İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Liberal Fransız Ermenileri Diyalog İçin Sınırların Açılmasını Bekliyor

Vercihan Ziflioğlu
SPOT: “Fransız Ermeni diasporasının liberal kanadı Türkiye’yle diyalog için ilk adım olarak kapalı sınırların açılmasını bekliyor. Liberaller Fransa-Türkiye ve Ermenistan arasında ticareti hızlandırmaya hazırlanıyor. Fransa’nın tanınan işadamlarından, Deputy Mayor of Marseille Didier Parakian ‘Diyalog için ilk adım sınırların açılması’ dedi. Bir diğer tanınmış politikacı Colette Babouchian Tarihçiler Komisyonu kurulabilir fakat tarafsız olmalı dedi.”

VERCİHAN ZİFLİOĞLU
MARSİLYA – HURRIYET DAILY NEWS
Türkiye’ye karşı katı tutumuyla bilinen Fransız Ermeni diasporasının Marsilya’daki liberal kanadı açılım sinyalleri veriyor. Ermeni nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Marsilya Ermenileri açılım için Türkiye-Ermenistan arasındaki sınırların açılmasını bekliyor. 2008 yılında futbol diplomasisiyle Türkiye-Ermenistan arasında başlayan diplomatik diyalog süreci kesintiye uğraması, diasporanın liberal kanadını zor durumda bıraktı. Türkiye’yle diyalog başlatmaya ve Fransa-Türkiye-Ermenistan üçgeninde ticarete başlamaya hazılanan Marsilyalı liberal Ermeniler diplomatik süreç sekteye uğrayınca hayal kırıklığı yaşadı. Hurriyet Daily News and Economic Review Marsilya’da dünyanın önde gelen ülkelerinde şubeleri bulunan ünlü Parakian markalarının sahibi işadamı ve politikacı Didier Parakian’la konuştu. Deputy Mayor of Marseille, Parakian 1915 olaylarından dolayı Türk Entellektüellerin 2009 yılı sonunda başlattığı 1915 yılında yaşanan acı olaylar için “Özür kampanyası’nın diasporada büyük yankı bulduğunu söyledi: “Protokoller imzalanmıştı yeni bir süreç başlıyordu ve biz ilk kez birşeylerin değişeceğine inandık fakat süreç yeniden dondu” diyen Parakian şöyle devam etti:”Liberal kanat olarak ticarete başlamayı planlıyorduk, bu isimlerin öncüsü olmayı hedefliyordum, Ermenistanla da ticaretin yolunu açmayı planlıyorduk fakat ibre aksine döndü.”
“Diyaloğun ilk adımı sınırlar”
Parakian açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Biz liberaller olarak ticarete başlayabilirdik fakat soykırımın tüm dünyada tanınırlığı konusunda geri atmamız imkansız, sınırlar açılırsa bu sadece bir ilk adım olacak.” Tarihte yaşanan acı olaylar konusunda Türk insanını asla suçlamadıklarını söyleyen Parakian sözlerine şöyle devam etti: “Sadece resmi tarihin kendilerine aktardıklarını biliyorlar, oysa yaşananlar gerçekler çok acı.” Parakian gibi Marsilya’daki tanınan Ermeni politikacılardan bir diğeriyse yine Marsilya Belediyesi’nden Colette Babouchian. Parakian gibi liberal tutumuyla tanınan Babouchian, diasporadan Türk Entellektüeller tarafından başlatılan özür kampanyasına imza veren ilk isim. Fransa’da Parakian gibi üçüncü jenerasyon olduğunu söyleyen Babouchian 1915 olaylarının araştırılması için tarihçiler komisyonu kurulmasına karşı olmadığını söyledi. Ben konuşmanın önemine inanıyorum diyen Babouchian açıklamalarına şöyle devam etti: “Tarihçiler komisyonu kurulsun fakat tarafsız, objektif tarihçiler komisyonda görev alsın. Eğer gerçekten tarafsızca gerçekler ortaya çıkartılacaksa bizim korkacağımız bir şey yok, kanıtlar zaten ortada.”
“Türk halkını suçlamıyoruz         
Babouchian, daily news’un diaspora neden Türkiye’ye karşı katı tutuma sahip sorusuna şu yanıtı verdi: “Marsilya’dan örnek vermem gerekirse burada yaşayan Ermenilerin neredeyse hepsi 1915 yılında şans eseri sağ kurtulmayı başarıp buraya ulaşan kişilerin çocukları, ne yapmaları beklenebilirdi ki.” Türk halkını yaşananlardan dolayı asla suçlamıyoruz diyen Babouchian sözlerine şöyle devam etti: “Sadece yaşanan acıların kabullenilmesini bir özür dilenmesini bekliyoruz, biz diasporalılar olarak artık Türkiye’ye dönmeyeceğiz, benim ülkem artık Fransa.” Parakian, diaspora kavramının Türk kamuoyunda algılanışından dolayı son derece sıkıntılı olduğunu söyledi. Bir bütün olarak ele aldığınızda diasporanın tanımı nedir diye soran Parakian şöyle devam etti: “Diaspora yekpare bir bütün olarak algılanamaz içimizde tabii ki son derece katı, konservatif tutumuyla bilinen bir kesim var, fakat bizim gibi liberallerde var.” Türkiye-Ermenistan arasındaki sınırların açılması durumunda liberal kanadın daha da taraftar kazanacağına inandığını söyleyen Parakian, kapalı sınırlar radikalliği daha da körüklediğini söyledi. Parakian, 2007 yılında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Agos Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’e vurgu yaparak düşüncelerini şu sözlerle özetledi: “Hrant vurulduğunda biz diaspora olarak acı tarihin bir kez daha tekrarlandığını düşündük. Hrant kapıları açmaya, diyalog kurmaya çalışan bir isimdi, üstelik Türkiye ve Türk insanını çok seviyordu.”
http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=liberal-french-armenians-await-border-opening-2011-01-21

Yorumlar kapatıldı.