İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Denizli’de kutsal kilise heyecanı

İncil’de adı geçen 7 kiliseden biri Denizli’deki Laodikya Antik Kenti’nde bulundu. 8 ayak üzerine oturtulmuş 2 bin metrekare alandaki kilisenin büyük bölümü orijinal parçalarını koruyor.

UFUK SOYHAN (DENİZLİ)
Anadolu’da Efes’ten sonraki en büyük antik kenti olan Denizli’deki Laodikya’da, İncil’de adı geçen 7 kiliseden biri olan kilise bulundu. Laodikya Kutsal Kilisesi’nin bulunduğunu tüm dünyaya Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay açıkladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Denizli ziyaretine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, dün sabah erken saatlerde Laodikya Antik Kentini gezdi.
2 BİN METREKARE
Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, tarihi kentte devam eden kazılarla ilgili bilgi vererek Hıristiyan alemi için çok önemli sayılan ve İncil’de adı geçen 7 kiliseden biri olan Laodikya Kilisesi’ni bulduklarını ilk kez açıkladı. Kilisenin, Konstantin döneminde yapıldığını ifade eden Şimşek, “Bu yıl ilk kez yer altında radar taraması yaptık ve 4. yüzyılda yapılmış Laodikya Kilisesi’ni bulduk. 8 ayak üzerine oturtulmuş 2 bin metrekare alandaki kilisenin büyük bölümü orijinal parçalarını koruyor” dedi.
ARKEOLOJİYE DESTEK
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise kilisenin bulunmasından büyük heyecan duyduğunu belirterek, son dönemlerde Türkiye arkeolojisinin büyük hız kazandığını belirterek, akademisyenleri desteklediklerini söyledi. Laodikya’nın Denizli Belediyesi’ne devredilmensin ardından kazıların 12 ay sürdüğünü işaret eden Günay, “Kutsal kilise alanı ile karşılaştım. Heyecan verici. Bu yaz restorasyonunda önemli adımlar atılarak yapı ortaya çıkarıldıktan sonra uluslararası basını da çağırıp bir toplantı yapabiliriz” dedi.
Ayasofya’dan daha etkileyici
Laodikya’daki tarihi zenginliğin üzerine bu yapının ayrı bir zenginlik kattığını vurgulayan Günay, “Kilise bu zenginliğin üzerine kaymak tabakası getirmiş oldu. Eskiden Efes bilinirdi şimdi dünyanın ilgisini çekecek yeni alanlar çıkıyor” dedi. Kilisenin vaftiz havuzunu gören Günay, gerek ilmemesi gerek yapısıyla bunun Ayasofya kilisesindekinden daha etkileyici olduğunu ve ayrı bir estetiği bulunduğunu ifade etti. 9 Şubat’ta Türkiye’deki yerli yabancı kazı heyeti başkanlarının katılacağı bir tören düzenleyeceklerini duyuran Günay, “Bakanlığımız 28 yıldan bu yana bir bilim ödülü vermemiş. Bu yıl arkeoloji kültür ve sanat ödülü vermek istedik” diye konuştu.
YEDİ KİLİSE
İncil’de adı geçen yedi kilisenin yedisi de Türkiye toprakları içinde yeralıyor. Denizli’de Laodikya Antik Kentindeki Laodikya Kilisesi’nin varlığı bilinmesine rağmen bir süredir devam eden kazılarda İncil’de bahsedilen kalıntılara rastlandı. Türkiye’de yer alan yedi kilise şunlar:
Ephesos Kilisesi (Selçuk),
Smyrna Kilisesi (İzmir),
Pergamon Kilisesi (Bergama),
Sardes Kilisesi (Salihli),
Philadelphia (Alaşehir),
Thyateira Kilisesi (Akhisar),
Laodikya Kilisesi (Denizli)

http://www.yeniasir.com.tr/HayatinIcinden/2011/01/31/denizlide_kutsal_kilise_heyecani

Yorumlar kapatıldı.