İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD Yüksek Mahkemesi Soykırım Dersleriyle İlgili Davayı Geri Çevirdi

ABD Yüksek Mahkemesi, devlet okullarında 20. yüzyılın başında Ermenilerin kitlesel olarak öldürülmelerinin soykırım olduğuyla çelişen unsurların müfredatın dışında tutulmasına dair bir kararla ilgili temyiz başvurusunu geri çevirdi.Başvurunun reddedilmesi, Massachusetts eğitim yetkililerinin, 1999 yılında Ermeni soykırımını sorgulayan kaynakları dışarıda tutmakla devlet okulu öğrencilerinin ifade özgürlüğüne zarar vermedikleri yönünde 1. Bölge Üst Mahkemesinde savunma yapan Ermeni gruplar için bir zafer niteliği taşıyor.

Boston merkezli Ermeni Soykırımının Tanınması Koalisyonundan Laura Boghosian şöyle konuştu: ”Yüksek Mahkeme Türklerin soykırımı inkâr eden materyalin müfredata girmesi yönünde yaptığı başvuruyu reddederek devlet okullarımızın bütünlüğünü korumuştur. Karar okul yetkililerine tam olarak nelerin müfredata ait olduğu konusunda karar verme hakkı sağlamıştır. ”
Sudbury ve Cambridge’deki okullardaki öğrencilerle öğretmenlerin yanı sıra Türk-Amerikan Dernekleri Kurulunu da (ATAA) temsil eden Bostonlu Avukat Harvey Silverglate ise şöyle konuştu: ”Çok hayal kırıklığına uğradım zira bu Amerikan Anayasası’nın Birinci Değişiklik Maddesi (First Amendment) konusunda uzunca bir süredir çözülememiş ciddi bir mesele. Bizler bu davanın mahkemelere, kamu kütüphanelerini kamu yetkilileri ve baskı gruplarının sansüründen korumak konusunda Amerikan Anayasası’nın Birinci Değişiklik Maddesi’nin rolünü açıklığa kavuşturma imkânı vermesini umuyorduk. ”

Yorumlar kapatıldı.