İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Davutoğlu’dan Ermenistan’a heykel yanıtı

“Bu Türkiye içindeki bir tartışmadır”..Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kars’taki heykel tartışmalarına ilişkin olarak, ”Bu, Türkiye içindeki bir tartışmadır. Türkiye içinde yapılan değerlendirmeler Türkiye Ermenistan ilişkileriyle kesinlikle alakalı değildir. Sayın Başbakanımızın yaptığı değerlendirmeler de tamamıyla mimari, estetik açıdandır, siyasi hiçbir boyutu yoktur. Tamamıyla şehircilik perspektifiyle, fikir özgürlüğü içinde yapılan tartışmalardır. Yoksa Türkiye-Ermenistan ilişkilerini ilgilendiren bir boyutu yoktur.” dedi.

”Bu, Türkiye içindeki bir tartışmadır. Türkiye içinde yapılan değerlendirmeler, Türkiye-Ermenistan ilişkileriyle kesinlikle alakalı değildir” dedi. Davutoğlu ve Avrupa Konseyi Seçkin Kişiler Grubu Başkanı Joschka Fischer, Conrad Otel’de yaptıkları ortak basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladılar.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan’ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kars’taki heykelle ilgili sözlerinin, Ermenistan tarafını üzdüğü ve iki ülke arasında ilişkilerin normalleşme sürecine zarar vereceği şeklinde açıklamaları hakkında görüşlerinin sorulması üzerine Davutoğlu, şunları kaydetti:
”Bu, Türkiye içindeki bir tartışmadır. Türkiye içinde yapılan değerlendirmeler Türkiye Ermenistan ilişkileriyle kesinlikle alakalı değildir. Sayın Başbakanımızın yaptığı değerlendirmeler de tamamıyla mimari, estetik açıdandır, siyasi hiçbir boyutu yoktur. Tamamıyla şehircilik perspektifiyle, fikir özgürlüğü içinde yapılan tartışmalardır. Yoksa Türkiye-Ermenistan ilişkilerini ilgilendiren bir boyutu yoktur.”
Joschka Fischer de ”Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ni ziyareti sırasında Türkiye’yi suçlayıcı açıklamaları üzerine, Başbakan Erdoğan özür beklediğini söyledi. Sizce Merkel, Türkiye’den özür dilemeli mi?” sorusu üzerine, “ikisinin, en kısa zamanda bir araya gelip doğruca birbirleriyle konuşmaları gerektiğini” belirtti.
Merkel ve Erdoğan’ın daha önce birbirleriyle görüştüklerini ve birbirlerini iyi tanıdıklarını dile getiren Fischer, şöyle devam etti:
”Sanırım bir araya gelip bunu konuşmalı ve tüm soruları açığa kavuşturmalıdırlar. Ben Almanya hükümetinin sözcüsü değilim. Benim konumumu biliyorsunuz. Türk hükümeti geçmişte çok hayati adımlar attı. Ben o zaman bakan olarak bunları birebir tecrübe etmiş bir kişiyim ve Türkiye’yi bu çerçevede savunmuşumdur. Sürecin bloke edilmesi bağlamında da her zaman Türkiye’yi, kamuoyuna karşı açık bir şekilde desteklemişimdir, savunmuşumdur. Ben, herkesin beraber ortak bir noktada buluşmasını ve bu çerçevede bir çözüme ulaşmasını destekliyorum. Bu, hem bölge için hem Ada’daki halklar için hem Avrupa için çok önemli. Sanıyorum, geri kalanı iki yetişkin olan sayın Merkel ile sayın Erdoğan arasındaki görüşmede hallolabilecek unsurlar. Dolayısıyla bu çerçevede bir anlaşmaya varılabilir.”
AA
 http://www.haberturk.com/polemik/haber/591696-davutogludan-ermenistana-heykel-yaniti

Yorumlar kapatıldı.