İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Serj Sarkisyan: İran’la sorun sahibi olmak, Ermenistan’ın nefes aldığı boruyu kesmek anlamına geliyor

″Ekho Moskvi″ Radyo istasyonuna bir röportaj veren Ermenistan cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ″İran Ermenistan için sadece asırlardır komşu olduğumuz ve komşu olarak kalmaya devam edeceğimiz için değil aynı zamanda diğer sebeplerle de çok önemli bir ülke″ dedi.″İran fiilen dış dünyayla aracılıklarıyla temas kurduğumuz iki ülkeden biridir. İran’la sorun sahibi olmak, Ermenistan’ın nefes aldığı boruyu kesmek anlamına geliyor. Dolayısıyla biz bu konuda hem Avrupalı partnörlerimizle, hem ABD, hem Rusya’yla daimi surette konuşuyoruz ve hepsi ilişkilerimiz hakkında biliyor″ dedi.

Ermenistan devlet başkanı.
Serj Sarkisyan’ın ifadesiyle ″İran, büyük sayıda Ermeni toplumunun yaşadığı bir ülke. Tabii ki onlar İran vatandaşlarıdır, ancak Ermenistan devleti bu veya şu ülkede yaşayan bu Emenilere yönelik belli bir sorumluluk taşımakta.″
Sarkisyan ″İşlemlerimizle, bu topluluklara yönelik arzu edilmeyen bir işlemi provake etmemek zorundayız.″ dedi.
″İran’la iyi ekonomik ilişkilerimiz var. Biz şimdi büyük hacimli projeler gerçekleştirmek istiyoruz. İran-Ermenistan Demiryolu Hattının inşa edilmesi yönünde mutabakat var. Araks nehri üzerinde ortak hidro elektrik santrali inşasına başladık. Ermenistan için diğer önemli projeler de var″ diyerek sözlerinin altını çizdi Sarkisyan.
Devlet başkanının ifadesiyle İran’la ilişkiler, Azerbaycanlı kitlelerden bağımlı olarak Karabağ sorununu  farklı veçhelerle sunma çabası anlamında da Ermenistan için önemli. İslam Konferansı Örgütü, Türkçe konuşan halkların buluşmaları esnasında Azerbaycan; Dağlık Karabağ meselesini dini, yani dinler arası çatışma olarak sunma çabasında.
Ermenistan cumhurbaşkanı ″Bizim İran’la, diğer İslam ülkeleriyle, Arap ülkeleriyle normal ilişkilerimiz çok önemli. Bu bizim için önce gerçekliği adresine ulaştırma, ikincisi yurttaşlarımızın kendilerini Arap ve Yakın Doğu ülkelerinde rahat ve güvende hissetmeleri için Ermenistan’ın çizdiği mecrayı teyid etme olanağıdır. Bunun sayesinde bizim dini çatışmalarımız olmadı. İran’da Ermeni kiliseleri inşa ediliyor, Ermeniler bu ülkede kendi kimliklerini, dil, kültür ve geleneklerini korumayı başarabildiler″ diyerek sözlerinin altını çizdi.

http://news.am/tur/news/45972.html

Yorumlar kapatıldı.