İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

HATAY’DA TÜRK VE ERMENİ SERGİSİ

Ermenistan ve Türkiye’den toplam 20 genci Ermenistan-Türkiye uzlaşma sürecine katkı sağlamak için bir araya getiren sözlü tarih atölyesi sona erdi. 2009 yılında başlayan projenin son aşamasında  “Birbirimizle Konuşmak: Türkiye ve Ermenistan’da Kişisel Bellek Anlatıları” isimli sergi açıldı. Sergide, Türkiye ve Ermenistan’da yapılan sözlü tarih çalışmalarının ertesinde bir araya getirilen anlatılar ve yaşam öykülerinden oluşan hikayeler sergilendi… Türkiye ve Ermenistan uzlaşma sürecine katkı için yürütülen projenin ‘Birbirimizle Konuşmak: Türkiye ve Ermenistan’da Kişisel Bellek Anlatıları’ isimli sergisi 22-30 Ocak tarihleri arasında Antakya Zet Sanat Galerisinde gezilebilecek.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın desteklediği, DVV International Bonn Ofisi, Anadolu Kültür ve Ermenistan’dan Hazarashen Merkezi’nin birlikte yürüttüğü proje, Türkiye ve Ermenistan toplumları arasında bir köprü kurmayı amaçlıyor.
Proje Koordinatörü Ragıp Zık, 2009 yılında başlayan projenin ilk aşamasında sözlü tarih atölyelerinin yapıldığını belirterek “Ermenistan ve Türkiye’den gençler, akademisyenlerle birlikte Türkiye’nin farklı yerlerinde farklı etnik gruplar ile görüşmeler yaptı. Bu söyleşilerden yola çıkıp bir kitap hazırlandı. Projenin iki ayağında görüşmelerin yer aldığı sergi açıldı” dedi.
Serginin İstanbul ve Diyarbakır’dan sonra Antakya’da açıldığını belirten Zık, projenin Türkiye ve Ermenistan arasında yapılan araştırmaları tasarım ile birleştirip sanat yolu ile ilk kez sunulmasının projeyi özel kıldığını söyledi.
Projenin çıkış noktasının toplumsal uzlaşmaya sanat ile katkı sağlamak olduğunu söyleyen Zık, şöyle konuştu: “Günümüzde iki ülke halkının sosyal ve kültürel yönden birbirini tanımaya ihtiyacı var. Proje ilk başta siyasi anlamda bir katkı sağlamaz ama bu ilk adım yalnızca Türkiye için değil Ermenistan içinde bir adım.”
Serginin Küratörü Önder Özengi de, projeyi Almanya Dışişleri Bakanlığının desteklediği, DVV International Bonn Ofisi, Anadolu Kültür ve Ermenistan’dan Hazarashen Merkezi’nin birlikte yürüttüğünü belirtti.
Proje kapsamında Ermenilerle ilişkisi olan insanlarla söyleşiler yapıldığına değinen Özengi, sözlerine şöyle devam etti: “Yine Ermenistan’da, 1915 olaylarına tanıklık eden insanlar ve yakınları ile görüşüldü. Sergide, söyleşilerde insanların bahsettiği şehirler, nehirler, okullar ve kiliseler tespit edildi.”
Türkiye ve Ermenistan uzlaşma sürecine katkı için yürütülen projenin ‘Birbirimizle Konuşmak: Türkiye ve Ermenistan’da Kişisel Bellek Anlatıları’ isimli sergisi 22-30 Ocak tarihleri arasında Antakya Zet Sanat Galerisinde gezilebilecek.
(MÇO-HO-Y)

http://www.haberx.com/hatayda_turk_ve_ermeni_sergisi(17,n,10565288,460).aspx

Yorumlar kapatıldı.