İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Economist’in Türkiye’deki heykel tartışmasına ilişkin yorumu

Haftalık Economist dergisi son sayısında Türkiye’deki heykel tartışmasına yer veriyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kars’taki “İnsanlık Anıtı” heykeline ucube demesi ve yıkılmasını istemesiyle başlayan tartışmayı aktaran Economist şu yorumu yapıyor: “Erdoğan rahatsızlığının tamamen estetik olduğunu savundu. Ancak bazıları, Başbakan’ın Haziran’daki seçimler öncesinde milliyetçi duygulara hitap etmeye çalıştığını düşünüyor.”“Birçok Türk’e göre bu heykel, 1915’te sayıları 1 buçuk milyonu bulan Ermeni’nin Osmanlı güçleri tarafından katlinin bir soykırım olduğu tezinin kabul edilmesi anlamına geliyor.

2009’da, heykeli sipariş eden dönemin Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu Erdoğan ve kent nüfusunun yüzde 20’sini oluşturan Azerilerin baskısı sonucu görevi bırakmak zorunda kalmıştı.”
“Ancak bu olaydan İslami Ortodoksi kokusu da geliyor. Erdoğan’ın Kars’taki heykele karşı çıkan konuşmasında, yakında türbesi bulunan İslam alimi Hasan Harakani’ye de atıf vardı. ‘Türbesinin yanına garip bir şey dikmişler. Nasıl olur böyle bir şey?’ diye şikayet ediyordu Erdoğan. Birçok Müslüman ilim adamı heykeli putperestlik olarak görüyor ve başka AKP yetkilileri de heykel sanatını hoş karşılamadıklarını ortaya koydular
Kaynak : http://www.internethaber.com/14-ocak-2011-basin-ozeti-321262h.htm#ixzz1B03rOjBi

Yorumlar kapatıldı.