İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Strasbourg’a Gül öncülüğünde Türk çıkarması

Emre Demir   
 Türkiye, dönem başkanlığını yaptığı Avrupa Konseyi’ne bu hafta çıkarma yapıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bugün Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) kış oturumuna katılmak üzere Strasbourg’a gidecek. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dönem başkanı Türkiye adına açılış konuşmasını yapacak. Gül’ün yarın konuşma yapacağı oturumu ise AKPM Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu yönetecek. AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından özel olarak davet edilen Cumhurbaşkanı Gül, Avrupalı parlamenterlere hitap edecek. Gül, konuşmasının ardından parlamenterlerin Ermeni sorunu, Avrupa Birliği adaylığı ve Kıbrıs sorununa ilişkin sorularını cevaplayacak.

 Avrupa’nın en eski kurumu Avrupa Konseyi’nde yürütmeden sorumlu Bakanlar Komitesi ve yasamadan sorumlu AKPM’nin başında iki Türk bulunuyor. Türkiye, 1950’den bu yana üye olduğu Avrupa Konseyi’nde en güçlü temsiliyet düzeyine ulaşmış durumda.
Abdullah Gül, 2007’de cumhurbaşkanı seçildiğinde ilk yurtdışı gezisini 9 yıl boyunca milletvekilliği yaptığı AKPM’ye yapmıştı. Gül, Refah Partisi milletvekili olarak 1992-1996 döneminde, Fazilet Partisi milletvekili sıfatıyla da 1998-2001 yılları arasında AKPM’deki Türk heyetlerinde yer almıştı. Gül, Erdal İnönü, İsmail Cem, Mümtaz Soysal, Vehbi Dinçerler gibi Türk siyasetinin önemli isimleriyle birlikte Türkiye’yi temsil etmişti.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1083382

Yorumlar kapatıldı.