İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Laodikya’da büyük heyecan

Denizli’deki Laodikya Antik Kenti’nde, Hıristiyan alemi için çok önemli sayılan ve İncil’de adı geçen 7 kutsal kiliseden biri olarak kabul edilen bir mabet ortaya çıkarıldı. Kutsal kilisenin bulunduğunu Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay açıkladı. Bakan Günay kilisenin bulunmasından büyük heyecan duyduğunu belirterek, “Bu yaz restorasyonunda önemli adımlar atılarak yapı ortaya çıkarıldıktan sonra uluslararası basını da çağırıp bir toplantı yapabiliriz” dedi.

Osman Nuri BOYACI/DENİZLİ, (DHA)
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Denizli ziyaretine eşlik eden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bugün sabah erken saatlerde Laodikya Antik Kenti’ni gezdi. Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, tarihi kentte devam eden kazılarla ilgili bilgi vererek, İncil’de adı geçen 7 kiliseden biri olan Laodikya Kilisesi’ni bulduklarını açıkladı. Kilisenin Kral Konstantin döneminde yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Şimşek, “Bu yıl ilk kez yer altında radar taraması yaptık ve 4’üncü Yüzyıl’da yapılmış Laodikya Kilisesi’ni bulduk. 8 ayak üzerine oturtulmuş 2 bin metrekare alandaki kilisenin büyük bölümü orijinalliğini koruyor” dedi.
KAZILAR 12 AY SÜRÜYOR
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da kilisenin bulunmasından büyük heyecan duyduğunu belirterek, son dönemlerde Türkiye arkeolojisinin büyük hız kazandığını, akademisyenleri sonuna kadar desteklediklerini söyledi. Laodikya’nın Denizli Belediyesi’ne devredilmesinin ardından kazıların 12 ay sürdüğüne işaret eden Bakan Günay, “Kutsal kilise alanı ile karşılaştım. Heyecan verici. Bu yaz restorasyonunda önemli adımlar atılarak yapı ortaya çıkarıldıktan sonra uluslararası basını da çağırıp bir toplantı yapabiliriz” diye konuştu.
Bakan Günay, Laodikya’daki tarihi zenginliğin üzerine bu yapının ayrı bir zenginlik kattığını vurgularken, “Kilise bu zenginliğin üzerine kaymak tabakası getirmiş oldu. Eskiden Efes bilinirdi şimdi dünyanın ilgisini çekecek yeni alanlar çıkıyor” görüşünü dile getirdi.
“AYASOFYA’DAN DAHA ETKİLEYİCİ”
Kilisenin vaftiz havuzunu gören Bakan Günay, gerek işlemesi gerek yapısıyla bunun Ayasofya Kilisesi’ndekinden daha etkileyici olduğunu ve ayrı bir estetiği bulunduğunu ifade etti.
9 Şubat’ta Türkiye’deki yerli yabancı kazı heyeti başkanlarının katılacağı bir tören düzenleyeceklerini duyuran bakan Günay, “Bakanlığımız 28 yıldan bu yana bir bilim ödülü vermemiş. Bu yıl arkeoloji kültür ve sanat ödülü vermek istedik” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.