İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

”Tarihimizde soykırım yok”

Tarihimizde soykırım yapıldığını kabul etmiyoruz. Eğer bunu kabul edenler ve iddia edenler varsaki var, onlara çok açık bir çağrıda bulunuyoruz, ‘gelin ortak bir komisyon kuralım.’  Tarihle beraber yaşarsak, Avrupa’da kimse birbirinin yüzüne bakamaz. Yapacağımız iş; hep beraber geleceğe bakmamız.
—-
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AKPM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Türk tarihinde soykırım yapıldığının kabul etmediklerini belirterek, “Tarihle beraber yaşarsak Avrupa’da kimse birbirinin yüzüne bakamaz” dedi
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu’na hitap eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, parlamenterlerin sorularını da yanıtladı. Avrupalı parlamenterlerin Kıbrıs konusunda sorusormamaları dikkat çekti. AKPM’nin Antalyalı Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun davetlisi olarak Strasbourg’a gelen Antalya’nın kaymakam, tapu müdürü, mal müdürü gibi bürokratlarından oluşan 50 kişilik bir heyet de konuşmayı dinledi. Gül şu mesajları verdi:
ERMENİ İDDİALARI:
 Tarihimizde soykırım yapıldığını kabul etmiyoruz. Eğer bunu kabul edenler ve iddia edenler varsaki var, onlara çok açık bir çağrıda bulunuyoruz, ‘gelin ortak bir komisyon kuralım.’  Tarihle beraber yaşarsak, Avrupa’da kimse birbirinin yüzüne bakamaz. Yapacağımız iş; hep beraber geleceğe bakmamız.
EKSEN KAYMASI:
Demokrasi, insan hakları sorunları çözülüyor ve yükseliyorsa, kadın-erkek eşitliğinde yeni adımlar atılıyorsa, şeffaflık konusunda ilerleme oluyorsa o zaman Türkiye’nin ekseniyle ilgili tereddütleri doğru görmem. Türkiye’nin bütün ülkelerle işbirliği içine girme hakkı var.
REFORMLAR SÜRECEK:
Türkiye’de demokratik standartları, hukuk standartlarını yükseltmek için çok köklü reformlar yapıldı. Türkiye de eksikliklerinin farkında ve özgüven içinde reformlara devam edecek.
SEÇİM BARAJI:
Anayasa’ya göre seçimlerden önceki bir yıl içinde seçim kurallarına ilişkin değişiklik yapılamıyor. Bu nedenle, seçim barajının önümüzdeki genel seçimler için düşürülmesi söz konusu değil. Seçimden sonra en önemli gündem maddesi yeni Anayasa olacak.
AZINLIK HAKLARI:
Türkiye’de herkes hangi dinden olursa olsun, inancı ne olursa olsun inançlarını, inançlarının gereğini rahatlıkla yapabilmelidir. Zaman zaman esas büyük çoğunluğun, Müslüman çoğunluğun önündeki engeller de olabilir, din özgürlüğüyle ilgili engeller de olabilir. Herkes vatandaş olarak Türkiye Cumhuriyeti’nde eşittir ve herkes inancı ne olursa olsun, bunu yaşama ve anlatma hakkına sahiptir.
KÜRTÇE SAVUNMA HAKKI:
Demokratik hak ve hukuk ne kadar genişletilirse terör ve teröristler o kadar izole edilir. Türkiye bu politikaya güvendiği için, son yıllarda cesur işler yapıyor. Eğer şiddet, eğer zorlama, devlet gücünün dışında güç gibi faaliyetler içinde olunursa hiçbir demokratik ülke buna müsaade etmez. Bunun olup olmadığına bağımsız mahkemeler karar verebilir. Böyle bir suçlama olduğu için konu mahkemede. İnsanlar gerçekten Türkçe bilmiyorsa, başka dil biliyorsa o dilde savunma yapabilirler. Nitekim, mahkemeler bunu kabul ediyor ve yapılıyor.
IRKÇILIK UYARISI
Cumhurbaşkanı Gül, AKPM’ye hitaben İngilizce yaptığı konuşmada da özetle şunları söyledi: “Avrupa’daki kötümserlik siyasi yaşamı yeniden şekillendiriyor. Günümüzde hoşgörü eksikliği ve ayrımcılık pek çok toplumda yeniden ortaya çıkıyor. Radikalleşme, farklı dinli, etnik, kültürel gruplar arasındaki uçurumun artması uluslarımızdaki sosyal dokuya zarar vermiştir. Bugünkü trendler, Avrupa toplumlarının birlikteliğini ve bütünlüğünü tehdit etmektedir. Hatta Avrupa’nın demokratik müktesebatını da tehlikeye düşürmektedir. Irkçılık ve yabancı düşmanlığı, ekonomik krizle el ele ilerliyor. Roman halkı, Müslüman ve Yahudiler, farklı olanlar pek çok toplumda sosyal dışlanmayla karşı karşıya. 11 Eylül’den sonra Müslümanlara bakış farklılığı belirginleşti. Avrupa’daki Müslümanların da İslam’ı yaşayış farklılıkları var. Bu farklı toplumlar tek şekilde tanımlanamaz. Terör örgütlerinin İslamiyet’le alakaları yoktur.”

http://www.haberturk.com/dunya/haber/595004-soykirimi-kabul-etmiyoruz

Yorumlar kapatıldı.