İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sıra Bozcaada Kilisesi’nde

Heybeliada’daki Yetimhane’nin Rum Patrikhanesi’ne devredilmesi, diğer kiliseleri de umutlandırdı. Bozcaada Rum Ortodoks Vakfı, kilise, manastır ve mezarlığın tapusunu almak için mahkemeye başvurdu.

Nebahat KOÇ / İSTANBUL
AİHM’İn ‘mülkiyetin iadesi’ kararı üzerine Fener Rum Patrikhanesi’nin Büyükada’daki Rum Erkek Yetimhanesi’nin tapusunu alması emsal teşkil etti. Şimdi de Bozcaada Kimisis Teodoku Rum Ortodoks Kilise Vakfı manastır, kilise ve mezarlık yerinin tapusunu almak için harekete geçti. Mülkiyet hakkı için, 2001 yılında Bozcaada Kadastro Mahkemesi’ne başvuran vakıf, yerel ve yüksek yargının da aleyhte karar vermesi üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu. AİHM, 6 Ekim 2009 tarihinde mülkiyetin iadesine karar verdi. Karar temyiz edilmediği için de kesinleşti.
İKİNCİ DURUŞMA ŞUBATTA
AİHM kararı üzerine vakıf, taşınmazların tapuda tescil edilmesi için Bozcaada Kadastro Mahkemesi’ne başvurdu. Başvurunun, ikinci duruşması 2 Şubat’ta yapılacak. Vakfın Avukatı Cem Sofuoğlu, yetimhane tapusunun Fener Rum Patrikliği’ne tescil edilmesinin diğer davalara da emsal oluşturabileceğini ifade etti. Sofuoğlu, mezarlık alanının 2 bin 747 metrekare, manastırın da 181,72 metrekare olduğunu sözlerine ekledi.

Yorumlar kapatıldı.