İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lefter ve Hrant’ın takımı Taksimspor 70 yaşında

İlyas Koç
Türk futbolunun efsane isimlerinden Lefter Küçükandonyadis’ten Hrant Dink’e, Tenekeci lakaplı Gabris İstanbulluoğlu’ndan Corc Papazyan’a kadar birçok Milli Takım oyuncusu yetiştiren Taksimspor, 70 yaşında.Yöneticilerinin büyük çoğunluğunu Ermeni vatandaşların oluşturduğu ve onursal başkanlığını Süleyman Seba’nın yaptığı kulüp, geride bıraktığı 70 yılı bir dizi etkinlikle kutlayacak. Bu çerçevede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da ziyaret edilecek.

Bünyesinde Türk ve Ermeni 400 sporcunun bulunduğu ve İstanbul Amatör 1. Lig’de mücadele eden kulüp, birlik ve beraberliğin de sembolü. Başkan Garo Hamamcıoğlu, “Sporun başladığı yerde ırk, mezhep gibi ayrılıklar biter. Bizde öyle ayrılık gayrılık yok. Kulübümüz, bu topraklardaki kardeşliğin en iyi örneği.” diyor.
Taksimspor, Beden Terbiyesi Genel Müdür-lüğü’nün kararıyla Galatasaray’dan ayrılarak kurulan Ateş-Güneş, Nor Şişli ve Kale kulüplerinin birleşmesiyle 1940 yılında kurulmuş. Başkan Hamamcıoğlu, kulüpte birçok futbolcunun yetiştiğini, bunların içinde en önemlisinin Lefter Küçükandonyadis olduğunu söylüyor. Hamamcıoğlu, “Lefter abi, lisanslı futbolcu olarak ilk defa 1940-43 yıllarında Taksimspor’da oynadı. Büyükada’dayken bizim eve gelirdi. Onun formasını, havlusunu, ayakkabısını taşımak benim için büyük bir şerefti.” diyor. Hamamcıoğlu, Fenerbahçe’ye transfer olan Küçükandonyadis sayesinde Fenerbahçeli olduğunu anlatıyor. Başkan, 5 kez A milli formayı giymiş Garbis İstanbulluoğlu hakkında ise şunları söylüyor: “Sene 1953. Tenekeci lakaplı meşhur Garbis vardı. Milli Takım formasını 5 kez giymiş bir futbolcu. İsviçre maçında 1-0 yenikken 2 gol birden atarak maçı kazanmamızı sağlamıştı. İnanılmaz bir futbolcuydu.” Garbis’in ölmeden önceki son vasiyetiyle ilgili olarak, “Vefatından sonra Ay-Yıldız formalı resminin mezar taşına konulmasını istemişti. Bu son arzusu, yerine getirildi.” ifadelerini kullanıyor.
Hamamcıoğlu, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in de 1982-83 sezonunda Taksimspor forması giydiğini aktarıyor. Hrant’ın adının lisans kartında ‘Fırat’ olarak geçtiğini belirten Hamamcıoğlu, Ödemişspor’la oynanan maçta 1-0 yenik durumdayken beraberlik golünü Hrant’ın attığını kaydediyor. Hamamcıoğlu, Taksimspor’da yetişen, daha sonra profesyonel takımlara transfer olan daha birçok isim olduğunu belirterek, şunları aktarıyor: “Şimdilerde spor yazarlığı yapan Onur Belge, Metin Türel, Hayri Ülgen, Minas Ara gibi birçok isim bizden yetişti. Türk futboluna damgasını vurmuş bu isimler bizim gururumuzdur.”
 http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1079583

Yorumlar kapatıldı.