İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Javakheti Ermenileri Ermenistan ve Gürcistan devlet başkanlarına çağrıda bulundular

 ″Javakheti Ermenilerinin Hakalarını Savunma Koordinasyon Kurulu″, Mikhail Saakaşvili’nin Ermenistan ziyareti arifesinde bir bildiri yayınladı. 

″Javakheti Ermenilerinin Hakalarını Savunma Koordinasyon Kurulu″, Mikhail Saakaşvili’nin Ermenistan ziyareti arifesinde bir bildiri yayınladı. 

″Javakheti Ermenilerinin Hakalarını Savunma Koordinasyon Kurulu″, Mikhail Saakaşvili’nin Ermenistan ziyareti arifesinde bir bildiri yayınladı. Bildiride; Javakheti Ermenilerini kaygılandıran konuların Erivan’da müzakere edilmesi çağrısında bulunulmakta.
Bildiri metninde şunlar ifade edilmekte:
«22-23 Ocak’ta Gürcistan devlet başkanı Mikhail Saakaşvili Ermenistan’a resmi bir ziyarette bulunacak.
Ermeni-Gürcü ilişkilerinin temel taşlarından biri Gürcistan Ermeniliği ve Javakheti Ermenilerinin sivil, dini, dil, eğitim-kültür haklarının savunulması ve karşılaştıkları sorunların çözülmesidir.
Bu sorunlardan daha önemlileri şunlardır:
-Javakheti’de Ermeni diline statü verilmesi sorunu.
-Ermeni Apostolik Kilisesi Gürcistan Ermeni Diyakosluğu’na hukuki statü verilmesi ve Sovyet döneminde müsadere edilen kiliselerin geri verilmesi.
-Javakheti Ermenileri ulus-toplum aktivistlerine yönelik siyasi takibatların durdurulması, ulus-toplum adamı Vahagn Chakhalyan’ın sebest bırakılması.
Ermenistan-Javakheti sınır kapılarında Gürcü sınır görevlileri tarafından Ermenice kitap, gazete ve dergilerinin geçmesi yasağının kaldırılması.
Javakheti sorunları konusunda endişeli bir grup Ermenisanlı siyaset adamının Gürcistan’a girişinin engellemesine ilişkin kararın kaldırılması.
Javakheti Ermeni okullarında azaltılan Ermenice ders saatlerinin yeniden ihdası.
İki ülke devlet başkanlarına müzakereler esnasında yukarıda anılan sorunları da müzakere etmeleri çağrısında bulunuyoruz. Ancak bunların çözümüyle, Ermeni-Gürcü iyi komşuluk ilişkilerinin pekişmesi için istikrarlı ve uzun vadeli zemin oluşturulması mümkündür.»

http://news.am/tur/news/45346.html

Bu sorunların önemlileri şunlardır:-Javakheti’de Ermeni diline statü verilmesi sorunu.
-Ermeni Apostolik Kilisesi Gürcistan Ermeni Diyakosluğu’na hukuki statü verilmesi ve Sovyet döneminde müsadere edilen kiliselerin geri verilmesi.-Javakheti Ermenileri ulus-toplum aktivistlerine yönelik siyasi takibatların durdurulması, ulus-toplum adamı Vahagn Chakhalyan’ın sebest bırakılması.Ermenistan-Javakheti sınır kapılarında Gürcü sınır görevlileri tarafından Ermenice kitap, gazete ve dergilerinin geçmesi yasağının kaldırılması.
Javakheti sorunları konusunda endişeli bir grup Ermenisanlı siyaset adamının Gürcistan’a girişinin engellemesine ilişkin kararın kaldırılması.Javakheti Ermeni okullarında azaltılan Ermenice ders saatlerinin yeniden ihdası.

 

Bu sorunların önemlileri şunlardır:
-Javakheti’de Ermeni diline statü verilmesi sorunu.
-Ermeni Apostolik Kilisesi Gürcistan Ermeni Diyakosluğu’na hukuki statü verilmesi ve Sovyet döneminde müsadere edilen kiliselerin geri verilmesi.
-Javakheti Ermenileri ulus-toplum aktivistlerine yönelik siyasi takibatların durdurulması, ulus-toplum adamı Vahagn Chakhalyan’ın sebest bırakılması.Ermenistan-Javakheti sınır kapılarında Gürcü sınır görevlileri tarafından Ermenice kitap, gazete ve dergilerinin geçmesi yasağının kaldırılması.Javakheti sorunları konusunda endişeli bir grup Ermenisanlı siyaset adamının Gürcistan’a girişinin engellemesine ilişkin kararın kaldırılması. Javakheti Ermeni okullarında azaltılan Ermenice ders saatlerinin yeniden ihdası.

Yorumlar kapatıldı.