyon en çok kabul edilen çalışma stili olduğundan, dolayısıyla iki meclisli parlamento düşüncesi de bu imitasyon süreçleri dizisinden″ dedi.

Yorumlar kapatıldı.