İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Zirve katliamını jandarma organize etti’ iddiası

Adem Yavuz Arslan’ın çalışması, yayınevi cinayetleri ile ilgili de çok çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkardı. Geçtiğimiz yılın son günlerinde savcılara ifade veren bir gizli tanık, katliamı bizzat jandarmanın organize ettiğini söyledi. Olayların tam göbeğinde yer alan bir isim 24 Aralık 2010’da savcılara verdiği ifadede 2005, 2006 ve 2007’de yapılan ‘derin’ operasyonlar hakkında verdiği bilgilerle fotoğrafın berraklaşmasını sağladı. TSK’da istihbarat personeli olarak görev yaptığını söyleyen tanık, Ergenekon sanığı Hurşit Tolon’un ekibinde de çalıştı. 

Gazeteci Adem Yavuz Arslan’ın TİMAŞ Yayınları’ndan bugün piyasaya çıkan ‘Bi’ Ermeni Var-Hrant Dink Operasyonunun Şifreleri’ isimli kitabında Dink davasının seyrini değiştirecek bir fotoğraf ve bilgiler yayımlandı.
Dink cinayetinin dördüncü yılında ortaya çıkan fotoğrafta, Dink’i tehdit eden Ergenekon sanığı Veli Küçük ile cinayet istihbaratını aldığı halde ‘sümenaltı’ ettiği öne sürülen dönemin Trabzon Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz birlikte görünüyor.
Adem Yavuz Arslan’ın çalışması, yayınevi cinayetleri ile ilgili de çok çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkardı. Geçtiğimiz yılın son günlerinde savcılara ifade veren bir gizli tanık, katliamı bizzat jandarmanın organize ettiğini söyledi. Olayların tam göbeğinde yer alan bir isim 24 Aralık 2010’da savcılara verdiği ifadede 2005, 2006 ve 2007’de yapılan ‘derin’ operasyonlar hakkında verdiği bilgilerle fotoğrafın berraklaşmasını sağladı. TSK’da istihbarat personeli olarak görev yaptığını söyleyen tanık, Ergenekon sanığı Hurşit Tolon’un ekibinde de çalıştı. Ayrıca misyonerlik faaliyetleri konusunda Levent Ersöz’den doğrudan talimat aldı. Verilen emirle Malatya Jandarma Alay Komutanı Mehmet Ülger, Malatya’da öğretim üyesi Ruhi Abat, İstihbarat Binbaşı Haydar Yeşil’in başında bulunduğu ve askeri istihbarat personelinin yer aldığı ekiple Zirve Yayınevi çalışanları hakkında da bilgi topladılar. Daha sonra ekibin katliamı gerçekleştiren kişilerle de irtibatlı olduğunu öğrendi. Ekiple yaptığı üçüncü toplantı esnasında Ülger’e Malatya’da planladıkları sansasyonel eylemin ne olduğunu sordu. Ülger, gelen emir doğrultusunda misyonerlere gözdağı vermek için Necati Aydın, Thilman Geske ve Uğur Yüksel’e yönelik bir korkutma yapacaklarını, hazırlanan projeyle üst makamları brife edeceğini söylüyor. Ruhi Abat ise Emre Günaydın’ın eylemi gerçekleştirecek kapasiteye ulaştığını belirtiyor. Kitaptaki ifadelere göre gizli tanık, 2007 yılı Mart ayı içerisinde Ülger, Kayseri Jandarma Bölge Komutanlığı’nda ve Ankara’da misyonerlik konusunda brifing verdiğini anlatıyor. Bu brifinglerden yaklaşık 1,5 ay sonra Zirve Yayınevi cinayetinin gerçekleştiğini belirtiyor. Eylemin gerçekleştiği günün akşamı ise Ruhi Abat, gizli tanığı arayarak planlanan eylemin meydana geldiğini söyleyip, “Şerefsizlere vur dedik, öldürmüşler.” diyor.
ALİ ÖZ’LE VELİ KÜÇÜK AYNI KAREDE
Kitapta ilginç bir de fotoğrafa yer veriliyor. Jandarma arşivinden çıkan bir fotoğraf, Ergenekon sanığı Veli Küçük’ün Trabzon Jandarma Alay Komutanlığı’nı ziyaret ettiğinde çekilmiş. Dönemin Jandarma Alay Komutanı Ali Öz’ün Küçük’e özel önem verdiği, karşısında esas duruşta beklediği ve alayın anı defterini imzalattığı görülüyor. Trabzon İl Jandarma Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yüzbaşı Hüsamettin Polat, Dink davasında verdiği ifade­de görevli personeller Okan Şimşek ve Veysel Şahin’in Dink suikastıyla ilgili istihbaratı aldıklarını ama üst yönetimin gereğini yapmadığını söylüyordu. Polat, Albay Öz’ün, Okan Şimşek ve Veysel Şahin’in Coşkun İğci’den istihbarat aldıklarının anlaşılmaması için eski evrakların imha edilmesi talimatı verdiğini anlattı. Ali Öz’ün adı daha önce Ulucanlar Cezaevi katliamı ve Ahmet Taner Kışlalı suikastında da geçmişti. Trabzon Jandarması’nın yakından tanıdığı Aslan Aslan isimli şahıs ise ifadesinde, o döneme ilişkin ilginç bilgiler verdi. Aslan’ın kitapta yer alan anlatımlarına göre Ali Öz ile Veli Küçük, yakın görüşüyorlardı. Aslan’a göre Küçük, Dink suikastı tutuklusu Erhan Tuncel’i de gıyaben tanıyordu. Aslan ayrıca cinayet öncesi ile ilgili çarpıcı bir bilgi daha verdi. Öz’ün Dink’e ait bir konuşma CD’si hazırlattığını ve bunu Erhan Tuncel ve arkadaşlarına izlettiğini söyledi.
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1080420

Yorumlar kapatıldı.