İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kıptiler, Türkiye ve AB ilişkisi

Alman muhafazakarlar, Mısır’daki saldırıdan sonra Mısır ile beraber Afrika ülkeleri, Irak ve Türkiye’de Hıristiyan azınlıkların hakları için mücadele vermeye başlayacağını duyurdu. Hıristiyan azınlığın durumunun Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinde belirleyici olmasını öneren siyasetçiler de mevcut.

Fulya CANŞEN
ntvmsnbc
Güncelleme: 15:28 TSİ 10 Ocak. 2011 Pazartesi

Mısırda Kıptilere yapılan saldırı Avrupa’yı da alarma geçirdi. Almanya, Hollanda ve Avusturya‘daki Kıptiler 7 Ocak‘da başlayan yeni yıl ibadetlerini geniş güvenlik önlemleri altında yaptılar.

Mısır’da olduğu gibi Avrupa’da da Müslümanlar Kıptilere güvenlik konusunda yardım çağrısında bulundular. Firavunlardan geldiklerini ve ilk Hristiyanlar olduklarını öne süren Mısırlı Kıptiler yetmişli yıllarda ülkedeki baskıdan kaçarak AB ülkelerine sığınmıştı.

Hollanda ve Avusturya’da altı, Almanya’da da on bine yakın Kıpti yaşıyor. Dört bini bulan Mısırlı Hristiyan azınlığıyla ve onlara ait üç kilise ile Viyana, Kıptilerin Avrupa’daki başkenti sayılır. Avusturya ayrıca 2003 yılında Kıptileri dini azınlık ve cemaat olarak da tanıdı.
ALMANYA’DAKİ KIPTİLER AKTİF Almanya’da 1975 yılında örgütlenen Kıptiler 1980’de Frankfurt yakınlarında eski bir kışlayı satın alarak bir köy kurdular. Kıptilerin kilisenin yanısıra kendilerine ait bir manastırları da var. Peder Anba Damian’ın başında bulunduğu Kıpti Toplumu bölgedeki Müslümalar ile yakın ilişki içinde yaşıyor. Müslümanların dini bayramlarını da kutlayan Kıptiler birlikte dini ve kültürel etkinlikler düzenliyorlar. Manastır Kıpti kültürünü merak eden gençler için bir eğitim merkezi aynı zamanda. Dünyanın dört bir yanından gelen gençler, Almanya’nın ilk artı enerji köyü olan Kıpti köyünde hayvancılık ve tarıma yardımcı da oluyorlar. Çevreci Papaz olarak anılan Peder Damian, kendi elektriğini güneş ve biyo enerjiden kendi üretip artanını civar köylere satmayı hedefleyen bu köy sayesinde Almanya’daki din ve çevre tartışmalarına da öncülük ediyor. Damian Almanya’da Hristiyanlık ve İslam’ın ortak yanlarını ön plana çıkarmasıyla da ünlü.

MUHAFAZAKARLAR KOLLARI SIVADI Kıptiler on bin kişilik nüfuslarına rağmen mükemmel bir lobi çalışması yapıyorlar. Bu çalışmanın katkısıyla olsa gerek İskenderiye’de 23 kişinin hayatını kaybettiği saldırının Almanya’daki yankısı büyük oldu.

Hayatını kaybeden 23 Kıpti için Frankfurt’da düzenlenen törene çok sayıda siyasetçi katıldı. Bunun dışında Federal Meclis Başkanı Muhafazakar Norbert Lammert, Kıpti papazları makamında kabul edip sorunlarını dinledi. Hristiyan Demokratların Federal Meclis Grup Başkanı Volker Kauder de, hafta sonu Kahire’ye giderek temaslarda bulundu. Kauder’in biraraya geldiği dinden sorumlu bakan Mahmud Zaqzouq, Kıpti kilisesine yapılan saldırıyı bir camiye yapılmış saldırıyla eşdeğer gördüklerini söyledi. Sünni Lider Ahmed Al- Tyayyeb da saldırının bölgedeki istikrarı bozmak için yapılmış bir komplo olarak değerlendirdi. Mısırdaki Kıpti kilisesi mensuplarıyla buluşan Volker Kauder, Kahire gezisinden memnun ayrıldı.

HRİSTİYAN AZINLIKLARIN KORUNMASI TÜRKİYE VE AB Kauder bu ziyareti ile AB dışında yaşayan Hristiyan azınlık için bir mücadele başlatmış oldu. Irak’daki Hristiyanların Almanya’ya kabul edilmesi yeniden gündeme geldi. Başbakan Angela Merkel da, konuyla ilgili yaptığı bir konuşmada din özgürlüğünün, basın ve düşünce özgürlüğü gibi korunması gereken bir insan hakkı olduğunun altını özellikle çizdi.

Alman muhafazakarların Hristiyan azınlıkların hakları için vereceği mücadelenin hedefinde Mısır’ın yanısıra Afrika ülkeleri, Irak ve Türkiye de var. Meclis Grup Başkanı Kauder, Kahire ziyareti öncesinde verdiği demeçte Hristiyan azınlığın durumunun Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinde belirleyici bir koşul olmasını talep etti. Kauder’i çok sayıda siyasetçi destekliyor. Böylece Mısır’daki eylemin ucu Türkiye AB ilişkilerine kadar dayanmış oldu.

Yorumlar kapatıldı.